Siirry pääsisältöön

Koulutus ja syrjäytyminen

Tein pro gradu -tutkielmani koulutuksen rooleista nuorten aikuisten syrjäytymisessä ja toteutin sen kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten koulutus voi eh-käistä nuorten aikuisten syrjäytymistä ja miten koulutus voi edistää nuorten aikuisten syrjäytymistä. Tutkimuskohteina olivat Pohjoismaissa asuvat 18–29-vuotiaat nuoret aikuiset. Kuvailevan kirjalli-suuskatsauksen kautta pyrin kokoamaan yhteen aiempien tutkimusten tuloksia ja vertailemaan niitä. Tämän prosessin lopullisena päämääränä oli tuottaa uutta tutkimustietoa aiheestani. Tutkimusaineisto koostui lopulta 15 tutkimuksessa, jotka oli julkaistu vuosien 2010–2022 välillä.

Koulutuksen syrjäytymistä ehkäiseviksi teemoiksi muodostuivat 1) nuorten aikuisten ohjaus ja tuki koulutusjärjestelmätasolla; 2) koulutus osallisuuden vahvistajana; 3) nuorten aikuisten kokemus omasta toimijuudestaan; 4) koulutuksen arvostus sekä sopiva koulutustaso. Koulutuksen syrjäyty-mistä edistäviksi teemoiksi muodostuivat: 1) nuorten aikuisten koulutuksen keskeytyminen; 2) toisen asteen koulutuksen puuttuminen; 3) työn ja koulutuksen ulkopuolella olevat nuoret eli NEET-nuoret; 4) toimijuuden ja resurssien rajoittuneisuus koulutuksen suhteen.

Nostan tässä blogikirjoituksessa tarkemmin esiin tutkimukseni loppupohdinnat. Tutkielmassani poh-din lopuksi James Marcian (1966) identiteettiteorian avulla sitä, millaisissa rooleissa koulutus voi näyttäytyä nuorten aikuisten identiteettien muotoutumisessa. Etsivän identiteetin tasolla oleva nuori aikuinen voi olla tutkimukseni perusteella vaiheessa, jossa hän ponnistelee tulevaisuutensa eteen, nähden koulutuksen auttavan työpaikan ja elannon turvaamisessa. Saavutetun identiteetin tasolla olevan nuori aikuinen on identiteettiteorian valossa aktiivinen toimija, joka haluaa vaikuttaa ympäril-lään oleviin asioihin. Hänen toimintansa on päämäärätietoista ja tavoitehakuista koulutuksensa ja tulevaisuutensa suhteen. 

Selkiintymättömän identiteetin tasolla oleva nuori aikuinen ei aineistoni perusteella luota omaan toi-mijuutensa ja mahdollisuuksiinsa vaikuttaa, vaan ajautuu usein passiiviseksi toiminnan kohteeksi. Juuri termi passiivinen leimasi tällaisia nuoria, jotka ajautuivat usein myös koulutuksen ulkopuolelle. Identiteettiteoriaan sovellettuna selkiintymättömän identiteetin tasolla oleva nuori aikuinen ei ole sitoutunut valintoihinsa, tai valintojen tekemättömyyteen, joten hänen näkemyksensä voivat vaihdel-la voimakkaasti ja hänen valintansa ovat hyvin pintapuolisia. Tyypillistä tällä tasolla olevalle nuorelle on kuitenkin se, että hän ei näe tätä itselleen haitallisena toimintana, joten hän ei myöskään pyri kor-jaamaan tätä vallitsevaa tilannetta.

Yhteenvetona tutkimukseni perusteella koulutuksella on siis sekä ehkäiseviä että edistäviä vaikutuk-sia suhteessa nuorten aikuisten syrjäytymiseen. Aihe on jatkuvasti ajankohtainen, sillä koulutus ja syrjäytyminen ovat polttavia puheenaiheita nyky-yhteiskunnassamme ja ilmiöinä nekin muuttuvat aikojen kuluessa. Sekä koulutus että syrjäytyminen koskettavat koko yhteiskuntaa ja sen rakenteita, joten niitä on syytä tutkia lisää myös jatkossa ymmärtääksemme niitä paremmin. Tutkimukseni esiin-tuomia syrjäytymistä ehkäiseviä vaikutuksia voitaisiin tulevaisuudessa hyödyntää paremmin käytän-nön tasolla sekä rohkaista nuoria aikuisia kouluttautumaan. Syrjäytymistä edistäviä vaikutuksia taas voitaisiin koettaa kitkeä pois, tai ainakin havaita ne aiemmin, jotta useammat nuoret aikuiset saatai-siin koulutuksen piiriin ja tätä kautta mukaan myös yhteiskunnalliseen toimintaan. 

