Siirry pääsisältöön

"Hyvän tyypin” määritelmä ja sen painoarvo rekrytointiprosessissa

Rekrytointiprosessit ovat keskeinen osa organisaatioiden toimintaa. Niiden avulla voidaan löytää uusia työntekijöitä, jotka voivat vaikuttaa yrityksen menestykseen ja työilmapiiriin. Rekrytointiprosesseista on tullut entistä vaativampia ja monimutkaisempia, kun organisaatiot pyrkivät löytämään työntekijöitä, jotka eivät ainoastaan täytä teknisiä vaatimuksia, vaan myös sopivat organisaation arvoihin ja kulttuuriin (Huilaja 2019). 

Rekrytoinnin yhteydessä voi kuulla puhuttavan termistä ”hyvä tyyppi”. Hyvä tyyppi esiintyy usein ilmaisuna, kun rekrytoija kuvaa häntä miellyttävää hakijaa. Käsitteen voi nähdä vilisevän rekrytoinnin ammattilaisten kuin myös median keskuudessa. Käsitteelle ei kuitenkaan ole olemassa tarkkaa tieteellistä määritelmää vaan se on enemmänkin subjektiivinen ja kontekstisidonnainen.

Tutkin pro gradu -tutkielmassani hyvän tyypin käsitteen vaikutusta rekrytointiprosessin lopputulemaan. Tutkielmani lähestymistapa on fenomenologinen, eli keskityn siihen, miten ihmiset itse kokevat ja ymmärtävät ilmiön. Aineisto kerättiin haastatteluiden avulla, ja analyysi toteutettiin fenomenologisin menetelmin. Haastateltavina oli seitsemän asiantuntijaorganisaatioissa työskentelevää henkilöstöhallinnon ammattilaista tai rekrytointiin osallistuvaa esihenkilöä.

Tutkimukseni tulokset osoittivat, että hyvä tyyppi määritellään useiden sosiaalisten ja henkilökohtaisten ominaisuuksien kautta. Näitä ominaisuuksia ovat esimerkiksi yhteistyökyky, joustavuus ja tilannetaju. Haastateltavat toivat kuitenkin esille, että heidän mielestään ei ole olemassa jokaiseen positioon sopivaa hyvää tyyppiä. Hyvän tyypin määritelmä siis muuttuu täytettävän position mukaan. 

Haastateltavat pitivät hyvän tyypin käsitteen käyttöä mahdollisesti haitallisena tekijänä rekrytoinnissa, etenkin jos haastattelija ei ole itse tietoinen sen mahdollisista haittavaikutuksista. Hyvän tyypin illuusioon liittyvät myös vahvasti erilaiset kognitiiviset vinoumat, kuten halo-efekti. Halo-efektissä ihmisen yhden positiivisen ominaisuuden perusteella oletetaan henkilön olevan kaikin puolin sopiva. Tämä voi johtaa siihen, että valinta tehdään väärin perustein, mikä voi heikentää rekrytoinnin laatua ja onnistumista.

Aineistostani nousi esille erilaisia tapoja estää kognitiivisten vinoumien muodostumista. Kaikkien rekrytointiin osallistuvien olisi hyvä määrittää ennalta kriteerit täytettävää positiota varten. Lisäksi on tärkeää, että rekrytoijat ovat tietoisia omista ennakkoluuloistaan ja pyrkivät aktiivisesti vähentämään niiden vaikutusta päätöksentekoon. Tärkeänä nähtiin myös se, että rekrytointiin osallistuu useampi silmäpari.

Yhteenvetona voidaan todeta, että hyvän tyypin käsitteellä on vaikutusta rekrytointiprosessissa, mutta siihen liittyy myös merkittäviä haasteita. Tutkielmani tarjoaa tietoa siitä, miten rekrytoijat voivat vähentää hyvän tyypin käsitteen vääränlaista vaikuttamista rekrytoinneissa. Tämä on olennaista, jotta rekrytointipäätökset ovat sekä oikeudenmukaisia että organisaation menestyksen kannalta optimaalisia. Tulevaisuudessa olisi hyödyllistä jatkaa tutkimusta eri toimialoilla ja organisaatiotyypeissä, jotta ymmärrys hyvän tyypin käsitteen vaikutuksista rekrytointiin syvenee entisestään.


