Siirry pääsisältöön

Alakoulun opettajien keinoja huomioida ja motivoida lahjakkaita oppilaita

Opettajakoulutuksessa sekä opetustyössä olemme huomanneet, että ylöspäin eriyttäminen on jäänyt alaspäin eriyttämisen varjoon. Opiskellessamme alaspäin eriyttämisellä oli huomattavasti suurempi painoarvo yliopiston opettajakoulutuksen peruskursseilla kuin ylöspäin eriyttämisellä. Luokkahuoneet ovat täynnä omalla tavallaan lahjakkaita yksilöitä, joiden kykyjä pitäisi ottaa enemmän huomioon, sillä jokaisella oppilaalla on oikeus kehittyä omien edellytystensä mukaisesti (OPS, 2014). Opettajilla tulisi siis olla pedagogiset edellytykset vastata opetussuunnitelman heille antamiin velvoitteisiin.

Halusimme lähteä tutkimaan, millä keinoin opettajat ymmärtävät lahjakkuutta, kuinka he tunnistavat lahjakkaan oppilaan, ja kuinka he eriyttävät opetusta ylöspäin lahjakkuutta kohdatessaan. Löytyykö luokanopettajilta mielestään riittävästi resursseja, jotta he kykenisivät vastaamaan lahjakkuuden laajan kirjon luokkahuoneeseen tuomiin ammatillisiin haasteisiin.  Pro gradu -tutkielmamme aiheeksi muodostui lopulta, miten alakoulun opettajat huomioivat lahjakkuuden opetustyössään. 

Tutkimus toteutettiin puolistrukturoidulla verkkokyselyllä alakouluissa työskenteleviltä luokanopettajilta, jossa nousisi esille heidän määritelmänsä lahjakkuudesta sekä heidän pedagogiset keinonsa tunnistaa ja haastaa lahjakasta oppilasta. Tutkimuksemme oli laadullinen ja siihen osallistui 17 luokanopettajaa. Aineistolähtöisen sisällönanalyysin jälkeen aineistostamme nousi esille kaksi pääluokkaa: lahjakkuus ja pedagogiikka.

Lahjakkuus pääluokkaan löytyi kaksi teemaa, lahjakkuuskäsitys sekä lahjakas oppilas. Tuloksista nousi esille neljä toisistaan poikkeavaa ajattelutapaa lahjakkuuden määrittelystä. Niitä olivat yksilössä esiintyvä ilmiö, kognitiivinen ilmiö, opetuslähtöinen ilmiö sekä yleisellä tasolla määritelty lahjakkuus. Lahjakkuutta tunnistettiin oppilaista esimerkiksi koulutehtävien sekä koetulosten menestyksen perusteella. Opettajat painottivat oppilaantuntemuksen merkitystä lahjakkuuden tunnistamiseen. Opettajien lahjakkuuskäsityksellä ei aineistomme perusteella ollut merkittävää yhteyttä siihen, kuinka opettaja pyrkii tunnistamaan lahjakkuutta luokassaan. 

Pedagogiikka-pääluokan alle muodostui kaksi teemaa, jotka olivat motivointi sekä kokemukset. Pääluokassa käsittelimme opettajien keinoja motivoida ja haastaa lahjakkaita oppilaita sekä tarkastella opettajien kokemuksia lahjakkaiden oppilaiden kohtaamisesta. Motivoinnista nousi esille, että moni opettaja vastasi ylöspäin eriyttämisen haasteisiin palkitsemalla lahjakkaita oppilaitaan, lähes aina, nopeudesta. Opettajat pyrkivät haastamaan oppilaitaan esimerkiksi lisätehtäviä antamalla. Tuloksistamme kävi ilmi, että yli puolet vastaajista ei eriyttänyt ylöspäin. Aineistomme perusteella opettajat kokivat lahjakkaiden oppilaiden kohtaamisen ja opettamisen eri tavoin. Osa opettajista kuvaili lahjakkaiden opettamisen olevan varsin helppoa, oppilaiden ollessa tunnollisia ja ymmärtävät ohjeistuksen helposti, keventäen opettajan työtaakkaa. Toisessa ääripäässä olivat opettajien kuvaukset oppilaista, joiden käytös oli opetustyötä vaikeuttavaa. Lahjakas oppilas on saattanut tylsistyä tai turhautua tunnilla opetettavan asian ollessa hänelle helppoa, jolloin energia on suuntautunut opetusta häiritsevään käyttäytymiseen.

Tutkimustulostemme perusteella voidaan todeta, että luokanopettajat pyrkivät tunnistamaan ja huomioimaan lahjakkuutta. Jokaisella opettajalla oli yksilöllisiä pedagogisia keinoja lahjakkuuden huomiointiin, mutta usein haasteisiin vastaaminen jäi alaspäin eriyttämistä vaativien oppilaiden tarpeiden alapuolelle. Tuloksiemme perusteella syynä voi olla opetusmateriaalien ja resurssien rajallisuus, mutta myös koulutuksen puute sekä epävarmuus omista ylöspäin eriyttämisen kyvyistä. 