Niko Romakkaniemi

Lapin yliopisto, kasvatustieteiden tiedekunta


Blogikirjoitus pohjautuu pro gradu -tutkielmaani ”Koulutuksen roolit nuorten aikuisten syrjäytymi-sessä – kuvaileva kirjallisuuskatsaus”



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

”Ei sille vaan voi mitään, ettei pysty toimimaan niin kuin oletuksena on” Alle kouluikäisen lapsen PDA-piirteiden ilmeneminen ja pedagogiset tukikeinot

Oletko tavannut lasta, joka vastustelee ja välttelee tavanomaisia arkitoimintoja sekä erilaisia pyyntöjä, jopa mukavia? Lapsella on usein jokin selitys tai keino valmiina, miksi ei voi jotakin tehdä. Lapsi saattaa alkaa esimerkiksi nilkuttaa, jotta ei tarvitsisi mennä johonkin. Lapsi voi käyttää sosiaalisia strategioita hyödykseen välttyäkseen itse toimimasta. Kyse voi olla PDA:sta (pathological demand avoidance), joka tarkoittaa äärimmäistä vaatimusten välttelykäyttäytymistä. Ilmiön on tunnistanut ensimmäisenä vuonna 1983 psykologian professori Elizabeth Newson, joka kuvaa PDA:ta tarkemmin Maréchalin ja Davidin kanssa vuonna 2003 tekemässään ensimmäisessä ilmiötä koskevassa tutkimuksessa. Muutkin tutkijat ovat kiinnostuneet aiheesta tehden kansainvälisiä tutkimuksia, joista Kildahl työryhmänsä kanssa (2021) ovat tehneet 13 tutkimusta kattavan kirjallisuuskatsauksen. Suomessa aiheesta on vähäisesti erityispedagogista tutkimustietoa. Tutkimuspolkuni alkoi käytännön ihmettelystä siirtyen...

Ammattikoulusta yliopistoon: poikkeuksellista, ahkeruutta vaativaa mutta mahdollista

  Ammattikoulusta yliopistoon hakeutuminen on ollut mahdollista Suomessa jo lähes kolmen vuosikymmenen ajan, mutta ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat ovat siitä huolimatta edelleen marginaaliryhmä. Poliittisissa tavoitteissa painotetaan koulutustason nostamisen tärkeyttä ja suomalainen koulutusjärjestelmä mahdollistaa muodollisesti yliopistoon hakeutumisen ilman lukiokoulutusta, mutta käytännössä sisäänpääsy yliopistoon on ei-ylioppilaille hyvin vaikeaa ja he kohtaavat näkymättömiä esteitä. Tarkastelin pro gradu -tutkielmassani sitä, millä tavalla media puhuu ammattikoulusta yliopistoon hakeutumisesta. Tutkin diskurssianalyysin avulla kahdeksaa mediassa julkaistua henkilöhaastattelua, joissa ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat kertovat koulutuspoluistaan. Löysin kolme päädiskurssia, jotka korostuivat henkilöhaastatteluissa. Nimesin nämä kolme merkityksellistämisentapaa poikkeuksellisuusdiskurssiksi, ahkeruusdiskurssiksi ja rohkaisudiskurssiksi.   Jokai...

Alanvaihtajana ammattikorkeakouluun

Varttuneemmalla iällä opiskelemaan lähteminen on suuri päätös, etenkin jos lähdetään kouluttautumaan uudelle ammattialalle. Kuinka orientoituminen ja ajatusten suuntaaminen uudelle alalle tapahtuu ja miten aikuisia alanvaihtajia tulisi huomioida ammattikorkeakoulussa? Millaisia merkityksiä alanvaihtajat antavat ilmiölle? On kiinnostavaa pohtia, miksi ihmiset ylipäänsä vaihtavat ammattialaa.  Tutkin pro gradussani alan vaihtamisen syitä. Ne voidaan jaotella tutkielman pohjalta sisäisiin syihin, jotka kumpuavat ihmisestä itsestään ja ulkoisiin syihin, joihin hänen tulee reagoida. Syyt voidaan jaotella kolmeen kategoriaan, joista ensimmäinen on uudistuminen, jolloin yksilö haluaa sisäisesti kehittyä ja kasvaa kohti uutta alaa. Toisena syynä on työnäky, jossa katsotaan menneeseen työelämään ja toisaalta nähdään tulevan alan mahdollisuuksia. Aikuisten käsitys uuden alan työstä suhteessa menneeseen vaikuttaa päätöksiin, joita oman työuran suhteen tehdään. Kolmantena syynä on uusiutuminen...