Siirry pääsisältöön

Onnistunut inkluusio edellyttää dialogia kodin ja koulun välillä

Inkluusiolla tarkoitetaan tasa-arvoista ja yhdenvertaista osallisuutta kaikkien oppilaiden kesken. Inklusiivisessa koulussa kaikki opiskelevat yhdessä yksilöllisistä ominaisuuksista riippumatta. Oppilaalla tulee olla opiskeluun riittävät tukitoimet lähikoulussa yleisopetuksen ryhmässä. (Takala 2016 13, 16; Lindh & Sinkkonen 2009, 177.) Yhteiskunnan muuttuminen inklusiivisempaan suuntaan edellyttää myös koulutuksen muuttumista sen mukana. Inklusiivinen kasvatus vahvistaa oppilaiden osallisuutta ja mahdollistaa koulun, opetuksen ja oppimisen kehittymisen sekä oppilaiden erilaisiin, muuttuviin ja todellisiin tarpeisiin vastaamisen. (Arnaiz Sánches 2012, 35.) 

Koulun toimintakulttuurin muutosten lisäksi onnistuakseen inklusiivinen kasvatus edellyttää yhteistyötä kodin ja koulun välillä. Luottamuksellinen suhde opettajan ja vanhempien välillä on hyvän yhteistyön elinehto, mikä on puolestaan edellytys oppilaan asioiden myönteiselle etenemiselle (Lakkala, Turunen, Laitinen & Kauppi 2019). Kodin kanssa tehtävän yhteistyön tulee olla säännöllistä, jotta vanhemmat kokevat tulevansa nähdyksi ja kuulluksi lastaan koskevissa asioissa. Tämä lisää osallisuuden kokemusta ja erityisesti sillä on ongelmia ennaltaehkäisevä vaikutus. (Ozmen, Akuzum, Zincirli & Selcuk 2016, 40.) Vanhempien osallisuudella on osoitettu olevan yhteys oppilaiden koulumenestykseen, parempaan kouluilmapiiriin sekä opettajan ja vanhempien yleiseen tyytyväisyyteen (Đurišić & Bunijec 2017, 150).

Avoin viestintä ja hyvä vuorovaikutus on merkityksellistä inklusiivisessa luokassa, jotta kaikki vanhemmat saadaan sitoutettua mukaan inklusiiviseen kasvatukseen. Tämä osallistaa kaikkia vanhempia tasavertaisesti ja antaa mahdollisuuden osallistua lapsen koulunkäyntiin liittyviin asioihin. (Hotulainen & Takala 2014, 151.) Mitä suurempaa osallisuus luokassa on, sitä suurempaa on kaikkien osapuolten myönteinen suhtautuminen inkluusiota kohtaan. Avoin viestintä inklusiivisesta luokasta ja sen toiminnasta tukee vanhempien ja oppilaiden myönteistä inkluusiokäsitystä. (Su, Guo & Wang 2018, 960.)

Tutkimukseni tavoitteena oli selvittää, miten vanhempien kokemuksia inkluusiosta perusopetuksessa representoidaan sanomalehdissä. Tutkimusaihe on tärkeä, sillä vanhempien näkökulmaa inkluusiota koskevissa tutkimuksissa on tuotu esiin vähän. Tutkimuksessa vanhempien kokemuksia inkluusiosta tutkittiin median tuottamasta näkökulmasta. Inkluusio esiintyy mediassa usein kielteisesti, minkä vuoksi oli tärkeää tutkia aihetta tästä näkökulmasta ja tuoda esiin erilaista tutkimuksen kenttää. Tutkimuksen aineisto koostui kahdeksasta sanomalehtitekstistä, jotka olivat viidestä valtakunnallisesti laajasta sanomalehdestä. 

