Siirry pääsisältöön

SOVELTAVALLA LIIKUNNALLA ELÄMÄNILOA

Pro gradu -tutkielmassani tutkin soveltavan liikunnan merkitystä toimintarajoitteisten ihmisten hyvinvointiin heidän itsensä kokemana. Soveltavalla liikunnalla tutkimuksessani tarkoitettiin vammaisille ihmisille järjestettyä liikuntaa. Tukea tarvitsevien ihmisten liikunnan merkityksestä heidän hyvinvointiinsa on tutkittu vähän, jonka vuoksi oli perusteltua tutkia kyseistä aihetta. Tutkimuksessani teoreettinen viitekehys koostui erilaisista vammaisuuden lähestymistavoista sekä Martha Nussbaumin kehittelemästä toimintamahdollisuusteoriasta, jonka perusperiaate on, että yhteiskunnan tulisi taata jokaiselle ihmiselle mahdollisuus toteuttaa omia toimintakykyjään niin, että elämä olisi kaikille tasa-arvoista.

Tutkimukseni oli laadullinen etnografinen tapaustutkimus, jossa aineistonhankintamenetelmänä hyödynsin havainnointia ja haastattelua. Tutkimuskysymykseni oli: millainen merkitys soveltavalla liikunnalla on toimintarajoitteisten ihmisten toimintamahdollisuuksien toteutumiseen? Tutkimuskysymykselle laadin kaksi tarkentavaa kysymystä, jotka olivat: Millainen merkitys soveltavalla liikunnalla on toimintarajoitteisten ihmisten toimintamahdollisuuksien toteutumiseen heidän itsensä kokemana? Millainen merkitys soveltavalla liikunnalla on toimintarajoitteisten ihmisten toimintamahdollisuuksien toteutumiseen heidän valmentajansa kokemana?

Tutkimukseen osallistui eräs soveltavan liikunnan ryhmä, jonka pelaajisto koostui ihmisistä, joiden toimintarajoitteiden taustasyinä oli muun muassa lievä kehitysvamma, autismin kirjo, CP-vamma sekä epilepsia. Tutkimustani varten tutustuin soveltavan liikunnan ryhmään kahden harjoituksen ajan jo ennen tutkimuksen aloittamista, jotta havainnoinnit ja haastattelut sujuisivat mahdollisimman hyvin. Ensimmäisellä havainnointikerralla pelasin ja leikin pelaajien mukana ja toisella kerralla havainnoin harjoituksia sivulta vahvistaen ensimmäisen kerran havainnot. Havainnointien jälkeen haastattelin neljää pelaajaa sekä soveltavan liikunnan valmentajaa. Haastateltavat pelaajat valittiin yhdessä valmentajan kanssa. Kriteereinä pelaajien valintaan oli, että heidän oli pitänyt olla osa toimintaa jo pidemmän aikaa sekä heidän piti pystyä kommunikoimaa ilman erillistä apua. 

Tutkimukseni tulokset pohjautuivat Nussbaumin kehittelemän toimintamahdollisuuksien listan neljään eri kohtaan, jotka olivat mahdollisuus terveyteen, mahdollisuus rakastaa ja tulla rakastetuksi, mahdollisuus elää yhteydessä toisiin ihmisiin aidossa sosiaalisessa vuorovaikutuksessa sekä mahdollisuus kokea iloa, leikkiä, pelata ja nauttia harrastuksista. Tuloksia yhdistin myös aiempiin tutkimuksiin siitä millainen merkitys liikunnalla on fyysiseen, sosiaaliseen ja psyykkiseen hyvinvointiin. 

Tulosten perusteella voidaan todeta, että soveltavan liikunnan merkitys toimintarajoitteisten ihmisten hyvinvointiin on merkittävä. Soveltavan liikunnan myötä pelaajilla on mahdollisuus pitää yllä ja kehittää fyysistä, psyykkistä että sosiaalista hyvinvointia. Tuloksissa varsinkin fyysinen sekä sosiaalinen hyvinvointi nousivat selkeästi esille. Tutkimusten mukaan säännöllinen liikunta vaikuttaa jo lyhyessä ajassa positiivisesti muun muassa uneen, tasapainoon sekä suorituskykyyn. Pitkäaikainen säännöllinen liikunta näyttäytyy muun muassa kunnon sekä toimintakyvyn kohenemisena. 

Soveltavan liikunnan myötä pelaajat pääsevät olemaan yhteydessä toisiin ihmisiin, joka on mahdollistanut pelaajien sosiaalisen verkoston kasvamisen. Soveltavan liikunnan myötä pelaajat ovatkin saaneet paljon kavereita, joka oli yksi suurimmista syistä, miksi pelaajat kävivät soveltavan liikunnan harjoituksissa. Muita merkittäviä syitä olivat kunnon kohottaminen, lajitaidossa kehittyminen sekä liikunnan ilo. 


