Siirry pääsisältöön

Oppimisympäristöjen merkitys oppilaan koulupolulla

Hyvinvoinnin merkitys on vuosien saatossa ottanut yhä enemmän tilaa tutkimuksen kentällä. Tuoreen kouluterveyskyselyn (2021) mukaan lapset ja nuoret voivat koulussa pääosin hyvin. (Helakorpi & Kivimäki 2021). On kuitenkin merkittävää myös se, että puolestaan Suomen koulujen Pisa-tulokset, ovat vähitellen heikentyneet. 

Eri oppimisympäristöjen avulla voimme tukea oppilaiden koulussa kokemaa hyvinvointia. Ihmisen hyvinvointiin tulee kiinnittää huomiota kokonaisuutena ja niiden eri osa-alueet liittyvät vahvasti toisiinsa. (Juuti & Vuorela 2015). Paljon keskustelua viime vuosina on herättänyt myös se, tukevatko suuret oppilasryhmät oppilaiden koulunkäyntiä vai heikentävätkö ne oppilaiden motivaatiota. 

Pro gradu -tutkielmassani tutkin monimenetelmäisellä tutkimusotteella eri oppimisympäristöjen yhteyttä oppilaiden hyvinvointiin suuressa opetusryhmässä. Tutkimuksen aineisto koostui verkkokyselyistä, jotka 4.lk- 5.lk:n oppilaat täyttivät. Aineisto kerättiin harkinnanvaraisella otannalla sellaisista oppilasryhmistä, joissa oli lähes 30 oppilasta (N=43). Ennen kyselyn toteutusta, oppilaiden huoltajien tuli antaa lupa osallistumiseen. Kyselyssä oppilailta tiedusteltiin heidän luokastaan sekä fyysisenä, sosiaalisena, psyykkisenä että pedagogisena oppimisympäristönä. 

Tutkimuksen aineisto oli sekä määrällistä että laadullista. Määrällinen aineisto analysoitiin SPSS-ohjelmalla tilastotieteen perusmenetelmin: pylväsdiagrammein, ristiintaulukoinnein sekä korrelaatioiden avulla. Laadullinen aineisto analysoitiin sisällönanalyysilla. Tässä tutkimuksessa laadullinen aineisto vahvisti määrällisen aineistoa ja sen tuloksia. 

Tutkimuksessa kävi ilmi, että jokaisella oppimisympäristöllä on yhteyttä oppilaiden kouluviihtyvyyteen. Oppilaiden käsitykset kuitenkin vaihtelivat. Sosiaalisen oppimisympäristön tulokset heijastuivat erityisesti koulukiusaamisen kautta. Yleensä he, jotka olivat kokeneet kiusaamista koulussa, olivat myös niitä, jotka eivät juurikaan pitäneet koulunkäynnistä. Näiden muuttujien välillä oli yhteyttä. Psyykkistä oppimisympäristöä tarkasteltaessa otettiin huomioon oppilaiden kokemukset koulun ja kodin välisestä yhteistyöstä sekä siitä, miten kiinnostuneita ja kannustavia huoltajat ovat. Myös huoltajien kannustavuuden ja kouluviihtyvyyden välillä oli merkittävää yhteyttä. 

Erityisesti pedagogisen oppimisympäristön vaikutus kouluviihtyvyyteen nähtiin merkittävänä. Opettajan toiminnan ja kannustavuuden sekä oppilaiden kouluviihtyvyyden välinen yhteys oli tilastollisesti merkitsevä. Tarkasteltaessa oppilaiden kouluviihtyvyyttä ja oppilaiden kokemuksia tasapuolisesta kohtelusta, voitiin havaita yhteyttä. Ne oppilaat, jotka kokivat, ettei opettaja kohtele luokkansa oppilaita tasapuolisesti, pitivät myös koulunkäynnistä vähemmän. 

Vaikka oppilaiden kokemukset eri oppimisympäristöistä ovatkin aina yksilöllisiä, tulee muistaa, että kenenkään kokemusta ei voi vähätellä. Kuten tutkimuksessa kävi ilmi, eri oppimisympäristöjen yhteydet kouluviihtyvyyteen ovat merkittäviä. Oppimisympäristöjen toimivuus luo lapselle ja nuorelle turvallisen ympäristön oppia. Turvallinen oppimisympäristö puolestaan tukee motivaatiota ja antaa lapselle mahdollisuuden oppia sellaisessa tilassa, jossa hän voi olla täysin oma itsensä. (Karppinen & Pihlava 2016, 122; Mäkelä 2014). Kun turvallista oppimisympäristöä luodaan, myös opettajan rooli on tärkeää muistaa. Ihanteellista olisi, jos sama opettaja voisi opettaa aina alkuopetuksesta yläkouluun siirtymiseen saakka. Tällöin opettajan ja oppilaan välille ehtii muodostua turvallinen vuorovaikutussuhde, mikä puolestaan lisää oppilaiden turvallisuuden tunnetta ja oppimista koulun arjessa. 