Tuomo Suihkonen & Jere Teeri

Lapin yliopisto, kasvatustieteiden tiedekunta


Blogikirjoitus perustuu pro gradu -tutkielmaan: ”Miten alakoulun opettajat huomioivat lahjakkuuden opetustyössään?”


Lähteet: 

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

”Ei sille vaan voi mitään, ettei pysty toimimaan niin kuin oletuksena on” Alle kouluikäisen lapsen PDA-piirteiden ilmeneminen ja pedagogiset tukikeinot

Oletko tavannut lasta, joka vastustelee ja välttelee tavanomaisia arkitoimintoja sekä erilaisia pyyntöjä, jopa mukavia? Lapsella on usein jokin selitys tai keino valmiina, miksi ei voi jotakin tehdä. Lapsi saattaa alkaa esimerkiksi nilkuttaa, jotta ei tarvitsisi mennä johonkin. Lapsi voi käyttää sosiaalisia strategioita hyödykseen välttyäkseen itse toimimasta. Kyse voi olla PDA:sta (pathological demand avoidance), joka tarkoittaa äärimmäistä vaatimusten välttelykäyttäytymistä. Ilmiön on tunnistanut ensimmäisenä vuonna 1983 psykologian professori Elizabeth Newson, joka kuvaa PDA:ta tarkemmin Maréchalin ja Davidin kanssa vuonna 2003 tekemässään ensimmäisessä ilmiötä koskevassa tutkimuksessa. Muutkin tutkijat ovat kiinnostuneet aiheesta tehden kansainvälisiä tutkimuksia, joista Kildahl työryhmänsä kanssa (2021) ovat tehneet 13 tutkimusta kattavan kirjallisuuskatsauksen. Suomessa aiheesta on vähäisesti erityispedagogista tutkimustietoa. Tutkimuspolkuni alkoi käytännön ihmettelystä siirtyen...

Ammattikoulusta yliopistoon: poikkeuksellista, ahkeruutta vaativaa mutta mahdollista

  Ammattikoulusta yliopistoon hakeutuminen on ollut mahdollista Suomessa jo lähes kolmen vuosikymmenen ajan, mutta ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat ovat siitä huolimatta edelleen marginaaliryhmä. Poliittisissa tavoitteissa painotetaan koulutustason nostamisen tärkeyttä ja suomalainen koulutusjärjestelmä mahdollistaa muodollisesti yliopistoon hakeutumisen ilman lukiokoulutusta, mutta käytännössä sisäänpääsy yliopistoon on ei-ylioppilaille hyvin vaikeaa ja he kohtaavat näkymättömiä esteitä. Tarkastelin pro gradu -tutkielmassani sitä, millä tavalla media puhuu ammattikoulusta yliopistoon hakeutumisesta. Tutkin diskurssianalyysin avulla kahdeksaa mediassa julkaistua henkilöhaastattelua, joissa ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat kertovat koulutuspoluistaan. Löysin kolme päädiskurssia, jotka korostuivat henkilöhaastatteluissa. Nimesin nämä kolme merkityksellistämisentapaa poikkeuksellisuusdiskurssiksi, ahkeruusdiskurssiksi ja rohkaisudiskurssiksi.   Jokai...

Alanvaihtajana ammattikorkeakouluun

Varttuneemmalla iällä opiskelemaan lähteminen on suuri päätös, etenkin jos lähdetään kouluttautumaan uudelle ammattialalle. Kuinka orientoituminen ja ajatusten suuntaaminen uudelle alalle tapahtuu ja miten aikuisia alanvaihtajia tulisi huomioida ammattikorkeakoulussa? Millaisia merkityksiä alanvaihtajat antavat ilmiölle? On kiinnostavaa pohtia, miksi ihmiset ylipäänsä vaihtavat ammattialaa.  Tutkin pro gradussani alan vaihtamisen syitä. Ne voidaan jaotella tutkielman pohjalta sisäisiin syihin, jotka kumpuavat ihmisestä itsestään ja ulkoisiin syihin, joihin hänen tulee reagoida. Syyt voidaan jaotella kolmeen kategoriaan, joista ensimmäinen on uudistuminen, jolloin yksilö haluaa sisäisesti kehittyä ja kasvaa kohti uutta alaa. Toisena syynä on työnäky, jossa katsotaan menneeseen työelämään ja toisaalta nähdään tulevan alan mahdollisuuksia. Aikuisten käsitys uuden alan työstä suhteessa menneeseen vaikuttaa päätöksiin, joita oman työuran suhteen tehdään. Kolmantena syynä on uusiutuminen...