Siirry pääsisältöön

Erityisherkkien lasten kouluhyvinvoinnin edistäminen

Herkkyys on kaikissa ihmisissä oleva inhimillinen ominaisuus. Pluessin ym. (2018) kattavassa tutkimuksessa on osoitettu, että noin 30 prosenttia lapsista syntyy tavanomaista herkempinä, erityisherkkinä. Erityisherkkien lukumäärä on yllättävän suuri. Lapset eivät voi tunnistaa eikä sanoittaa omaa herkkyyttään yksin, minkä vuoksi on tärkeää, että heidän kasvatukseensa osallistuvat aikuiset ymmärtävät, mistä erityisherkkyydessä on kyse.

Pro gradu-tutkielmassani kuvaan erityisherkkien lasten kouluhyvinvointia aikuisten erityisherkkien kertomana. Tutkielman tavoitteena on lisätä tietoisuutta erityisherkistä lapsista ja heidän kouluhyvinvointinsa edistämisestä kuvaamalla erityisherkkien lasten kouluhyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä. Tutkielman teoriaosassa käsittelen erityisherkkyyttä sekä kouluhyvinvointia. Erityisherkkyyden piirteitä ovat emotionaalisuus, herkkyys ympäristön vivahteille, herkkyys reagoida liiallisiin ärsykkeisiin sekä asioiden syvällinen käsittely (Aron, 2020, 10). Jollain voi olla kaikki nämä piirteet, jollain vain osa niistä. Vaikka herkillä ihmisillä on paljon yhdistäviä piirteitä, ovat kaikki heistä kuitenkin yksilöitä. Heillä on erilaisia opittuja taitoja ja tapoja sekä synnynnäisiä ominaisuuksia. Herkkyys ilmenee jokaisella omalla tavallaan.

Tutkimukseni aineisto on hankittu eläytymismenetelmällä kahdeltatoista erityisherkältä aikuiselta. Tutkimuskysymykseni kohdentuivat erityisherkän lapsen kouluhyvinvointia edistäviin ja vaikeuttaviin tekijöihin. Eläytymismenetelmä mahdollisti tutkittaville tilaisuuden kirjoittaa vastauksensa tarinallisessa muodossa (Wallin, Helenius, Saaranen-Kauppinen & Eskola 2015, 248). 

Tutkielmani tulosten mukaan erityisherkän lapsen kouluhyvinvointiin merkittävimmin vaikuttava tekijä on koulussa työskentelevien aikuisten tietoisuus ja ymmärrys erityisherkkyydestä. Ymmärtävän aikuisen seurassa lapsi uskaltaa helpommin olla oma itsensä ja ilmaista tunteitaan, havainnointiherkkyyttään, huoliaan, kuormittumistaan sekä oppimisen iloa ja onnistumisia. Opettajan tietämys erityisherkkyydestä saa lapsen tuntemaan, että hänet otetaan vakavasti ja häntä ymmärretään. Tämä ilmenee opettajan puheessa ja toiminnassa yksilöityinä pedagogisina ratkaisuina, jotka heijastuvat positiivisesti koko luokan toimintaan. 

Keskeinen kouluhyvinvointiin vaikuttava tekijä on aistiärsykkeiden määrä. Liiallisten aistiärsykkeiden rajaaminen ja rauhalliset työskentelytilat edistävät erityisherkän lapsen kouluhyvinvointia sekä oppimisen tuloksellisuutta. Liiallinen melu, muut voimakkaat ääniärsykkeet sekä erilaiset sosiaaliset, visuaaliset ja fyysiset ärsykkeet voivat aiheuttaa kuormittumista, jännittyneisyyttä, ylivirittyneisyyttä sekä niistä aiheutuvaa vetäytymistä, itkua, väsymystä, kiukkua ja raivoa. Nämä tunteet purkautuvat usein vasta kotona, sillä koulussa tunteiden näyttämistä kaihdetaan. Erityisherkän lapsen kouluhyvinvointia edistää tunne ryhmään kuulumisesta. Kiireen tunne koulupäivissä on puolestaan haitaksi ja voi johtaa esimerkiksi alisuoriutumiseen.

Erityisherkkien oppilaiden kouluhyvinvoinnin turvaaminen on erityisen ajankohtaista aikamme koulu-uudistusten myllerryksessä. Pidän tärkeänä sitä, että erityisherkkien lasten tarpeita ei sivuuteta siirtyessämme yhä avoimempiin oppimisympäristöihin, suurempiin luokkakokoihin ja laajempiin kouluyksiköihin. Perusopetuksen opetussuunnitelman mukaan oppimisympäristöä kehitettäessä tulee huomioida oppilaiden yksilölliset tarpeet ja kokonaisvaltainen hyvinvointi. Olennaista on arvostaa erityisherkkää ihmistä niin, ettei erityisherkkyyttä nähdä puutteena tai heikkoutena, josta pitäisi päästä yli. Erityisherkkyys voi olla myös voimavara. Yhteiskunnan arvot korostavat tehokkuutta ja suorittamista, minkä johdosta monet voivat pyrkiä kätkemään herkkyytensä ja sen myötä myös vahvuutensa. Myös opettajien koulutusta erityisherkkyydestä tulisi sisällyttää enemmän opettajakoulutukseen. Opettajat tarvitsevat lisää tietoa ja taitoa kohdatakseen erityisherkät lapset avoimemmin ja ymmärtäväisemmin.


