Siirry pääsisältöön

Lasten käsitykset heidän liikkumistaan edistävistä ja rajoittavista tekijöistä

Liikunta liittyy laajemmin yhteiskunnallisesti merkittäviin ilmiöihin, kuten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen, syrjäytymisen ehkäisyyn ja yhteisöllisyyden vahvistamiseen. Myös oppiminen, työ- ja toimintakyky sekä ilmastonmuutoksen hillintä ovat liikunnan ja aktiivisuuden välillisiä vaikutuksia. (Kokko & Martin 2023, 9.) Huoli lasten liikkumattomuudesta on kuitenkin jatkuvasti ajankohtainen, ja laajojen tutkimusten, kuten Valtion liikuntaneuvoston LIITU-tutkimuksen ja WHO:n kansainvälisten selvitysten, mukaan liikkumattomuus on maailmanlaajuinen haaste.

Lähdimme selvittämään, mikä lappilaisia lapsia motivoi liikkumaan. Tutkimuksen tavoitteena oli ymmärtää lasten liikuntakäyttäytymistä ja kehittää keinoja liikunnan lisäämiseksi. Pyrimme selvittämään, mikä motivoi lapsia liikkumaan ja onko heidän motivaationsa sisäistä vai ulkoista. Tulosten pohjalta loimme ehdotuksia, joiden avulla lasten kiinnostusta liikuntaan voitaisiin herättää ja ylläpitää.

Tutkimusaineisto kerättiin etänä kyselylomakkeen avulla, joka sisälsi sekä suljettuja että avoimia kysymyksiä. Suljettujen kysymysten vastaukset analysoitiin kuvailevalla tilastoanalyysillä, kun taas avointen kysymysten vastaukset analysoitiin sisällönanalyysin avulla. Tämä lähestymistapa tekee tutkimuksesta kevyen monimenetelmätutkimuksen. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat peruskoulun kuudennen luokan oppilaat Lapin alueella.

Tutkimuksen tulokset osoittivat, että lasten liikuntamotivaatio on monimuotoinen ja alueellisesti vaihteleva. Yleisesti ottaen liikunnan ilo ja halu kehittyä koettiin tärkeimmiksi motivaatiotekijöiksi. Terveys- ja sosiaaliset hyödyt nousivat myös keskeisiksi motivaation lähteiksi. Vanhemmilla oli merkittävä rooli lasten harrastusten tukemisessa erityisesti kuljetusten ja taloudellisen tuen kautta. Valitettavasti vanhemmat eivät kuitenkaan tulosten perusteella osallistuneet kovinkaan aktiivisesti yhdessä harrastamiseen. Liikunnan mielekkyyttä edistä vastaajien mielestä muun muassa onnistumisen kokemukset ja kavereiden kanssa harrastaminen. Puolestaan liikkumista rajoitti osaamattomuuden tunne ja fyysiset elementit, kuten väsymys ja hiki. Tulokset korostavat rentoa ja kannustavaa ilmapiiriä sekä matalan kynnyksen liikuntamahdollisuuksia lasten liikunnan mielekkyyden edistämisessä.

Liikunnan mielekkyyttä voidaan edistää huomioimalla lasten yksilölliset ja alueelliset tarpeet, jolloin liikunta voi integroitua lasten arkeen luontevasti ja pitkäkestoisesti. Lasten liikunnan lisäämiseksi vastuu tulisi jakaa perheiden, koulujen, järjestöjen ja kuntien kesken. Vanhempien osallistumista voisi tukea esimerkiksi järjestämällä liikunnallisia tapahtumia lapsiperheille. Lisäksi tunnekasvatusta voisi hyödyntää lasten sisäisen motivaation vahvistamiseksi. Matalan kynnyksen harrastusmahdollisuuksien tarjoaminen olisi tärkeää, ja harrastusten tulisi olla taloudellisesti saavutettavissa kaikille perheille.


Enni Ranta ja Marianne Somppi, Lapin yliopisto

Kasvatustieteiden tiedekunta, Luokanopettajakoulutus

Blogikirjoitus perustuu pro gradu –tutkielmaamme ”Lasten käsitykset heidän liikkumistaan edistävistä ja rajoittavista tekijöistä. Mikä lappilaisia lapsia motivoi liikkumaan.”


