Siirry pääsisältöön

Luokanopettajien kokemuksia opetuksen pelillisyyteen liittyen

Digitalisaation globalisoitumisen myötä lasten ja nuorten vapaa-ajan harrastamisessa on tapahtunut muutos kohti pelaamisen aikakautta. Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus osoittaa, että vuodesta 2012 pelaaminen on ollut suomalaisten nuorten keskuudessa yleisin päivittäinen harrastusmuoto. Vuoden 2020 tutkimustulos osoittaa, että pelaaminen eri päätelaitteilla on entistä yleisempää. Lähes puolet vapaa-ajan käyttöön liittyvään kyselyyn vastanneista nuorista ilmoitti pelaavansa päivittäin. (Salasuo, Tarvainen & Myllyniemi 2021, 43–44.) Vapaa-ajan pelaaminen on arkipäivää lasten ja nuorten keskuudessa, mutta kuinka peliharrastuneisuutta hyödynnetään kouluympäristössä? Perehdyin tutkimusprosessin alussa useisiin pelitutkimuksiin ja mahdolliseksi ratkaisuksi näyttäytyi pelillisyys, jonka tavoitteena on lisätä oppimisen mielekkyyttä ja motivaatiota. Lasten ja nuorten lisääntynyt peliharrastuneisuus näkyy myös perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa, sillä se ohjaa opettajia hyödyntämään opetuksessa pelillisyyden tarjoamat mahdollisuudet. (Opetushallitus 2014, 31).

Tutkin pro gradu -tutkielmassani luokanopettajien kokemuksia opetuksen pelillisyyteen liittyen. Lisäksi tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten opettajat kokivat voivansa tukea pelillisyyden avulla oppilaiden motivaatiota. Tutkimukseen osallistui viisi luokanopettajaa eri puolelta Suomea ja jokainen heistä toteutti pelillisyyttä koulussa. Haastattelut toteutettiin puolistrukturoidulla teemahaastattelulla ja tulokset muodostuivat aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla. Tutkimusaihe on kiinnostava, sillä oppilaiden vapaa-ajan käyttöön liittyy kasvavin määrin pelaamista ja opettajien tulisi huomioida työtavoissa oppilaiden tarpeet ja kiinnostuksen kohteet. Miten pelillisyyttä hyödyntävät opettajat kuvailevat pelillisyyden käytännössä toteutuvan koulussa? 

Tutkimustulokset osoittavat, että luokanopettajat suhtautuvat opetuksen pelillistämiseen myönteisesti, jonka takia he hyödyntävät sitä säännöllisesti opetuksessaan. Luokanopettajat määrittelevät pelillisyyttä usealla tavalla ja heillä on erilaisia tavoitteita pelillisyydelle, jotka vaikuttavat siihen, kuinka pelillisyyttä toteutetaan. Opettajat toteuttavat usein suuria pelillisiä kokonaisuuksia, joiden kesto vaihtelee viikoista kuukausiin tai se kestää jopa koko lukuvuoden ajan. Suuriin pelillisiin kokonaisuuksiin liittyi keskeisenä elementtinä tarinallisuus, joka oli toiminnan viitekehyksenä koko pelillisyysjakson ajan. Opettajat tekivät suurempia pelillisiä kokonaisuuksia usein monia oppiaineita yhdistämällä, mutta myös pelkästään historian opetuksissa, jossa oppisisältöjen koettiin tarjoavan valmiita viitekehyksiä suurempiin pelillisiin kokonaisuuksiin.

Tulokset osoittivat, kuinka opettajat kokivat pelillisyyden vaikuttavan lähtökohtaisesti positiivisesti oppilaiden motivaatioon. Opettajat olivat hyödyntäneet pelillisyyttä pitkään opetuksessa ja se oli oppilaille tuttua. Opettajat kokivat säännöllisen pelillistämisen tuovan kouluarkeen rytmiä ja erilaisia työskentelytapoja, jotka lisäsivät oppimisen mielekkyyttä ja oppilaiden motivaatiota. Pelilliseen toimintaan liittyi lähes aina yhteisöllisiä piirteitä ja elementtejä, joiden koettiin vaikuttavan oppilaiden motivaation. Myös luokan ilmapiirillä oli merkitystä motivaatioon. Opettajat kokivat oman luokkansa ilmapiirin ja oppilaiden työskentelyn olevan yleisesti hyvää, joka vahvisti oppilaiden motivaatiota peliympäristöissä. Toisaalta osa opettajista toi esille, kuinka kilpailut ja niiden hyödyntäminen aiheuttivat eniten ongelmatilanteita luokassa, jolloin niitä hyödynnettiin vaihtelevasti opetuksessa. Tutkimus osoittaa, kuinka pelillisyys koetaan myönteisenä erityisesti sitä hyödyntävien opettajien, että heidän oppilaiden keskuudessa koulumaailmassa. Pelillisyys on keino muiden joukossa tehostaa oppimista ja koulunkäynnin mielekkyyttä, joten toivon tutkimuksen herättävän ajatuksia ja keskustelua pelillisyyden mahdollisesta hyödyntämisestä koulussa. 