-Sara Rautiainen

Lapin yliopisto, Kasvatustieteiden tiedekunta 


Blogikirjoitus kirjoitettu Oppimisympäristö ja sen yhteydet oppilaiden hyvinvointiin suuressa opetusryhmässä -pro gradu -tutkielman pohjalta. 


Lähteet:

Ahtola, A. 2016. Psyykkinen hyvinvointi ja oppiminen. Jyväskylä: PS-kustannus. 

Helakorpi, S. & Kivimäki, H. 2021. Lasten ja nuorten hyvinvointi – Kouluterveyskysely 2021: Iso osa lapsista ja nuorista on tyytyväisiä elämäänsä – yksinäisyyden tunne on yleistynyt. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. 

Juuti, P. & Vuorela, A. 2015. Johtaminen ja työyhteisön hyvinvointi. Jyväskylä. PS-kustannus. 





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

”Ei sille vaan voi mitään, ettei pysty toimimaan niin kuin oletuksena on” Alle kouluikäisen lapsen PDA-piirteiden ilmeneminen ja pedagogiset tukikeinot

Oletko tavannut lasta, joka vastustelee ja välttelee tavanomaisia arkitoimintoja sekä erilaisia pyyntöjä, jopa mukavia? Lapsella on usein jokin selitys tai keino valmiina, miksi ei voi jotakin tehdä. Lapsi saattaa alkaa esimerkiksi nilkuttaa, jotta ei tarvitsisi mennä johonkin. Lapsi voi käyttää sosiaalisia strategioita hyödykseen välttyäkseen itse toimimasta. Kyse voi olla PDA:sta (pathological demand avoidance), joka tarkoittaa äärimmäistä vaatimusten välttelykäyttäytymistä. Ilmiön on tunnistanut ensimmäisenä vuonna 1983 psykologian professori Elizabeth Newson, joka kuvaa PDA:ta tarkemmin Maréchalin ja Davidin kanssa vuonna 2003 tekemässään ensimmäisessä ilmiötä koskevassa tutkimuksessa. Muutkin tutkijat ovat kiinnostuneet aiheesta tehden kansainvälisiä tutkimuksia, joista Kildahl työryhmänsä kanssa (2021) ovat tehneet 13 tutkimusta kattavan kirjallisuuskatsauksen. Suomessa aiheesta on vähäisesti erityispedagogista tutkimustietoa. Tutkimuspolkuni alkoi käytännön ihmettelystä siirtyen...

Ammattikoulusta yliopistoon: poikkeuksellista, ahkeruutta vaativaa mutta mahdollista

  Ammattikoulusta yliopistoon hakeutuminen on ollut mahdollista Suomessa jo lähes kolmen vuosikymmenen ajan, mutta ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat ovat siitä huolimatta edelleen marginaaliryhmä. Poliittisissa tavoitteissa painotetaan koulutustason nostamisen tärkeyttä ja suomalainen koulutusjärjestelmä mahdollistaa muodollisesti yliopistoon hakeutumisen ilman lukiokoulutusta, mutta käytännössä sisäänpääsy yliopistoon on ei-ylioppilaille hyvin vaikeaa ja he kohtaavat näkymättömiä esteitä. Tarkastelin pro gradu -tutkielmassani sitä, millä tavalla media puhuu ammattikoulusta yliopistoon hakeutumisesta. Tutkin diskurssianalyysin avulla kahdeksaa mediassa julkaistua henkilöhaastattelua, joissa ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat kertovat koulutuspoluistaan. Löysin kolme päädiskurssia, jotka korostuivat henkilöhaastatteluissa. Nimesin nämä kolme merkityksellistämisentapaa poikkeuksellisuusdiskurssiksi, ahkeruusdiskurssiksi ja rohkaisudiskurssiksi.   Jokai...

Alanvaihtajana ammattikorkeakouluun

Varttuneemmalla iällä opiskelemaan lähteminen on suuri päätös, etenkin jos lähdetään kouluttautumaan uudelle ammattialalle. Kuinka orientoituminen ja ajatusten suuntaaminen uudelle alalle tapahtuu ja miten aikuisia alanvaihtajia tulisi huomioida ammattikorkeakoulussa? Millaisia merkityksiä alanvaihtajat antavat ilmiölle? On kiinnostavaa pohtia, miksi ihmiset ylipäänsä vaihtavat ammattialaa.  Tutkin pro gradussani alan vaihtamisen syitä. Ne voidaan jaotella tutkielman pohjalta sisäisiin syihin, jotka kumpuavat ihmisestä itsestään ja ulkoisiin syihin, joihin hänen tulee reagoida. Syyt voidaan jaotella kolmeen kategoriaan, joista ensimmäinen on uudistuminen, jolloin yksilö haluaa sisäisesti kehittyä ja kasvaa kohti uutta alaa. Toisena syynä on työnäky, jossa katsotaan menneeseen työelämään ja toisaalta nähdään tulevan alan mahdollisuuksia. Aikuisten käsitys uuden alan työstä suhteessa menneeseen vaikuttaa päätöksiin, joita oman työuran suhteen tehdään. Kolmantena syynä on uusiutuminen...