Tutkimuksen tulosten mukaan vanhemmille inkluusio perusopetuksessa näyttäytyi myönteisenä erilaisuuden ja yhdenvertaisuuden näkökulmista. Huolta vanhemmissa herätti resurssien riittävyys sekä häiriökäyttäytyminen ja opettajien inkluusio-osaamisesta vanhemmilla oli erilaisia näkemyksiä. Vanhempien inkluusiokokemusten mukaan suurimpina haasteina koettiin resurssien ja tuen riittämättömyys sekä oppilasta ja vanhempia kuormittavat tekijät. Tulosten mukaan koulun pedagogiset ratkaisut sekä monialainen yhteistyö olivat merkityksellisiä inkluusion onnistumisessa. Tutkimuksen johtopäätöksenä esiin nostettiin koulun kehittämistyöhön vanhempien mukaan ottamisen merkitys. Sillä vahvistetaan myönteistä kokemusta inkluusiosta sekä kodin ja koulun välistä dialogia. Onnistunut inkluusio tukee oppilaan oppimista ja hyvinvointia sekä mahdollistaa osallisuuden toteutumisen jokaisen oppilaan kohdalla (Takala, Lakkala ym. 2020).


Mari Rask

Lapin yliopisto /Kasvatustieteiden tiedekunta


Kirjoitus perustuu pro gradu -tutkielmaan Vanhempien inkluusiokokemusten representaatiot sanomalehdissä.


Lähteet

Arnaiz Sánchez, P. 2012. Escuelas eficaces e inclusivas: Cómo favorecer su desarrollo. Educatio Siglo XXI 30 (1), 25–44. https://revistas.um.es/educatio/article/view/149121/132111. (Luettu 21.3.2022.)

Đurišić, M. & Bunijec, M. 2017. Parental Involvement as a Important Factor for Successful Education. Center for Educational Policy Studies Journal 7 (3), 137–153. https://eric.ed.gov/?id=EJ1156936. (Luettu 30.3.2022.)

Hotulainen, R. & Takala, M. 2014. Parents' views on the success of integration of students with special education needs. International Journal of Inclusive Education 18 (2), 140–154. https://doi.org/10.1080/13603116.2012.759630. (Luettu 1.4.2022.)

Lakkala, S. P., Turunen, T., Laitinen, M., & Kauppi, A. J. 2019. Koulun mahdollisuudet lapsen oppimisen ja hyvinvoinnin vahvistajana – opettajat ja koulukuraattorit hyvinvointityön tarpeen tunnistajina ja koordinoijina. Kasvatus: Suomen kasvatustieteellinen aikakauskirja 50 (1), 47–59. https://lacris.ulapland.fi/ws/portalfiles/portal/5959611/Lakkala_Turunen_Laitinen_Kauppi_oikoluku_valmis.pdf. (Luettu 23.3.2022.)

Lindh, R. & Sinkkonen, H-M. 2009. Koulusta selviytyminen: Opettajan ja oppilaan yhteinen haaste. Helsinki: Palmenia.

Ozmen, F., Akuzum, C., Zincirli, M., & Selcuk, G. 2016. The Communication Barriers between Teachers and Parents in Primary Schools. Eurasian Journal of Educational Research 66, 27–46. http://dx.doi.org/10.14689/ejer.2016.66.2. (Luettu 30.3.2022.)

Su, X., Guo, J. & Wang, X. 2018. Different stakeholders’ perspectives on inclusive education in China: parents of children with ASD, parents of typically developing children, and classroom teachers. International Journal of Inclusive Education 24 (9), 948–963. https://doi.org/10.1080/13603116.2018.1502367. (Luettu 1.4.2022.)

Takala, M. 2016. Inkluusio, integraatio ja segregaatio. Teoksessa M. Takala (toim.) Erityispedagogiikka ja kouluikä. Helsinki: Gaudeamus, 13‒21.

Takala, M., Lakkala, S. & Äikäs, A. 2020. Inklusiivisen kasvatuksen monet mahdollisuudet. Teoksessa M. Takala, A. Äikäs & S. Lakkala (toim.) Mahdoton inkluusio? Tunnista haasteet ja mahdollisuudet. Jyväskylä: PS-kustannus. https://www.ellibslibrary.com/book/9789524519618. (Luettu 22.3.2022.)







