Siirry pääsisältöön

Luokanopettajaopiskelijoiden käsityksiä neuroepätyypillisen oppilaan opettamisesta ja tukemisesta liikuntatunnilla

Koulumaailmassa on herättänyt keskustelua neuropsykiatrisesti oireilevat oppilaat, jotka tutkimuksessamme määrittelimme neuropsykiatristen oireiden kautta Parikan, Halonen-Malliarakiksen ja Puustjärven (2017) määritelmän mukaan. He sisällyttävät neuropsykiatrisiin oireisiin ADHD:n, ADD:n, oppimiskyvyn häiriöt, laaja-alaiset kehitykselliset häiriöt, Touretten sekä autismikirjon häiriöt. Käytämme tässä kirjoituksessamme neuroepätyypillisestä oppilaasta termiä nepsy-oppilas. Yksi keskustelun aihe on ollut näiden nepsy-oppilaiden lisääntynyt tuen tarve peruskoulussa, samalla kun kouluissa on siirrytty myös entistä avoimempiin ja inklusiivisempiin oppimisympäristöihin. Nämä ovat liikunnan opetuksessa jo entuudestaan yleisiä. Tuen tarve on noussut vuosien 2020–2022 välisenä aikana 2,3 %, joka vastaa noin 14 000 oppilasta koko Suomes-sa (Tilastokeskus 2024a; Tilastokeskus 2024b). 

Koulumaailmassa ja sen ympärillä keskustellaan paljon myös lasten liikkumattomuudesta. Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (2024) on määritellyt alakoulussa oleville lapsille suosituksen liikkua 1,5–2 tuntia päivässä, kun taas yläkoulussa vastaava luku on 1–1,5 tuntia. Tämän liikuntasuosituksen toteuttaa päivittäin LIITU-tutkimuksen mukaan vain kolmasosa lapsista. Yli viidesosa sen sijaan kokee liikunnan tarpeettomaksi. (Suomen Olympiakomitea 2023.)

Tutkimuksemme tarkoituksena oli selvittää luokanopettajaopiskelijoiden tietoisuutta ja käsityksiä neuropsykiatrisia häiriöitä omaavien oppilaiden liikunnanopetuksesta sekä heidän valmiuksiaan tukea nepsy-oppilaiden oppimista liikunnan oppitunneilla. Tutkimuksemme pääkysymyksenä kysyimme, että millaisia käsityksiä luokanopettajaopiskelijoilla on nepsy-oppilaiden liikunnanopettamisesta. Alatutkimuskysymykset keskittyivät selvittämään sitä, miten opiskelijat kuvailevat tyypillisen nepsy-oppilaan sekä sitä, millaisia valmiuksia he ovat koulutuksen aikana saaneet nepsy-oppilaan liikunnanopetuksen toteuttamiseen ja suunnitteluun.

Tutkimukseen osallistui 15 luokanopettajaopiskelijaa. Keräsimme aineiston verkossa täytettävällä kyselylomakkeella, joka koostui lähinnä avoimista kysymyksistä. Kysely toteutettiin alkuvuodesta 2024.

Tutkimus osoitti sen, että suurin osa kyselyyn vastanneista luokanopettajaopiskelijoista koki valmiutensa opettaa nepsy-oppilaille liikuntaa joko vähäiseksi tai olemattomaksi. Vastaukset herättivät kysymyksen siitä, että ovatko luokanopettajaopiskelijat epävarmoja osaamisestaan vai eikö opettajankoulutus anna riittävästi valmiuksia opettaa liikuntaa nepsy-oppilaille. Vastaajat nostivat esiin positiivisesti esimerkiksi liikunnan sivuaineen kautta saadun eriyttämisen taidot, mutta nepsy-oppilaan kohtaamiseen he kokivat, etteivät ole saaneet sivuaineessa tietoa. Vastaajat korostivat paljon opetushar-joitteluiden tuomaa kokemusta, he myös toivat esiin sen, kuinka ovat saaneet ohjaajilta tietoa oppilaista, joka on auttanut liikunnan opetusta.

