Siirry pääsisältöön

Sosiaalisten taitojen opettamisen tärkeys

Tässä ajassa sosiaalisten taitojen merkitys ihmisten välisessä kanssakäymisessä on entistä tärkeämpää. Näitä taitoja ei saada syntymälahjoina, vaan ne ovat harjoittelun ja oppimisen tulosta. Luokanopettajilla on mahdollisuus vaikuttaa sosiaalisten taitojen oppimiseen erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Olennaista on oppia kohtelemaan toisia ystävällisesti ja ymmärtäväisesti sekä pyrkiä myös käsittelemään erimielisyyksiä. Konfliktitilanteiden syntymistä voi opetella välttämään. Koulukiusaamisen estämisen yksi edellytys on riittävät sosiaaliset taidot, joihin sisältyy myös tunne- ja kommunikointitaidot. 

Pro gradu-tutkielmassani kuvasin luokanopettajaopiskelijoiden käsityksiä sosiaalisia taitojen opettamisesta ja niiden tärkeydestä alakoulussa. Tarkasteluani edelsi sosiaalisten taitojen käsitteen määrittely.   

Goldstein, Glick ja Gibbs (2011) jakavat sosiaaliset taidot kuuteen pääluokkaan. Perustason sosiaalisiin taitoihin kuuluvat kuunteleminen, keskustelun aloittaminen, keskusteleminen, kysyminen, kiittäminen, esittäytyminen, muiden esitteleminen ja positiivisen palautteen antaminen. Nämä käyttäytymisen muodot voivat tuntua itsestäänselviltä, mutta niiden oppimiseksi ja omaksumiseksi tarvitaan harjoittelua ja myönteisiä oppimiskokemuksia. Perustason sosiaalisten taitojen hallinta mahdollistaa edistyneemmät sosiaaliset taidot (kuten avun pyytäminen, ohjeiden noudattaminen ja anteeksi pyytäminen). Tunteisiin liittyvät omien tunteiden tunnistamiseen, ilmaisemiseen ja ymmärtämiseen liittyvät taidot ovat niin ikään oppimisen ja harjoittelun tulosta, puhumattakaan vielä vaativammista sosiaalista taidoista. Näitä ovat aggressiiviselle käyttäytymiselle vaihtoehtoiset taidot, stressiin sietoon liittyvät sosiaaliset taidot sekä päätöksenteon ja ongelmien selvittämisen taidot.

Tutkielmani perusteella voin todeta, että luokanopettajaopiskelijat arvostavat sosiaalisten taitojen opettamista koulussa. Heidän käsitystensä mukaan sosiaalisia taitoja voi ja täytyy opettaa alakoulussa. Niiden harjoittelu voidaan sisällyttää koulun arjen luonnollisiin vuorovaikutustilanteisiin (esimerkiksi luokkahuonetyöskentely, välitunnit, koulumatkat, ruokailutilanteet, luokkaretket). Oppilaat ovat koulussa ja luokissa suuren osan päivistään, ja siksi kanssakäyminen toisten kanssa ja sen eri muodot ovat jatkuvasti läsnä. Lisäksi koulussa voidaan toteuttaa erikseen suunniteltuja opetuskokonaisuuksia.

Koulussa on mahdollisuuksia harjoitella niin kuuntelemista, sääntöjen noudattamista, positiivisen palautteen antamista kuin tunnetaitoja. Niihin pitää kiinnittää erityistä huomiota, etteivät nämä taidot jää oppiaineiden opettamisen jalkoihin. Kiire ei myöskään saa olla esteenä sille, etteikö oppilaiden vuorovaikutustaitoihin voitaisi käyttää aikaa. Opettaja voi olla ratkaisevasti vaikuttamassa oppilaiden sosiaalisten taitojen omaksumiseen. Hän voi luoda turvallisen ilmapiirin yhteistyölle, hän voi olla esimerkin näyttäjänä sekä sanallistaa vuorovaikutustilanteissa vaikuttavia tekijöitä. Opettaja voi myös vaikuttaa oppilastovereiden ja vertaisten käyttäytymiseen. Ei ole muuta tapaa kuin keskustelu, kuuntelu sekä perusteiden esittäminen hyvän käytöksen oppimiseksi.

Luokanopettajaopiskelijat ovat tutkielmani mukaan hyvin tietoisia omasta roolistaan edesauttaa oppilaiden sosiaalisten taitojen kehittymistä. He ovat myös valmiita näkemään vaivaa näiden taitojen opettamisen eteen.  

