Siirry pääsisältöön

Kyläkoulun luokanopettajien kokemuksia eriyttämisestä yhdysluokassa

Kyläkoulujen määrä on vähentynyt Suomessa huomattavasti viimeisten vuosikymmenten ajan (SVT 2023). Samalla on vähentynyt kyläkouluille tyypillinen yhdysluokkaopetus, jossa opettaja opettaa samaan aikaan kahta tai useampaa vuosiluokkaa. Kyläkoulujen lakkauttamista perustellaan oppilasmäärän vähenemisellä ja erityisesti säästösyillä. (Korpinen 2010.) Onko kyläkoulujen tuomat mahdollisuudet jääneet huomioimatta, kun koulutuspoliittisia päätöksiä on tehty talousnäkökulma edellä? Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että kyläkoulujen vahvuuksia ovat esimerkiksi oppimisympäristö, yhteisöllisyys sekä hyvä oppilaantuntemus (ks. esim. Kangas ym. 2014, Kilpeläinen 2010, Brühwiler & Blatchford 2011). Kyläkouluista ja yhdysluokkaopetuksesta on kuitenkin tehty suhteellisen vähän tutkimusta viimeisen kymmenen vuoden aikana. Miten voidaan tehdä tutkimusperustaisia ja järkeviä koulutuspoliittisia päätöksiä ja muutoksia kouluverkostoon, jos pienet koulut jätetään tutkimuksen ulkopuolelle?

Tutkin pro gradu -tutkielmassani kyläkoulun luokanopettajien kokemuksia eriyttämisestä yhdysluokassa. Eriyttäminen on opetuksen tukikeino, jolla pyritään vastaamaan oppilaiden moninaisuuden tuomiin haasteisiin (Roiha & Polso 2023). Tutkimuksen tavoitteena oli lisätä ymmärrystä kyläkoulun opettajien kokemuksista eriyttämisestä yhdysluokassa. Lisäksi tavoitteena oli selvittää, mitä eriyttämiskeinoja opettajat käyttävät kyläkoulun yhdysluokassa. Eriyttämiskeinojen tutkiminen pohjautui Roihan ja Polson (2023) eriyttämisen Viiden O:n malliin. Tutkimukseen osallistui neljä kyläkoulun luokanopettajaa, jotka opettivat aineiston-keruun aikaan yhdysluokkaa 1–2, 3–4 tai 5–6. Opettajilla oli työkokemusta luokanopettajan työstä 20–30 vuotta. Käytin aineistonkeruumenetelmänä teemahaastattelua ja analysoin aineiston osittain teorialähtöisellä ja osittain aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä.  

Tutkimustulosten mukaan opettajat eriyttivät opetustaan monin tavoin kaikilla Roihan ja Polson (2023) eriyttämisen Viiden O:n mallin osa-alueella, joita ovat 1) opetusjärjestelyt, 2) oppimisympäristö, 3) opetusmenetelmät, 4) oppimisen tukimateriaali ja 5) oppimisen arviointi. Eriyttämiskeinojen käyttöön vaikutti vahvasti oppilasryhmä. Opetusjärjestelyiden osalta eriyttämiskeinoina korostuivat jakotunnit vuosiluokittain, erityisopettajan ja koulunkäynnin-ohjaajan resurssi sekä tukiopetus. Oppimisympäristön osalta opettajat eriyttivät lähinnä fyysistä oppimisympäristöä esimerkiksi istumajärjestyksen, eri tilojen hyödyntämisen ja visuaalisen tuen kautta. Psyykkisen ja sosiaalisen oppimisympäristön eriyttämisestä tuli esille lähinnä luokan luottamuksellinen ja turvallinen ilmapiiri. Opetusmenetelmien osa-alueella opettajat huomioivat eriyttämisen yksilöllisessä etenemisessä, yksilöllisissä tehtävissä ja oppimateriaaleissa sekä oppisisältöjen muokkaamisessa. Oppimisen tukimateriaaleja kuten erilaisia tukivälineitä ja keskittymisen apuvälineitä opettajat tarjosivat oppilaiden tarpeiden mukaan. Opettajat arvioivat oppilaiden oppimista opetussuunnitelman kriteerien mukaisesti. Eriyttäminen näkyi kuitenkin siinä, että opettajat antoivat oppilaalle myönteistä palautetta oppilaan oman tavoitetason mukaan sekä eriyttivät koe- ja arviointitilanteita.