Lähteet:

Kokko, S., Martin, L. (toim.). 2023. Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa. LIITU-tutkimuksen tuloksia 2022. Valtion liikuntaneuvoston julkaisuja 2023:1. 
https://www.liikuntaneuvosto.fi/wp-content/uploads/2023/03/Lasten-ja-nuorten-liikuntakayttaytyminen-Suomessa-2022-2.pdf 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

”Ei sille vaan voi mitään, ettei pysty toimimaan niin kuin oletuksena on” Alle kouluikäisen lapsen PDA-piirteiden ilmeneminen ja pedagogiset tukikeinot

Oletko tavannut lasta, joka vastustelee ja välttelee tavanomaisia arkitoimintoja sekä erilaisia pyyntöjä, jopa mukavia? Lapsella on usein jokin selitys tai keino valmiina, miksi ei voi jotakin tehdä. Lapsi saattaa alkaa esimerkiksi nilkuttaa, jotta ei tarvitsisi mennä johonkin. Lapsi voi käyttää sosiaalisia strategioita hyödykseen välttyäkseen itse toimimasta. Kyse voi olla PDA:sta (pathological demand avoidance), joka tarkoittaa äärimmäistä vaatimusten välttelykäyttäytymistä. Ilmiön on tunnistanut ensimmäisenä vuonna 1983 psykologian professori Elizabeth Newson, joka kuvaa PDA:ta tarkemmin Maréchalin ja Davidin kanssa vuonna 2003 tekemässään ensimmäisessä ilmiötä koskevassa tutkimuksessa. Muutkin tutkijat ovat kiinnostuneet aiheesta tehden kansainvälisiä tutkimuksia, joista Kildahl työryhmänsä kanssa (2021) ovat tehneet 13 tutkimusta kattavan kirjallisuuskatsauksen. Suomessa aiheesta on vähäisesti erityispedagogista tutkimustietoa. Tutkimuspolkuni alkoi käytännön ihmettelystä siirtyen...

Ammattikoulusta yliopistoon: poikkeuksellista, ahkeruutta vaativaa mutta mahdollista

  Ammattikoulusta yliopistoon hakeutuminen on ollut mahdollista Suomessa jo lähes kolmen vuosikymmenen ajan, mutta ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat ovat siitä huolimatta edelleen marginaaliryhmä. Poliittisissa tavoitteissa painotetaan koulutustason nostamisen tärkeyttä ja suomalainen koulutusjärjestelmä mahdollistaa muodollisesti yliopistoon hakeutumisen ilman lukiokoulutusta, mutta käytännössä sisäänpääsy yliopistoon on ei-ylioppilaille hyvin vaikeaa ja he kohtaavat näkymättömiä esteitä. Tarkastelin pro gradu -tutkielmassani sitä, millä tavalla media puhuu ammattikoulusta yliopistoon hakeutumisesta. Tutkin diskurssianalyysin avulla kahdeksaa mediassa julkaistua henkilöhaastattelua, joissa ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat kertovat koulutuspoluistaan. Löysin kolme päädiskurssia, jotka korostuivat henkilöhaastatteluissa. Nimesin nämä kolme merkityksellistämisentapaa poikkeuksellisuusdiskurssiksi, ahkeruusdiskurssiksi ja rohkaisudiskurssiksi.   Jokai...

Alanvaihtajana ammattikorkeakouluun

Varttuneemmalla iällä opiskelemaan lähteminen on suuri päätös, etenkin jos lähdetään kouluttautumaan uudelle ammattialalle. Kuinka orientoituminen ja ajatusten suuntaaminen uudelle alalle tapahtuu ja miten aikuisia alanvaihtajia tulisi huomioida ammattikorkeakoulussa? Millaisia merkityksiä alanvaihtajat antavat ilmiölle? On kiinnostavaa pohtia, miksi ihmiset ylipäänsä vaihtavat ammattialaa.  Tutkin pro gradussani alan vaihtamisen syitä. Ne voidaan jaotella tutkielman pohjalta sisäisiin syihin, jotka kumpuavat ihmisestä itsestään ja ulkoisiin syihin, joihin hänen tulee reagoida. Syyt voidaan jaotella kolmeen kategoriaan, joista ensimmäinen on uudistuminen, jolloin yksilö haluaa sisäisesti kehittyä ja kasvaa kohti uutta alaa. Toisena syynä on työnäky, jossa katsotaan menneeseen työelämään ja toisaalta nähdään tulevan alan mahdollisuuksia. Aikuisten käsitys uuden alan työstä suhteessa menneeseen vaikuttaa päätöksiin, joita oman työuran suhteen tehdään. Kolmantena syynä on uusiutuminen...