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

”Ei sille vaan voi mitään, ettei pysty toimimaan niin kuin oletuksena on” Alle kouluikäisen lapsen PDA-piirteiden ilmeneminen ja pedagogiset tukikeinot

Oletko tavannut lasta, joka vastustelee ja välttelee tavanomaisia arkitoimintoja sekä erilaisia pyyntöjä, jopa mukavia? Lapsella on usein jokin selitys tai keino valmiina, miksi ei voi jotakin tehdä. Lapsi saattaa alkaa esimerkiksi nilkuttaa, jotta ei tarvitsisi mennä johonkin. Lapsi voi käyttää sosiaalisia strategioita hyödykseen välttyäkseen itse toimimasta. Kyse voi olla PDA:sta (pathological demand avoidance), joka tarkoittaa äärimmäistä vaatimusten välttelykäyttäytymistä. Ilmiön on tunnistanut ensimmäisenä vuonna 1983 psykologian professori Elizabeth Newson, joka kuvaa PDA:ta tarkemmin Maréchalin ja Davidin kanssa vuonna 2003 tekemässään ensimmäisessä ilmiötä koskevassa tutkimuksessa. Muutkin tutkijat ovat kiinnostuneet aiheesta tehden kansainvälisiä tutkimuksia, joista Kildahl työryhmänsä kanssa (2021) ovat tehneet 13 tutkimusta kattavan kirjallisuuskatsauksen. Suomessa aiheesta on vähäisesti erityispedagogista tutkimustietoa. Tutkimuspolkuni alkoi käytännön ihmettelystä siirtyen...

Ammattikoulusta yliopistoon: poikkeuksellista, ahkeruutta vaativaa mutta mahdollista

  Ammattikoulusta yliopistoon hakeutuminen on ollut mahdollista Suomessa jo lähes kolmen vuosikymmenen ajan, mutta ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat ovat siitä huolimatta edelleen marginaaliryhmä. Poliittisissa tavoitteissa painotetaan koulutustason nostamisen tärkeyttä ja suomalainen koulutusjärjestelmä mahdollistaa muodollisesti yliopistoon hakeutumisen ilman lukiokoulutusta, mutta käytännössä sisäänpääsy yliopistoon on ei-ylioppilaille hyvin vaikeaa ja he kohtaavat näkymättömiä esteitä. Tarkastelin pro gradu -tutkielmassani sitä, millä tavalla media puhuu ammattikoulusta yliopistoon hakeutumisesta. Tutkin diskurssianalyysin avulla kahdeksaa mediassa julkaistua henkilöhaastattelua, joissa ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat kertovat koulutuspoluistaan. Löysin kolme päädiskurssia, jotka korostuivat henkilöhaastatteluissa. Nimesin nämä kolme merkityksellistämisentapaa poikkeuksellisuusdiskurssiksi, ahkeruusdiskurssiksi ja rohkaisudiskurssiksi.   Jokai...

Alanvaihtajana ammattikorkeakouluun

Varttuneemmalla iällä opiskelemaan lähteminen on suuri päätös, etenkin jos lähdetään kouluttautumaan uudelle ammattialalle. Kuinka orientoituminen ja ajatusten suuntaaminen uudelle alalle tapahtuu ja miten aikuisia alanvaihtajia tulisi huomioida ammattikorkeakoulussa? Millaisia merkityksiä alanvaihtajat antavat ilmiölle? On kiinnostavaa pohtia, miksi ihmiset ylipäänsä vaihtavat ammattialaa.  Tutkin pro gradussani alan vaihtamisen syitä. Ne voidaan jaotella tutkielman pohjalta sisäisiin syihin, jotka kumpuavat ihmisestä itsestään ja ulkoisiin syihin, joihin hänen tulee reagoida. Syyt voidaan jaotella kolmeen kategoriaan, joista ensimmäinen on uudistuminen, jolloin yksilö haluaa sisäisesti kehittyä ja kasvaa kohti uutta alaa. Toisena syynä on työnäky, jossa katsotaan menneeseen työelämään ja toisaalta nähdään tulevan alan mahdollisuuksia. Aikuisten käsitys uuden alan työstä suhteessa menneeseen vaikuttaa päätöksiin, joita oman työuran suhteen tehdään. Kolmantena syynä on uusiutuminen...