Haastateltavat kokivat eriyttämisen merkitykselliseksi asiaksi. Eriyttämisen merkitys nähtiin neljän osa-alueen kautta, joita olivat 1. onnistumisen kokemusten tarjoaminen, 2. oppimisen mahdollistaminen, 3. ponnistelutaidon kehittäminen ja 4. lähikoulussa opiskelun mahdollistaminen. Opettajat eivät kokeneet eriyttämisen kyläkoulun yhdysluokassa olevan sen haastavampaa kuin yksittäisluokassa isommassa koulussa, vaan molemmissa koettiin olevan omat hyvät ja huonot puolensa. Yhdysluokkaopetus ja kyläkoulut koettiin kuitenkin myönteisiksi asioiksi eriyttämisen kannalta. Kyläkoulun ja yhdysluokkaopetuksen eduiksi eriyttämisen näkökulmasta opettajat kokivat vanhemmilta oppilailta oppimisen, seuraavan vuoden asioista kuulemisen etukäteen, oppilaiden eri-ikäisyyden hyödyntämisen opetuksessa, läheisen kodin ja koulun välisen yhteistyön sekä hyvän oppilaantuntemuksen. Haasteiksi opettajat kokivat samalla tunnilla eri asioiden opiskelun, vuorokurssiopetuksen historian oppiaineessa sekä erityisopettajan resurssin vähäisyyden. Tulokset osoittavat, että opettajat kokevat kyläkoulun ja yhdysluokkaopetuksen lähinnä myönteisinä asioina eriyttämisen kannalta.


Jutta Härö, Lapin yliopisto

Kasvatustieteiden tiedekunta, luokanopettajakoulutus

Blogikirjoitus perustuu pro gradu -tutkielmaani ”Kyläkoulun luokanopettajien kokemuksia eriyttämisestä yhdysluokassa”.


Lähteet

Brühwiler, C. & Blatchford, P. 2011. Effects of class size and adaptive teaching competency on classroom processes and academic outcome. Learning and Instruction, 21 (1), 95–108.

Kangas, M.; Vesterinen, O.; Lipponen, L.; Kopisto, K.; Salo, L. & Krokfors, L. 2014. Students' agency in an out-of-classroom setting: Acting accountably in a gardening project. Learning, culture and social interaction, 3 (1), 34–42.

Kilpeläinen, R. 2010. Kyläkoulut Suomessa. Maaseudun pienet koulut opettajien kuvaamina oppimis- ja kasvuympäristöinä. Oulu: Oulun yliopisto. Kasvatustieteiden tiedekunta. Kajaanin opettajankoulutusyksikkö. Väitöskirja.

Korpinen, E. 2010. Kyläkoulu yhteiskunnan rakennemuutoksessa. Teoksessa E. Korpinen (toim.). Eläköön kyläkoulu! Jyväskylä: PS-kustannus, 14–28.

Roiha, A. & Polso, J. 2023. Onnistu eriyttämisessä – toimivan opetuksen opas. Jyväskylä: PS-kustannus.

SVT/Suomen virallinen tilasto 2023. Peruskoulut, lukiot, ammatilliset oppilaitokset ja kansan-opistot opiskelijamäärillä mitatun oppilaitoksen koon mukaan, 2005–2022. https://pxdata.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__kjarj/statfin_kjarj_pxt_125k.px (Lu-ettu 28.3.2024)


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

”Ei sille vaan voi mitään, ettei pysty toimimaan niin kuin oletuksena on” Alle kouluikäisen lapsen PDA-piirteiden ilmeneminen ja pedagogiset tukikeinot

