Siirry pääsisältöön

Resilienssi kasvatustieteilijöiden työelämässä

Työelämää koettelevat haasteet ja jatkuva muutos. Tietotyön lisääntyminen ja teknologian kehitys asettavat yhä uudelleen ja uudelleen asiantuntijat tilanteeseen, jossa työ ja sen tekemisen tavat uudistuvat. Maailmaa ravistelevat ennalta-arvaamattomat globaalit kriisit, jotka vaikuttavat moninaisin tavoin työelämään. Työntekijältä odotetaan muutoskyvykkyyttä, joustamista ja selviytymiskykyä, jotka kuvaavat resilienssiä. Paitsi globaalit kriisit, myös arkipäiväiset haasteet, stressi ja muutokset vaativat resilienssiä – haasteista ylös nousemisen näkymätöntä voimaa. Resilienssin tarve näkyy yhä enenevissä määrin työelämässä ja asiantuntijoiden työssä. Miten muutoksien ja haasteiden edessä kyetään selviämään ja jatkamaan, vaikka työn pirstaleisuus, hektisyys ja muuttuva luonne ovat nykyajan työelämässä arkipäivää? 

Tutkin resilienssiä yleisen kasvatustieteen maisterin koulutuksen saaneiden henkilöiden työelämässä. Halusin tuottaa tietoa siitä, miten kasvatustieteilijät kuvailevat omaa selviytymiskykyään työelämässä, eli miten resilienssi heidän työelämässään ilmenee. 

Mieleeni heräsi kysymys siitä, miten generalistialan asiantuntijat kykenevät selättämään vastoinkäymiset työelämässään ja onko toisaalta tutkinnolla ollut jonkinlaista vaikutusta tähän selviytymiskykyyn? Koska tutkin yleisesti työelämää, en tiettyjä tehtävänkuvia tai työn sisältöjä, voi tutkielmani antia hyödyntää myös muiden alojen asiantuntijoiden resilienssin tarkastelussa ja kehittämisessä. 

Tutkimukseni tulokset kertoivat kasvatustieteilijöiden resilienssin olevan vahva, sillä he kuvasivat selviytymiskykyään hyvänä ja uskoivat selviävänsä muutoksista, joita työelämä tuo väistämättä eteen. Selviytymiskykyä vaativista tilanteista merkittävimpinä kuvailtiin työsuhteiden lyhyitä pituuksia, jatkuvaa työnhakua ja epävarmuutta työpaikan saamisesta. Stressi ja uupumus mainittiin yhtenä selviytymiskykyä vaativana asiana työelämässä. Lisäksi haastavat vuorovaikutustilanteet työpaikalla ja vaikeat kokemukset, joiden myötä omaa osaamista oli alettu epäilemään, vaativat selviytymiskykyä ja vaikuttivat uskoon selviytyä tulevista haasteista. 

Resilienssiä kasvatustieteilijöiden työelämässä vahvistivat myönteisen palautteen saaminen, osaamisen kehittäminen, optimistinen asenne sekä iän myötä karttunut varmuus omaan tekemiseen. Ikä ja kokemus olivat merkittäviä tekijöitä selviytymiskykyyn uskomisessa ja vaikeista tilanteista yli pääsemisessä. Resilienttejä toimintatapoja olivat puhuminen ja yhteistyö työyhteisössä sekä itsetuntemus ja oman toiminnan reflektoiminen. Osaamisen kehittämistä ja oman osaamisen sanallistamisen taitoa kuvailtiin myös tärkeänä tekijänä selviytymiskyvyssä. Avun pyytäminen ja terveydenhuoltoon hakeutuminen olivat myös toimintatapoja, jotka lisäsivät selviytymiskykyä. Resilienssiä heikentäviä tekijöitä taas olivat esimerkiksi epäonnistumiset työnhaussa.

Kasvatustieteen maisterin tutkintoa pidettiin hyvänä yleisalana, joka antaa mahdollisuuksia moniin työtehtäviin. Tutkinnon ajateltiin rakentaneen ”elinikäisen oppimisen” mentaliteettia ja ajattelun sekä reflektoimisen taitoja, joiden ajateltiin olevan hyötynä työelämän haasteissa. Toisaalta ajateltiin, että persoonalla on tutkintoa suurempi merkitys työelämän selviytymiskyvylle. 

Tutkimukseni tuotti tietoa kyvystä, jota yhä enemmän ja enemmän tässä ajassa ja myös tulevaisuudessa tarvitaan. Resilienssiin liittyviä tekijöitä tulee kartoittaa, jotta niitä osataan vahvistaa, kehittää ja ylläpitää. Kukaan ei pysty ennustamaan tulevaa.


