Siirry pääsisältöön

Toimintakulttuurina inklusiivinen varhaiskasvatus

Varhaiskasvatuslain uudistus nosti inklusiivisen varhaiskasvatuksen periaatteet vahvemmin esille varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa. Varhaiskasvatuksen perusteet eivät kuitenkaan ohjeista sitä, miten inklusiivista varhaiskasvatusta tulisi toteuttaa niin, että lapset tuen tarpeistaan huolimatta saisivat inklusiivisen periaatteiden mukaista laadukasta hoitoa, kasvatusta ja tukea. 

Inklusiivinen varhaiskasvatus on herättänyt paljon keskustelua varhaiskasvatuksen kentällä. Henkilöstöllä ei ole riittävästi tietoa, taitoa eikä resursseja siihen, miten inklusiivista varhaiskasvatusta tulisi toteuttaa. Tämän päivän varhaiskasvatusryhmissä on entistä enemmän tuen tarvitsevia lapsia, mikä näkyy henkilöstön sairauspoissaolojen määrässä ja alanvaihtona. Henkilöstö kokee tämänhetkisen varhaiskasvatustyön kuormittavana, kun ryhmässä on liian monta tukea tarvitsevaa lasta samanaikaisesti. Varhaiskasvatus on alana menettänyt kiinnostusta ja sen myötä pätevän henkilöstön saaminen on vaikeaa ja jopa sijaisia on vaikea saada eivätkä alan koulutuksetkaan vedä opiskelijoita niin kuin ennen. 

Tarkastelen tutkielmassani, miten inklusiivista varhaiskasvatuksen toimintakulttuuria voisi kehittää siten, että jokainen lapsi saisi laadukasta varhaiskasvatusta ja henkilöstön työhyvinvointi ja motivaatio saataisiin palautetuksi. Tulokseksi sain, että leikki, osallisuus, vuorovaikutus ja oppimisympäristö ovat avainasemassa. Tämä tulos ei sinänsä yllättänyt, vaan vahvisti työkokemuksiini perustuvaa näkemystäni siitä, miten inklusiivista varhaiskasvatusta tulisi kehittää. 

Ehdotan, että varhaiskasvatuksen kehittämisen työkaluina hyödynnettäisiin Euroopan erityisopetuksen ja inklusiivisen opettamisen kehittämiskeskuksen laatimaa ekosysteemimallia sekä inklusiivisen varhaiskasvatuksen arviointiin tarkoitettua reflektointityökalua. Nämä työkalut yhdessä herättelevät arvioimaan inklusiivisen varhaiskasvatuksen toteutumista ja kehittämistarpeita. 

Inklusiivinen varhaiskasvatus on jatkuva prosessi, joka elää lasten tarpeiden mukaan. Kun lähdetään suunnittelemaan ja kehittämään inklusiivista varhaiskasvatuksen toimintakulttuuria, on syytä tarkastella ja arvioida, miten inklusiivinen varhaiskasvatus toteutuu ja miten se palvelisi vielä paremmin jokaisen lapsen tarpeita. 

Inklusiivisen varhaiskasvatuksen arviointia voidaan tehdä herättelevillä kysymyksillä: 

Kokeeko jokainen lapsi ja vanhempi olonsa tervetulleeksi? Onko päiväkotiin kaikkien hyvä tulla? Toteutuuko vuorovaikutus jokaisen lapsen kanssa päivittäin? Miten tuemme lasten välisen leikin toteutumista? Miten tuemme lasten leikkiin pääsyn ja onnistumisen tunteet? Tuleeko jokainen lapsi nähdyksi ja kuulluksi? Saavatko lapset olla mukana päätöksen teossa? Miten osallistamme lapset päätöksen tekoon? Ovatko leikkiympäristöt niin sisällä kuin ulkonakin kaikkien käytössä? Ovatko lelut kaikkien lasten saatavilla? Edistävätkö lelut ja materiaalit lasta omatoimisuuteen, luovuuteen ja tutkimiseen? Sallitaanko lapselle mahdollisuuksia keskustella ideoistaan, tunteistaan ja huolistaan? Miten tuemme erilaisuutta? Toteutuuko kielenoppijoiden vuorovaikutus ja kommunikointi? Hyödynnetäänkö lasten vahvuudet ja voimavarat sekä mieleinen tekeminen? Nämä kysymykset auttavat arvioimaan inklusiivisen toimintakulttuurin toteutumista.


Anne Pohjonen, Lapin yliopisto

Kasvatustieteiden tiedekunta. Kasvatustieteen maisteriohjelma.

Blogikirjoitus perustuu pro gradu- tutkielmaani  ”Toimintakulttuurina inklusiivinen varhaiskasvatus”


Lähteet:

Böckerman, P. & Ilmakunnas, P. 2020. Työhyvinvointi kannattaa. Työolot, työtyytyväisyys ja tuotta-vuus. https://jyx.jyu.fi/bitstream/handle/123456789/72162/digital_01_raportti_no5_2020.pdf?sequence=1&isAllowed=y.

Viitattu 17.11.2024.

European Agency. 2024. Sor special Needs and Inclusive Education. https://www.european-agency.org/resources/publications/inclusive-early-childhood-education-environment-self-reflection-tool.

