Siirry pääsisältöön

Rehtorien työhyvinvointi - miten he kokevat työnsä voimavarat ja vaatimukset?

Rehtorin työ on monipuolista ja haastavaa. Rehtori on koulun johtaja, joka vastaa paitsi opetuksen ja oppimisen laadusta, myös hallinnosta, henkilöstöstä ja taloudesta. Rehtori on koulun kasvot, joka edustaa koulua ulospäin ja pitää yhteyttä eri sidosryhmiin. Rehtorin työssä korostuvat siis erilaiset roolit ja tehtävät, jotka vaativat monenlaista osaamista ja sopeutumiskykyä. (Lahtero & Laasonen 2021; Mäkelä 2007.)

Jotta rehtori kykenee hoitamaan työnsä menestyksekkäästi, täytyy työn vaatimusten ja voimavarojen olla tasapainossa. Voimavaratekijät lisäävät motivaatiota, työhön sitoutumista ja työhyvinvointia. Vaatimuksilla tarkoitetaan työhön liittyviä fyysisiä ja psyykkisiä ponnisteluja. Kun nämä kaksi ovat sopivassa tasapainossa keskenään, syntyy myönteisiä vaikutuksia, kuten työhön sitoutumista. Jos yksilö kokee vaatimukset liiallisina suhteessa voimavaroihin, voi syntyä negatiivisia vaikutuksia, kuten haasteita jaksamisen kanssa. (Hakanen 2004.)

Selvitin pro gradu -tutkielmassani rehtorien käsityksiä heidän työhyvinvoinnistaan voimavarojen ja vaatimusten näkökulmasta. Toteutin tutkielmani laadullisena tutkimuksena, jotta sain tuotua esille rehtorien omat subjektiiviset kokemukset. Tutkimusaineisto koostui neljän rehtorin haastattelusta.

Rehtorit löysivät työstään useita voimavaroja, jotka lisäsivät työn mielekkyyttä ja sitoutumista. Tärkeimpinä voimavaroina esille nousivat työyhteisön tuki, koulun ulkopuolinen tuki ja henkilökohtaiset tekijät. Tutkimustuloksissa vuorovaikutuksellisuus korostui rehtorien voimavaratekijänä. Työyhteisön ilmapiiri koettiin ensiarvoisen tärkeäksi tekijäksi. Se mahdollisti luottamuksen syntymisen työyhteisön jäsenten kesken. Myös hyvät suhteet kollegoihin ja esihenkilöihin olivat voimavaroja, joita rehtorit arvottivat korkealle. Vuorovaikutussuhteita tukivat formaalit rakenteelliset tekijät, kuten koulun johtoryhmät ja rehtorikokoukset, sekä informaalit tekijät, jotka tarkoittivat esimerkiksi spontaaneina yhteydenottoina rehtorikollegoihin. Nämä tekijät tukivat yhdessä tekemistä ja mahdollistivat rehtorien työtaakan jakamisen. Rehtorit korostivat myös omaa työkokemustaan. Työkokemuksen kautta rehtorit olivat luoneet erilaisia toimintamalleja, jotka auttoivat heitä hallitsemaan työtään. Vapaa-aika oli merkittävä voimavara, joka auttoi palautumaan työstä.

Keskeisimpinä työn vaatimuksina olivat jatkuva kiire ja ylityöt, jotka pakottivat rehtorit priorisoimaan omaa työtään. Priorisoinnin takia rehtorit saattoivat kokea, että osa tärkeistä työtehtävistä jäi hoitamatta. Kiireen takia rehtorien työ valui viikonloppuihin. Työn vaatimuksena koettiin rehtoreille kuulumattomat tehtävät. Niihin lukeutuvat esimerkiksi kiinteistöhuollon työtehtävät. Rehtorit kohtasivat haasteita työyhteisön ja opetustoimen sisällä, kuten huolta alaisista tai ristiriitoja kollegoiden kanssa.

Tutkimustulokset osoittavat, että haastatellut rehtorit kokivat työhyvinvointinsa olevan pääasiassa hyvällä tasolla. Voimavarat ja vaatimukset olivat haastateltujen rehtorien mukaan tasapainossa. Tämä mahdollisti positiivisen kuvan syntymisen omasta työstä ja työhyvinvoinnista. On syytä huomioida, että rehtorien työn jatkuvat muutokset ja laajan työnkuvan vuoksi, on tärkeää tunnistaa ja tukea rehtorien voimavaroja, sekä vähentää heidän työnsä vaatimuksia. Tämä edellyttää yhteistyötä niin koulun sisällä kuin ulkopuolella, sekä uusia malleja rehtorien työnjaolle ja kehittymiselle.


Pasi Jyvälä

Lapin yliopisto, Kasvatustieteiden tiedekunta

Blogiteksti pohjautuu pro gradu -tutkielmaani ”Rehtorien kokemuksia omasta työhyvinvoinnista.” 