Peppi Lahti, Lapin Yliopisto

Kasvatustieteiden tiedekunta, Aikuiskasvatustiede

Blogikirjoitus perustuu pro gradu –tutkielmaani “Hyvän tyypin” määritelmä ja sen painoarvo rekrytointiprosessissa”



Lähteet:

Huilaja, H. 2019. Rekrytoinnin Sosiaalinen Järjestys – Tutkimus Työhön Sopivuuden Neuvottelukontekstista. Väitöskirja. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta, Lapin yliopisto.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

”Ei sille vaan voi mitään, ettei pysty toimimaan niin kuin oletuksena on” Alle kouluikäisen lapsen PDA-piirteiden ilmeneminen ja pedagogiset tukikeinot

Oletko tavannut lasta, joka vastustelee ja välttelee tavanomaisia arkitoimintoja sekä erilaisia pyyntöjä, jopa mukavia? Lapsella on usein jokin selitys tai keino valmiina, miksi ei voi jotakin tehdä. Lapsi saattaa alkaa esimerkiksi nilkuttaa, jotta ei tarvitsisi mennä johonkin. Lapsi voi käyttää sosiaalisia strategioita hyödykseen välttyäkseen itse toimimasta. Kyse voi olla PDA:sta (pathological demand avoidance), joka tarkoittaa äärimmäistä vaatimusten välttelykäyttäytymistä. Ilmiön on tunnistanut ensimmäisenä vuonna 1983 psykologian professori Elizabeth Newson, joka kuvaa PDA:ta tarkemmin Maréchalin ja Davidin kanssa vuonna 2003 tekemässään ensimmäisessä ilmiötä koskevassa tutkimuksessa. Muutkin tutkijat ovat kiinnostuneet aiheesta tehden kansainvälisiä tutkimuksia, joista Kildahl työryhmänsä kanssa (2021) ovat tehneet 13 tutkimusta kattavan kirjallisuuskatsauksen. Suomessa aiheesta on vähäisesti erityispedagogista tutkimustietoa. Tutkimuspolkuni alkoi käytännön ihmettelystä siirtyen...

Ammattikoulusta yliopistoon: poikkeuksellista, ahkeruutta vaativaa mutta mahdollista

  Ammattikoulusta yliopistoon hakeutuminen on ollut mahdollista Suomessa jo lähes kolmen vuosikymmenen ajan, mutta ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat ovat siitä huolimatta edelleen marginaaliryhmä. Poliittisissa tavoitteissa painotetaan koulutustason nostamisen tärkeyttä ja suomalainen koulutusjärjestelmä mahdollistaa muodollisesti yliopistoon hakeutumisen ilman lukiokoulutusta, mutta käytännössä sisäänpääsy yliopistoon on ei-ylioppilaille hyvin vaikeaa ja he kohtaavat näkymättömiä esteitä. Tarkastelin pro gradu -tutkielmassani sitä, millä tavalla media puhuu ammattikoulusta yliopistoon hakeutumisesta. Tutkin diskurssianalyysin avulla kahdeksaa mediassa julkaistua henkilöhaastattelua, joissa ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat kertovat koulutuspoluistaan. Löysin kolme päädiskurssia, jotka korostuivat henkilöhaastatteluissa. Nimesin nämä kolme merkityksellistämisentapaa poikkeuksellisuusdiskurssiksi, ahkeruusdiskurssiksi ja rohkaisudiskurssiksi.   Jokai...

Alanvaihtajana ammattikorkeakouluun

Varttuneemmalla iällä opiskelemaan lähteminen on suuri päätös, etenkin jos lähdetään kouluttautumaan uudelle ammattialalle. Kuinka orientoituminen ja ajatusten suuntaaminen uudelle alalle tapahtuu ja miten aikuisia alanvaihtajia tulisi huomioida ammattikorkeakoulussa? Millaisia merkityksiä alanvaihtajat antavat ilmiölle? On kiinnostavaa pohtia, miksi ihmiset ylipäänsä vaihtavat ammattialaa.  Tutkin pro gradussani alan vaihtamisen syitä. Ne voidaan jaotella tutkielman pohjalta sisäisiin syihin, jotka kumpuavat ihmisestä itsestään ja ulkoisiin syihin, joihin hänen tulee reagoida. Syyt voidaan jaotella kolmeen kategoriaan, joista ensimmäinen on uudistuminen, jolloin yksilö haluaa sisäisesti kehittyä ja kasvaa kohti uutta alaa. Toisena syynä on työnäky, jossa katsotaan menneeseen työelämään ja toisaalta nähdään tulevan alan mahdollisuuksia. Aikuisten käsitys uuden alan työstä suhteessa menneeseen vaikuttaa päätöksiin, joita oman työuran suhteen tehdään. Kolmantena syynä on uusiutuminen...