 

Lotta Hamdi, Lapin yliopisto 

Kasvatustieteiden tiedekunta, Luokanopettajakoulutus 

Blogikirjoitus perustuu pro gradu -tutkielmaani ’’Sosiaaliset taidot ja niiden opettaminen – fenomenografinen tutkimus luokanopettajaopiskelijoiden käsityksistä’’.   


Lähde:  

Goldstein, A. P., Glick, B. & Gibbs, J. C. 2011. ART Aggression Replacement Training. Helsinki: Nord Print. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

”Ei sille vaan voi mitään, ettei pysty toimimaan niin kuin oletuksena on” Alle kouluikäisen lapsen PDA-piirteiden ilmeneminen ja pedagogiset tukikeinot

Oletko tavannut lasta, joka vastustelee ja välttelee tavanomaisia arkitoimintoja sekä erilaisia pyyntöjä, jopa mukavia? Lapsella on usein jokin selitys tai keino valmiina, miksi ei voi jotakin tehdä. Lapsi saattaa alkaa esimerkiksi nilkuttaa, jotta ei tarvitsisi mennä johonkin. Lapsi voi käyttää sosiaalisia strategioita hyödykseen välttyäkseen itse toimimasta. Kyse voi olla PDA:sta (pathological demand avoidance), joka tarkoittaa äärimmäistä vaatimusten välttelykäyttäytymistä. Ilmiön on tunnistanut ensimmäisenä vuonna 1983 psykologian professori Elizabeth Newson, joka kuvaa PDA:ta tarkemmin Maréchalin ja Davidin kanssa vuonna 2003 tekemässään ensimmäisessä ilmiötä koskevassa tutkimuksessa. Muutkin tutkijat ovat kiinnostuneet aiheesta tehden kansainvälisiä tutkimuksia, joista Kildahl työryhmänsä kanssa (2021) ovat tehneet 13 tutkimusta kattavan kirjallisuuskatsauksen. Suomessa aiheesta on vähäisesti erityispedagogista tutkimustietoa. Tutkimuspolkuni alkoi käytännön ihmettelystä siirtyen...

Ammattikoulusta yliopistoon: poikkeuksellista, ahkeruutta vaativaa mutta mahdollista

  Ammattikoulusta yliopistoon hakeutuminen on ollut mahdollista Suomessa jo lähes kolmen vuosikymmenen ajan, mutta ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat ovat siitä huolimatta edelleen marginaaliryhmä. Poliittisissa tavoitteissa painotetaan koulutustason nostamisen tärkeyttä ja suomalainen koulutusjärjestelmä mahdollistaa muodollisesti yliopistoon hakeutumisen ilman lukiokoulutusta, mutta käytännössä sisäänpääsy yliopistoon on ei-ylioppilaille hyvin vaikeaa ja he kohtaavat näkymättömiä esteitä. Tarkastelin pro gradu -tutkielmassani sitä, millä tavalla media puhuu ammattikoulusta yliopistoon hakeutumisesta. Tutkin diskurssianalyysin avulla kahdeksaa mediassa julkaistua henkilöhaastattelua, joissa ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat kertovat koulutuspoluistaan. Löysin kolme päädiskurssia, jotka korostuivat henkilöhaastatteluissa. Nimesin nämä kolme merkityksellistämisentapaa poikkeuksellisuusdiskurssiksi, ahkeruusdiskurssiksi ja rohkaisudiskurssiksi.   Jokai...

Alanvaihtajana ammattikorkeakouluun

Varttuneemmalla iällä opiskelemaan lähteminen on suuri päätös, etenkin jos lähdetään kouluttautumaan uudelle ammattialalle. Kuinka orientoituminen ja ajatusten suuntaaminen uudelle alalle tapahtuu ja miten aikuisia alanvaihtajia tulisi huomioida ammattikorkeakoulussa? Millaisia merkityksiä alanvaihtajat antavat ilmiölle? On kiinnostavaa pohtia, miksi ihmiset ylipäänsä vaihtavat ammattialaa.  Tutkin pro gradussani alan vaihtamisen syitä. Ne voidaan jaotella tutkielman pohjalta sisäisiin syihin, jotka kumpuavat ihmisestä itsestään ja ulkoisiin syihin, joihin hänen tulee reagoida. Syyt voidaan jaotella kolmeen kategoriaan, joista ensimmäinen on uudistuminen, jolloin yksilö haluaa sisäisesti kehittyä ja kasvaa kohti uutta alaa. Toisena syynä on työnäky, jossa katsotaan menneeseen työelämään ja toisaalta nähdään tulevan alan mahdollisuuksia. Aikuisten käsitys uuden alan työstä suhteessa menneeseen vaikuttaa päätöksiin, joita oman työuran suhteen tehdään. Kolmantena syynä on uusiutuminen...