Joona Taskila, Lapin yliopisto

Kasvatustieteiden tiedekunta, luokanopettajakoulutus

Blogikirjoitus perustuu pro gradu –tutkielmaani “Luokanopettajien kokemuksia pelillisyydestä ja sen vaikutuksesta oppilaiden motivaatioon”.


Lähteet

Opetushallitus 2014. Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet.

Salasuo, M., Tarvainen, K. & Myllyniemi, S. 2021. Luku 1. Yhdeksällä kymmenestä on jokin harrastus. Teoksessa Salasuo, M. (toim.) Harrastamisen äärellä: Lasten ja nuorten vapaa-ajan tutkimus 2020. Valtion nuorisoneuvoston verkkojulkaisuja 68. 37–50.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

”Ei sille vaan voi mitään, ettei pysty toimimaan niin kuin oletuksena on” Alle kouluikäisen lapsen PDA-piirteiden ilmeneminen ja pedagogiset tukikeinot

Oletko tavannut lasta, joka vastustelee ja välttelee tavanomaisia arkitoimintoja sekä erilaisia pyyntöjä, jopa mukavia? Lapsella on usein jokin selitys tai keino valmiina, miksi ei voi jotakin tehdä. Lapsi saattaa alkaa esimerkiksi nilkuttaa, jotta ei tarvitsisi mennä johonkin. Lapsi voi käyttää sosiaalisia strategioita hyödykseen välttyäkseen itse toimimasta. Kyse voi olla PDA:sta (pathological demand avoidance), joka tarkoittaa äärimmäistä vaatimusten välttelykäyttäytymistä. Ilmiön on tunnistanut ensimmäisenä vuonna 1983 psykologian professori Elizabeth Newson, joka kuvaa PDA:ta tarkemmin Maréchalin ja Davidin kanssa vuonna 2003 tekemässään ensimmäisessä ilmiötä koskevassa tutkimuksessa. Muutkin tutkijat ovat kiinnostuneet aiheesta tehden kansainvälisiä tutkimuksia, joista Kildahl työryhmänsä kanssa (2021) ovat tehneet 13 tutkimusta kattavan kirjallisuuskatsauksen. Suomessa aiheesta on vähäisesti erityispedagogista tutkimustietoa. Tutkimuspolkuni alkoi käytännön ihmettelystä siirtyen...

Ammattikoulusta yliopistoon: poikkeuksellista, ahkeruutta vaativaa mutta mahdollista

  Ammattikoulusta yliopistoon hakeutuminen on ollut mahdollista Suomessa jo lähes kolmen vuosikymmenen ajan, mutta ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat ovat siitä huolimatta edelleen marginaaliryhmä. Poliittisissa tavoitteissa painotetaan koulutustason nostamisen tärkeyttä ja suomalainen koulutusjärjestelmä mahdollistaa muodollisesti yliopistoon hakeutumisen ilman lukiokoulutusta, mutta käytännössä sisäänpääsy yliopistoon on ei-ylioppilaille hyvin vaikeaa ja he kohtaavat näkymättömiä esteitä. Tarkastelin pro gradu -tutkielmassani sitä, millä tavalla media puhuu ammattikoulusta yliopistoon hakeutumisesta. Tutkin diskurssianalyysin avulla kahdeksaa mediassa julkaistua henkilöhaastattelua, joissa ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat kertovat koulutuspoluistaan. Löysin kolme päädiskurssia, jotka korostuivat henkilöhaastatteluissa. Nimesin nämä kolme merkityksellistämisentapaa poikkeuksellisuusdiskurssiksi, ahkeruusdiskurssiksi ja rohkaisudiskurssiksi.   Jokai...

Alanvaihtajana ammattikorkeakouluun

Varttuneemmalla iällä opiskelemaan lähteminen on suuri päätös, etenkin jos lähdetään kouluttautumaan uudelle ammattialalle. Kuinka orientoituminen ja ajatusten suuntaaminen uudelle alalle tapahtuu ja miten aikuisia alanvaihtajia tulisi huomioida ammattikorkeakoulussa? Millaisia merkityksiä alanvaihtajat antavat ilmiölle? On kiinnostavaa pohtia, miksi ihmiset ylipäänsä vaihtavat ammattialaa.  Tutkin pro gradussani alan vaihtamisen syitä. Ne voidaan jaotella tutkielman pohjalta sisäisiin syihin, jotka kumpuavat ihmisestä itsestään ja ulkoisiin syihin, joihin hänen tulee reagoida. Syyt voidaan jaotella kolmeen kategoriaan, joista ensimmäinen on uudistuminen, jolloin yksilö haluaa sisäisesti kehittyä ja kasvaa kohti uutta alaa. Toisena syynä on työnäky, jossa katsotaan menneeseen työelämään ja toisaalta nähdään tulevan alan mahdollisuuksia. Aikuisten käsitys uuden alan työstä suhteessa menneeseen vaikuttaa päätöksiin, joita oman työuran suhteen tehdään. Kolmantena syynä on uusiutuminen...