Milla Kuoras
Kasvatustieteiden tiedekunta, Lapin yliopisto

Tämä blogiteksti pohjautuu pro gradu -tutkielmaani ””Hetken puhisen, mutta niistä aina päästään yli”: Narratiivinen tutkimus resilienssistä kasvatustieteilijöiden työelämässä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Alanvaihtajana ammattikorkeakouluun

Varttuneemmalla iällä opiskelemaan lähteminen on suuri päätös, etenkin jos lähdetään kouluttautumaan uudelle ammattialalle. Kuinka orientoituminen ja ajatusten suuntaaminen uudelle alalle tapahtuu ja miten aikuisia alanvaihtajia tulisi huomioida ammattikorkeakoulussa? Millaisia merkityksiä alanvaihtajat antavat ilmiölle? On kiinnostavaa pohtia, miksi ihmiset ylipäänsä vaihtavat ammattialaa.  Tutkin pro gradussani alan vaihtamisen syitä. Ne voidaan jaotella tutkielman pohjalta sisäisiin syihin, jotka kumpuavat ihmisestä itsestään ja ulkoisiin syihin, joihin hänen tulee reagoida. Syyt voidaan jaotella kolmeen kategoriaan, joista ensimmäinen on uudistuminen, jolloin yksilö haluaa sisäisesti kehittyä ja kasvaa kohti uutta alaa. Toisena syynä on työnäky, jossa katsotaan menneeseen työelämään ja toisaalta nähdään tulevan alan mahdollisuuksia. Aikuisten käsitys uuden alan työstä suhteessa menneeseen vaikuttaa päätöksiin, joita oman työuran suhteen tehdään. Kolmantena syynä on uusiutuminen...

Aliupseerien jatkuva oppiminen Ilmavoimissa

Puolustusvoimien suorituskyvyn takaa motivoitunut ja osaava henkilöstö (Puolustusvoimien henkilöstöstrategia 2015). Alati muuttuva toimintaympäristö vaatii jatkuvaa osaamisen kehittämistä (Ruohotie 2005), mihin Puolustusvoimat pyrkii vastaamaan panostamalla henkilöstön koulutukseen ja koulutusjärjestelmän kehittämiseen (Puolustusvoimien henkilöstöstrategia 2030+; Puolustusvoimien henkilöstötilinpäätös 2022). Aliupseerien täydennyskoulutus uudistui Puolustusvoimissa vuonna 2020 ja koostuu nykyisellään kolmesta kaikille yhteisestä opintokokonaisuudesta ja niiden välissä suoritettavista täydennyskoulutuksen opintojaksoista (Eironen 2020).  Selvitin pro gradu -tutkielmassani aliupseerien näkemyksiä jatkuvasta oppimisesta Ilmavoimissa. Jatkuvalla oppimisella viitataan yleisimmin työuran aikaiseen osaamisen kehittämiseen ja tässä tutkimuksessa se on määritelty sellaiseksi koko elämän kestäväksi oman osaamisen kehittämiseksi ja uudistamiseksi, jonka tavoitteena on vastata muuttuvan työymp...

Lapsikäsitys 1950-luvulla

Lapsikäsityksellä tarkoitan tutkielmassani lapsen olemusta koskevia olettamuksia eli tietoa siitä, mikä ja millainen lapsi on. Lapsi voidaan käsittää esimerkiksi ei-kehittyneenä aikuisena, herkästi haavoittuvana olentona tai itsenäisenä toimijana. Lapsikäsitys vaikuttaa väistämättä muun muassa kasvatusperiaatteisin. Millaisena olentona lapsen käsitämme, sen mukaista kasvatusta ja koulutusta haluamme hänelle myös antaa. Käsitykset lapsuudesta ja lapsista ovat lisäksi vahvasti sidoksissa aikaan (Darian-Smith & Pascoe 2013, 4). Tutkielmani aihe sijoittuu 1950-luvulle. Vasta vuonna 1952 lähti matkaan viimeinen sotakorvausjuna Neuvostoliittoon (Leino-Kaukiainen & Heikkinen 2011, 21). Suomessa elettiin tuolloin sodanjälkeistä aikaa, mutta ennen varsinaisia suuria hyvinvointivaltion perustana olevia uudistuksia 1960-luvulla. Kasvatustieteeseen liittyvien käsitysten historian tutkiminen on tarpeellista, sillä sen avulla voidaan ymmärtää paremmin sekä menneisyyden kasvatusperiaatteita, ...