Kyselyssä pyysimme vastaajia kuvailemaan, millaisia nepsy-oppilaat ovat ja vastauksista oli havaittavissa, että neuropsykiatrisista oireista tai niiden huomioimisesta opetuksen kontekstissa ei tiedetä tarpeeksi. Yleisimmiksi oireiksi kuvailtiin keskittymisvaikeudet sekä ylivilkkaus. Lisäksi oman toiminnan säätely nousi usein esille, jota kuvailtiin haasteina erilaisissa muuttuvissa tilanteissa sekä arjen aikataulutuksessa. Vastaajat kuvailivat nepsy-oppilasta pääasiassa ADHD:n sekä autismikirjon kautta, kun taas kehityksellinen kielihäiriö, oppimiskyvyn häiriöt, Tourette sekä tic-oireet jäivät kokonaan mainitsematta.

Vastaajat jättivät mainitsematta kokonaan myös esimerkiksi leikillisyyden ja kokemuksellisuuden näkökulmat oppimiseen. Vastaajien mukaan nepsy-oppilaan tuki tulisi oppitunneilla tulla joko opettajalta, ohjaajalta tai muilta oppilailta. Yksikään vastaaja ei myöskään tuonut esille oppituntien mukauttamista, joustavuutta tai positiivista ilmapiiriä. Nepsy-oppilaan arjessa korostuvat ennakointi ja rutiinit, mutta silti kukaan ei maininnut niitä vastauksissaan. Johtopäätöksenä tutkimuksessa voimme todeta, että luokanopettajaopiskelijoilla ei ole oman käsityksensä mukaan riittäviä valmiuksia opettaa nepsy-oppilaille liikuntaa ja heidän osaamistaan tulisi parantaa esimerkiksi koulutuksen sisällöllisten muutosten kautta.


Olli Raito & Karri Raveala, Lapin yliopisto
Kasvatustieteiden tiedekunta, luokanopettajakoulutus

Blogikirjoitus perustuu pro gradu -tutkielmaamme ”Koen, että minulla ei ole kovin hyvät valmiudet kohdata nepsy-oppilaita.” Luokanopettajaopiskelijoiden käsityksiä neuroepätyypillisen oppilaan liikunnanopetuksesta.


Lähteet:

Parikka, J., Halonen-Malliarakis, N. & Puustjärvi, A. (2017). Vaikeudesta voimaksi: Neuropsykiatriset häiriöt ja niiden huomioiminen koulussa. Finn Lectura.

Suomen Olympiakomitea. (2023). Lasten liikkumattomuuskriisi syvenee – seuraavalta hallitukselta tarvitaan toimia Suomen toimintakyvyn pelastamiseksi. https://www.olympiakomitea.fi/2023/03/16/lasten-liikkumattomuuskriisi-syvenee-seuraavalta-hallitukselta-tarvitaan-toimia-suomen-toimintakyvyn-pelastamiseksi/ (luettu 26.4.2024)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. (2024). Liikuntasuositukset. https://thl.fi/aiheet/elintavat-ja-ravitsemus/liikunta/liikuntasuositukset#Liikuntasuositukset_lapsille_ja_nuorille (luettu 26.4.2024)

Tilastokeskus (2024a). Tehostettua tai erityistä tukea saaneet peruskoulun oppilaat tuki-muodoittain ja alueittain. https://pxdata.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__erop/statfin_erop_pxt_137b.px (luettu 26.4.2024)

Tilastokeskus (2024b). Väestö ja tutkintotavoitteisen koulutuksen opiskelijat ja tutkinnot koulutusryhmän ja iän mukaan. 2004–2022. https://pxdata.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__opiskt/statfin_opiskt_pxt_11c5.px (luettu 26.4.2024) 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

”Ei sille vaan voi mitään, ettei pysty toimimaan niin kuin oletuksena on” Alle kouluikäisen lapsen PDA-piirteiden ilmeneminen ja pedagogiset tukikeinot