Simo Majander

Blogitekstin kirjoittaja opiskelee Lapin yliopistossa kasvatustieteiden tiedekunnassa luokanopettajan koulutusohjelmassa. Blogiteksti on ” Soveltava liikunta toimintarajoitteisten ihmisten hyvän elämän rakentumisen tukena -Tapaustutkimus soveltavan liikuntaryhmän pelaajista” -nimisen pro gradu -tutkielmaan liittyvä kypsyysnäyte. 








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

”Ei sille vaan voi mitään, ettei pysty toimimaan niin kuin oletuksena on” Alle kouluikäisen lapsen PDA-piirteiden ilmeneminen ja pedagogiset tukikeinot

Oletko tavannut lasta, joka vastustelee ja välttelee tavanomaisia arkitoimintoja sekä erilaisia pyyntöjä, jopa mukavia? Lapsella on usein jokin selitys tai keino valmiina, miksi ei voi jotakin tehdä. Lapsi saattaa alkaa esimerkiksi nilkuttaa, jotta ei tarvitsisi mennä johonkin. Lapsi voi käyttää sosiaalisia strategioita hyödykseen välttyäkseen itse toimimasta. Kyse voi olla PDA:sta (pathological demand avoidance), joka tarkoittaa äärimmäistä vaatimusten välttelykäyttäytymistä. Ilmiön on tunnistanut ensimmäisenä vuonna 1983 psykologian professori Elizabeth Newson, joka kuvaa PDA:ta tarkemmin Maréchalin ja Davidin kanssa vuonna 2003 tekemässään ensimmäisessä ilmiötä koskevassa tutkimuksessa. Muutkin tutkijat ovat kiinnostuneet aiheesta tehden kansainvälisiä tutkimuksia, joista Kildahl työryhmänsä kanssa (2021) ovat tehneet 13 tutkimusta kattavan kirjallisuuskatsauksen. Suomessa aiheesta on vähäisesti erityispedagogista tutkimustietoa. Tutkimuspolkuni alkoi käytännön ihmettelystä siirtyen...

Ammattikoulusta yliopistoon: poikkeuksellista, ahkeruutta vaativaa mutta mahdollista

  Ammattikoulusta yliopistoon hakeutuminen on ollut mahdollista Suomessa jo lähes kolmen vuosikymmenen ajan, mutta ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat ovat siitä huolimatta edelleen marginaaliryhmä. Poliittisissa tavoitteissa painotetaan koulutustason nostamisen tärkeyttä ja suomalainen koulutusjärjestelmä mahdollistaa muodollisesti yliopistoon hakeutumisen ilman lukiokoulutusta, mutta käytännössä sisäänpääsy yliopistoon on ei-ylioppilaille hyvin vaikeaa ja he kohtaavat näkymättömiä esteitä. Tarkastelin pro gradu -tutkielmassani sitä, millä tavalla media puhuu ammattikoulusta yliopistoon hakeutumisesta. Tutkin diskurssianalyysin avulla kahdeksaa mediassa julkaistua henkilöhaastattelua, joissa ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat kertovat koulutuspoluistaan. Löysin kolme päädiskurssia, jotka korostuivat henkilöhaastatteluissa. Nimesin nämä kolme merkityksellistämisentapaa poikkeuksellisuusdiskurssiksi, ahkeruusdiskurssiksi ja rohkaisudiskurssiksi.   Jokai...

Alanvaihtajana ammattikorkeakouluun

Varttuneemmalla iällä opiskelemaan lähteminen on suuri päätös, etenkin jos lähdetään kouluttautumaan uudelle ammattialalle. Kuinka orientoituminen ja ajatusten suuntaaminen uudelle alalle tapahtuu ja miten aikuisia alanvaihtajia tulisi huomioida ammattikorkeakoulussa? Millaisia merkityksiä alanvaihtajat antavat ilmiölle? On kiinnostavaa pohtia, miksi ihmiset ylipäänsä vaihtavat ammattialaa.  Tutkin pro gradussani alan vaihtamisen syitä. Ne voidaan jaotella tutkielman pohjalta sisäisiin syihin, jotka kumpuavat ihmisestä itsestään ja ulkoisiin syihin, joihin hänen tulee reagoida. Syyt voidaan jaotella kolmeen kategoriaan, joista ensimmäinen on uudistuminen, jolloin yksilö haluaa sisäisesti kehittyä ja kasvaa kohti uutta alaa. Toisena syynä on työnäky, jossa katsotaan menneeseen työelämään ja toisaalta nähdään tulevan alan mahdollisuuksia. Aikuisten käsitys uuden alan työstä suhteessa menneeseen vaikuttaa päätöksiin, joita oman työuran suhteen tehdään. Kolmantena syynä on uusiutuminen...