Oletko tavannut lasta, joka vastustelee ja välttelee tavanomaisia arkitoimintoja sekä erilaisia pyyntöjä, jopa mukavia? Lapsella on usein jokin selitys tai keino valmiina, miksi ei voi jotakin tehdä. Lapsi saattaa alkaa esimerkiksi nilkuttaa, jotta ei tarvitsisi mennä johonkin. Lapsi voi käyttää sosiaalisia strategioita hyödykseen välttyäkseen itse toimimasta. Kyse voi olla PDA:sta (pathological demand avoidance), joka tarkoittaa äärimmäistä vaatimusten välttelykäyttäytymistä. Ilmiön on tunnistanut ensimmäisenä vuonna 1983 psykologian professori Elizabeth Newson, joka kuvaa PDA:ta tarkemmin Maréchalin ja Davidin kanssa vuonna 2003 tekemässään ensimmäisessä ilmiötä koskevassa tutkimuksessa. Muutkin tutkijat ovat kiinnostuneet aiheesta tehden kansainvälisiä tutkimuksia, joista Kildahl työryhmänsä kanssa (2021) ovat tehneet 13 tutkimusta kattavan kirjallisuuskatsauksen. Suomessa aiheesta on vähäisesti erityispedagogista tutkimustietoa. Tutkimuspolkuni alkoi käytännön ihmettelystä siirtyen...

Ammattikoulusta yliopistoon: poikkeuksellista, ahkeruutta vaativaa mutta mahdollista

  Ammattikoulusta yliopistoon hakeutuminen on ollut mahdollista Suomessa jo lähes kolmen vuosikymmenen ajan, mutta ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat ovat siitä huolimatta edelleen marginaaliryhmä. Poliittisissa tavoitteissa painotetaan koulutustason nostamisen tärkeyttä ja suomalainen koulutusjärjestelmä mahdollistaa muodollisesti yliopistoon hakeutumisen ilman lukiokoulutusta, mutta käytännössä sisäänpääsy yliopistoon on ei-ylioppilaille hyvin vaikeaa ja he kohtaavat näkymättömiä esteitä. Tarkastelin pro gradu -tutkielmassani sitä, millä tavalla media puhuu ammattikoulusta yliopistoon hakeutumisesta. Tutkin diskurssianalyysin avulla kahdeksaa mediassa julkaistua henkilöhaastattelua, joissa ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat kertovat koulutuspoluistaan. Löysin kolme päädiskurssia, jotka korostuivat henkilöhaastatteluissa. Nimesin nämä kolme merkityksellistämisentapaa poikkeuksellisuusdiskurssiksi, ahkeruusdiskurssiksi ja rohkaisudiskurssiksi.   Jokai...

Alanvaihtajana ammattikorkeakouluun

Varttuneemmalla iällä opiskelemaan lähteminen on suuri päätös, etenkin jos lähdetään kouluttautumaan uudelle ammattialalle. Kuinka orientoituminen ja ajatusten suuntaaminen uudelle alalle tapahtuu ja miten aikuisia alanvaihtajia tulisi huomioida ammattikorkeakoulussa? Millaisia merkityksiä alanvaihtajat antavat ilmiölle? On kiinnostavaa pohtia, miksi ihmiset ylipäänsä vaihtavat ammattialaa.  Tutkin pro gradussani alan vaihtamisen syitä. Ne voidaan jaotella tutkielman pohjalta sisäisiin syihin, jotka kumpuavat ihmisestä itsestään ja ulkoisiin syihin, joihin hänen tulee reagoida. Syyt voidaan jaotella kolmeen kategoriaan, joista ensimmäinen on uudistuminen, jolloin yksilö haluaa sisäisesti kehittyä ja kasvaa kohti uutta alaa. Toisena syynä on työnäky, jossa katsotaan menneeseen työelämään ja toisaalta nähdään tulevan alan mahdollisuuksia. Aikuisten käsitys uuden alan työstä suhteessa menneeseen vaikuttaa päätöksiin, joita oman työuran suhteen tehdään. Kolmantena syynä on uusiutuminen...