Oletko tavannut lasta, joka vastustelee ja välttelee tavanomaisia arkitoimintoja sekä erilaisia pyyntöjä, jopa mukavia? Lapsella on usein jokin selitys tai keino valmiina, miksi ei voi jotakin tehdä. Lapsi saattaa alkaa esimerkiksi nilkuttaa, jotta ei tarvitsisi mennä johonkin. Lapsi voi käyttää sosiaalisia strategioita hyödykseen välttyäkseen itse toimimasta. Kyse voi olla PDA:sta (pathological demand avoidance), joka tarkoittaa äärimmäistä vaatimusten välttelykäyttäytymistä. Ilmiön on tunnistanut ensimmäisenä vuonna 1983 psykologian professori Elizabeth Newson, joka kuvaa PDA:ta tarkemmin Maréchalin ja Davidin kanssa vuonna 2003 tekemässään ensimmäisessä ilmiötä koskevassa tutkimuksessa. Muutkin tutkijat ovat kiinnostuneet aiheesta tehden kansainvälisiä tutkimuksia, joista Kildahl työryhmänsä kanssa (2021) ovat tehneet 13 tutkimusta kattavan kirjallisuuskatsauksen. Suomessa aiheesta on vähäisesti erityispedagogista tutkimustietoa. Tutkimuspolkuni alkoi käytännön ihmettelystä siirtyen...

Ammattikoulusta yliopistoon: poikkeuksellista, ahkeruutta vaativaa mutta mahdollista

  Ammattikoulusta yliopistoon hakeutuminen on ollut mahdollista Suomessa jo lähes kolmen vuosikymmenen ajan, mutta ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat ovat siitä huolimatta edelleen marginaaliryhmä. Poliittisissa tavoitteissa painotetaan koulutustason nostamisen tärkeyttä ja suomalainen koulutusjärjestelmä mahdollistaa muodollisesti yliopistoon hakeutumisen ilman lukiokoulutusta, mutta käytännössä sisäänpääsy yliopistoon on ei-ylioppilaille hyvin vaikeaa ja he kohtaavat näkymättömiä esteitä. Tarkastelin pro gradu -tutkielmassani sitä, millä tavalla media puhuu ammattikoulusta yliopistoon hakeutumisesta. Tutkin diskurssianalyysin avulla kahdeksaa mediassa julkaistua henkilöhaastattelua, joissa ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat kertovat koulutuspoluistaan. Löysin kolme päädiskurssia, jotka korostuivat henkilöhaastatteluissa. Nimesin nämä kolme merkityksellistämisentapaa poikkeuksellisuusdiskurssiksi, ahkeruusdiskurssiksi ja rohkaisudiskurssiksi.   Jokai...

Alanvaihtajana ammattikorkeakouluun

Varttuneemmalla iällä opiskelemaan lähteminen on suuri päätös, etenkin jos lähdetään kouluttautumaan uudelle ammattialalle. Kuinka orientoituminen ja ajatusten suuntaaminen uudelle alalle tapahtuu ja miten aikuisia alanvaihtajia tulisi huomioida ammattikorkeakoulussa? Millaisia merkityksiä alanvaihtajat antavat ilmiölle? On kiinnostavaa pohtia, miksi ihmiset ylipäänsä vaihtavat ammattialaa.  Tutkin pro gradussani alan vaihtamisen syitä. Ne voidaan jaotella tutkielman pohjalta sisäisiin syihin, jotka kumpuavat ihmisestä itsestään ja ulkoisiin syihin, joihin hänen tulee reagoida. Syyt voidaan jaotella kolmeen kategoriaan, joista ensimmäinen on uudistuminen, jolloin yksilö haluaa sisäisesti kehittyä ja kasvaa kohti uutta alaa. Toisena syynä on työnäky, jossa katsotaan menneeseen työelämään ja toisaalta nähdään tulevan alan mahdollisuuksia. Aikuisten käsitys uuden alan työstä suhteessa menneeseen vaikuttaa päätöksiin, joita oman työuran suhteen tehdään. Kolmantena syynä on uusiutuminen...