Lähteet:

Hakanen, J. 2004. Työuupumuksesta työn imuun: työhyvinvointitutkimuksen ytimessä ja reuna-alueilla. Työ ja ihminen tutkimusraportti 27. Helsinki: Helsingin Yliopisto.

Lahtero, T. & Laasonen, I. 2021. Laaja pedagoginen johtaminen. Teoksessa Holappa, A-S., Hyyryläinen, A., Kola-Torvinen, P., Korva, S., & Smeds-Nylund A-S. (toim.) Kasvatus- ja koulutusalan johtaminen. Jyväskylä: PS-kustannus.

Mäkelä, A. 2007. Mitä rehtorit todella tekevät: etnografinen tapaustutkimus johtamisesta ja rehtorin tehtävistä peruskoulussa. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

”Ei sille vaan voi mitään, ettei pysty toimimaan niin kuin oletuksena on” Alle kouluikäisen lapsen PDA-piirteiden ilmeneminen ja pedagogiset tukikeinot

Oletko tavannut lasta, joka vastustelee ja välttelee tavanomaisia arkitoimintoja sekä erilaisia pyyntöjä, jopa mukavia? Lapsella on usein jokin selitys tai keino valmiina, miksi ei voi jotakin tehdä. Lapsi saattaa alkaa esimerkiksi nilkuttaa, jotta ei tarvitsisi mennä johonkin. Lapsi voi käyttää sosiaalisia strategioita hyödykseen välttyäkseen itse toimimasta. Kyse voi olla PDA:sta (pathological demand avoidance), joka tarkoittaa äärimmäistä vaatimusten välttelykäyttäytymistä. Ilmiön on tunnistanut ensimmäisenä vuonna 1983 psykologian professori Elizabeth Newson, joka kuvaa PDA:ta tarkemmin Maréchalin ja Davidin kanssa vuonna 2003 tekemässään ensimmäisessä ilmiötä koskevassa tutkimuksessa. Muutkin tutkijat ovat kiinnostuneet aiheesta tehden kansainvälisiä tutkimuksia, joista Kildahl työryhmänsä kanssa (2021) ovat tehneet 13 tutkimusta kattavan kirjallisuuskatsauksen. Suomessa aiheesta on vähäisesti erityispedagogista tutkimustietoa. Tutkimuspolkuni alkoi käytännön ihmettelystä siirtyen...

Ammattikoulusta yliopistoon: poikkeuksellista, ahkeruutta vaativaa mutta mahdollista

  Ammattikoulusta yliopistoon hakeutuminen on ollut mahdollista Suomessa jo lähes kolmen vuosikymmenen ajan, mutta ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat ovat siitä huolimatta edelleen marginaaliryhmä. Poliittisissa tavoitteissa painotetaan koulutustason nostamisen tärkeyttä ja suomalainen koulutusjärjestelmä mahdollistaa muodollisesti yliopistoon hakeutumisen ilman lukiokoulutusta, mutta käytännössä sisäänpääsy yliopistoon on ei-ylioppilaille hyvin vaikeaa ja he kohtaavat näkymättömiä esteitä. Tarkastelin pro gradu -tutkielmassani sitä, millä tavalla media puhuu ammattikoulusta yliopistoon hakeutumisesta. Tutkin diskurssianalyysin avulla kahdeksaa mediassa julkaistua henkilöhaastattelua, joissa ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat kertovat koulutuspoluistaan. Löysin kolme päädiskurssia, jotka korostuivat henkilöhaastatteluissa. Nimesin nämä kolme merkityksellistämisentapaa poikkeuksellisuusdiskurssiksi, ahkeruusdiskurssiksi ja rohkaisudiskurssiksi.   Jokai...

Alanvaihtajana ammattikorkeakouluun

Varttuneemmalla iällä opiskelemaan lähteminen on suuri päätös, etenkin jos lähdetään kouluttautumaan uudelle ammattialalle. Kuinka orientoituminen ja ajatusten suuntaaminen uudelle alalle tapahtuu ja miten aikuisia alanvaihtajia tulisi huomioida ammattikorkeakoulussa? Millaisia merkityksiä alanvaihtajat antavat ilmiölle? On kiinnostavaa pohtia, miksi ihmiset ylipäänsä vaihtavat ammattialaa.  Tutkin pro gradussani alan vaihtamisen syitä. Ne voidaan jaotella tutkielman pohjalta sisäisiin syihin, jotka kumpuavat ihmisestä itsestään ja ulkoisiin syihin, joihin hänen tulee reagoida. Syyt voidaan jaotella kolmeen kategoriaan, joista ensimmäinen on uudistuminen, jolloin yksilö haluaa sisäisesti kehittyä ja kasvaa kohti uutta alaa. Toisena syynä on työnäky, jossa katsotaan menneeseen työelämään ja toisaalta nähdään tulevan alan mahdollisuuksia. Aikuisten käsitys uuden alan työstä suhteessa menneeseen vaikuttaa päätöksiin, joita oman työuran suhteen tehdään. Kolmantena syynä on uusiutuminen...