Viitattu 17.11.2024.

Opetus- ja kulttuuriministeriö. 2022. Kohti inklusiivista varhaiskasvatusta sekä esi- ja perusopetusta. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/164421/OKM_2022_44.pdf.

Viitattu 17.11.2024.

Viitala, R. 2018.Inkluusio ja inklusiivinen varhaiskasvatus. Teoksessa. Pihlaja, P. & Viitala. R. (toim.)2018. Varhaiserityiskasvatus. Jyväskylä: PS-kustannus

Linkit: 

Varhaiskasvatuksen ekosysteemimalli

https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/Inklusiivisen%20varhaiskasvatuksen%20ekosysteeminen%20malli%202024.pdf. 

Reflektointityökalu varhaiskasvatuksen inklusiivisuuden arviointiin

https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/reflektointityokalu_inklusiivisuuden_arviointiin_2019.pdf.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

”Ei sille vaan voi mitään, ettei pysty toimimaan niin kuin oletuksena on” Alle kouluikäisen lapsen PDA-piirteiden ilmeneminen ja pedagogiset tukikeinot

Oletko tavannut lasta, joka vastustelee ja välttelee tavanomaisia arkitoimintoja sekä erilaisia pyyntöjä, jopa mukavia? Lapsella on usein jokin selitys tai keino valmiina, miksi ei voi jotakin tehdä. Lapsi saattaa alkaa esimerkiksi nilkuttaa, jotta ei tarvitsisi mennä johonkin. Lapsi voi käyttää sosiaalisia strategioita hyödykseen välttyäkseen itse toimimasta. Kyse voi olla PDA:sta (pathological demand avoidance), joka tarkoittaa äärimmäistä vaatimusten välttelykäyttäytymistä. Ilmiön on tunnistanut ensimmäisenä vuonna 1983 psykologian professori Elizabeth Newson, joka kuvaa PDA:ta tarkemmin Maréchalin ja Davidin kanssa vuonna 2003 tekemässään ensimmäisessä ilmiötä koskevassa tutkimuksessa. Muutkin tutkijat ovat kiinnostuneet aiheesta tehden kansainvälisiä tutkimuksia, joista Kildahl työryhmänsä kanssa (2021) ovat tehneet 13 tutkimusta kattavan kirjallisuuskatsauksen. Suomessa aiheesta on vähäisesti erityispedagogista tutkimustietoa. Tutkimuspolkuni alkoi käytännön ihmettelystä siirtyen...

Ammattikoulusta yliopistoon: poikkeuksellista, ahkeruutta vaativaa mutta mahdollista

  Ammattikoulusta yliopistoon hakeutuminen on ollut mahdollista Suomessa jo lähes kolmen vuosikymmenen ajan, mutta ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat ovat siitä huolimatta edelleen marginaaliryhmä. Poliittisissa tavoitteissa painotetaan koulutustason nostamisen tärkeyttä ja suomalainen koulutusjärjestelmä mahdollistaa muodollisesti yliopistoon hakeutumisen ilman lukiokoulutusta, mutta käytännössä sisäänpääsy yliopistoon on ei-ylioppilaille hyvin vaikeaa ja he kohtaavat näkymättömiä esteitä. Tarkastelin pro gradu -tutkielmassani sitä, millä tavalla media puhuu ammattikoulusta yliopistoon hakeutumisesta. Tutkin diskurssianalyysin avulla kahdeksaa mediassa julkaistua henkilöhaastattelua, joissa ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat kertovat koulutuspoluistaan. Löysin kolme päädiskurssia, jotka korostuivat henkilöhaastatteluissa. Nimesin nämä kolme merkityksellistämisentapaa poikkeuksellisuusdiskurssiksi, ahkeruusdiskurssiksi ja rohkaisudiskurssiksi.   Jokai...

Alanvaihtajana ammattikorkeakouluun

Varttuneemmalla iällä opiskelemaan lähteminen on suuri päätös, etenkin jos lähdetään kouluttautumaan uudelle ammattialalle. Kuinka orientoituminen ja ajatusten suuntaaminen uudelle alalle tapahtuu ja miten aikuisia alanvaihtajia tulisi huomioida ammattikorkeakoulussa? Millaisia merkityksiä alanvaihtajat antavat ilmiölle? On kiinnostavaa pohtia, miksi ihmiset ylipäänsä vaihtavat ammattialaa.  Tutkin pro gradussani alan vaihtamisen syitä. Ne voidaan jaotella tutkielman pohjalta sisäisiin syihin, jotka kumpuavat ihmisestä itsestään ja ulkoisiin syihin, joihin hänen tulee reagoida. Syyt voidaan jaotella kolmeen kategoriaan, joista ensimmäinen on uudistuminen, jolloin yksilö haluaa sisäisesti kehittyä ja kasvaa kohti uutta alaa. Toisena syynä on työnäky, jossa katsotaan menneeseen työelämään ja toisaalta nähdään tulevan alan mahdollisuuksia. Aikuisten käsitys uuden alan työstä suhteessa menneeseen vaikuttaa päätöksiin, joita oman työuran suhteen tehdään. Kolmantena syynä on uusiutuminen...