Sara Saari

Blogitekstin kirjoittaja opiskelee Lapin yliopistossa kasvatustieteiden tiedekunnassa luokanopettajan koulutusohjelmassa. Blogiteksti on ”Erityisherkkien lasten kouluhyvinvoinnin edistäminen”- nimiseen pro gradu -tutkielmaan liittyvä kypsyysnäyte.


Lähteet

Aron, E. 2020. Erityisherkkä ihminen. Keuruu: Otava.

Pluess, M. ym. 2018. Environmental Sensitivity in Children: Development of the Highly Sensitive Child Scale and Identification of Sensitivity Groups. London: Queen Mary University of London.

Wallin, A., Helenius, J., Saaranen-Kauppinen, H. & Eskola, J. 2015. Eläytymismenetelmän ensimmäiset kolme vuosikymmentä: menetelmällisestä erikoisuudesta vakiintuneeksi tutkimusmetodiksi. Kasvatus, 3, 247–259.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

”Ei sille vaan voi mitään, ettei pysty toimimaan niin kuin oletuksena on” Alle kouluikäisen lapsen PDA-piirteiden ilmeneminen ja pedagogiset tukikeinot

Oletko tavannut lasta, joka vastustelee ja välttelee tavanomaisia arkitoimintoja sekä erilaisia pyyntöjä, jopa mukavia? Lapsella on usein jokin selitys tai keino valmiina, miksi ei voi jotakin tehdä. Lapsi saattaa alkaa esimerkiksi nilkuttaa, jotta ei tarvitsisi mennä johonkin. Lapsi voi käyttää sosiaalisia strategioita hyödykseen välttyäkseen itse toimimasta. Kyse voi olla PDA:sta (pathological demand avoidance), joka tarkoittaa äärimmäistä vaatimusten välttelykäyttäytymistä. Ilmiön on tunnistanut ensimmäisenä vuonna 1983 psykologian professori Elizabeth Newson, joka kuvaa PDA:ta tarkemmin Maréchalin ja Davidin kanssa vuonna 2003 tekemässään ensimmäisessä ilmiötä koskevassa tutkimuksessa. Muutkin tutkijat ovat kiinnostuneet aiheesta tehden kansainvälisiä tutkimuksia, joista Kildahl työryhmänsä kanssa (2021) ovat tehneet 13 tutkimusta kattavan kirjallisuuskatsauksen. Suomessa aiheesta on vähäisesti erityispedagogista tutkimustietoa. Tutkimuspolkuni alkoi käytännön ihmettelystä siirtyen...

Ammattikoulusta yliopistoon: poikkeuksellista, ahkeruutta vaativaa mutta mahdollista

  Ammattikoulusta yliopistoon hakeutuminen on ollut mahdollista Suomessa jo lähes kolmen vuosikymmenen ajan, mutta ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat ovat siitä huolimatta edelleen marginaaliryhmä. Poliittisissa tavoitteissa painotetaan koulutustason nostamisen tärkeyttä ja suomalainen koulutusjärjestelmä mahdollistaa muodollisesti yliopistoon hakeutumisen ilman lukiokoulutusta, mutta käytännössä sisäänpääsy yliopistoon on ei-ylioppilaille hyvin vaikeaa ja he kohtaavat näkymättömiä esteitä. Tarkastelin pro gradu -tutkielmassani sitä, millä tavalla media puhuu ammattikoulusta yliopistoon hakeutumisesta. Tutkin diskurssianalyysin avulla kahdeksaa mediassa julkaistua henkilöhaastattelua, joissa ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat kertovat koulutuspoluistaan. Löysin kolme päädiskurssia, jotka korostuivat henkilöhaastatteluissa. Nimesin nämä kolme merkityksellistämisentapaa poikkeuksellisuusdiskurssiksi, ahkeruusdiskurssiksi ja rohkaisudiskurssiksi.   Jokai...

Alanvaihtajana ammattikorkeakouluun

Varttuneemmalla iällä opiskelemaan lähteminen on suuri päätös, etenkin jos lähdetään kouluttautumaan uudelle ammattialalle. Kuinka orientoituminen ja ajatusten suuntaaminen uudelle alalle tapahtuu ja miten aikuisia alanvaihtajia tulisi huomioida ammattikorkeakoulussa? Millaisia merkityksiä alanvaihtajat antavat ilmiölle? On kiinnostavaa pohtia, miksi ihmiset ylipäänsä vaihtavat ammattialaa.  Tutkin pro gradussani alan vaihtamisen syitä. Ne voidaan jaotella tutkielman pohjalta sisäisiin syihin, jotka kumpuavat ihmisestä itsestään ja ulkoisiin syihin, joihin hänen tulee reagoida. Syyt voidaan jaotella kolmeen kategoriaan, joista ensimmäinen on uudistuminen, jolloin yksilö haluaa sisäisesti kehittyä ja kasvaa kohti uutta alaa. Toisena syynä on työnäky, jossa katsotaan menneeseen työelämään ja toisaalta nähdään tulevan alan mahdollisuuksia. Aikuisten käsitys uuden alan työstä suhteessa menneeseen vaikuttaa päätöksiin, joita oman työuran suhteen tehdään. Kolmantena syynä on uusiutuminen...