Siirry pääsisältöön

Lapsiperheiden arki koronapandemian aikana

Koronaviruksen aiheuttamalla pandemialla on ollut maailmanlaajuiset vaikutukset. Pandemia muutti suomalaisten elämää, sillä sen myötä Suomessa jouduttiin ottamaan käyttöön erilaisia toimenpiteitä ja rajoituksia. Yhteiskunnallisen poikkeustilanteen vaikutukset näkyivät erityisesti lapsiperheissä. Yhteiskunnalliset muutokset ja vallitsevat olosuhteet vaikuttavat perheiden hyvinvointiin ja arkeen (Sekki & Korvela 2014, 213), minkä takia lapsiperheiden tutkiminen on tärkeää. Perheiden korona-ajan arkea tutkimalla voidaan saada selville, millä tavoin arki muuttui, millaisia käytänteitä ja järjestelyjä arkeen luotiin sekä miten etätyö, lastenhoito ja etäkoulu sujuivat kotona.

Pro gradu -tutkielmassamme halusimme selvittää, millaista lapsiperheiden arki oli keväällä 2020 niissä perheissä, joissa vanhemmat siirtyivät etätyöhön sekä lapset etäkouluun tai kotihoitoon. Tutkimme aihetta niiden vanhempien näkökulmasta, jotka olivat poikkeustilanteen aikana etätyössä joko kokonaan tai osittain. Keräsimme aineiston sosiaalisessa mediassa kyselylomakkeella, johon vastasivat vanhemmat, joilla oli huollettavana vähintään yksi alaikäinen lapsi.

Tutkimuksen tuloksissa saimme selville, että lapsiperheiden arki muuttui monin eri tavoin koronapandemian myötä. Arki rakennettiin perheissä eri tavoin, ja monet aikaisemmat toiminnot jäivät pois perheiden arjesta. Vanhempien näkemykset arjen ajankäytöstä vaihtelivat. Suurin osa koki korona-ajan arjen kiireettömämmäksi, kun taas joidenkin vanhempien mielestä uusi arki oli kiireellisempää. Perheiden yhdessäolo lisääntyi, mutta sen seurauksena vanhemmilla oli vähemmän vanhempien keskinäistä aikaa sekä omaa aikaa. Koska läheisiltä saatu konkreettinen lastenhoitoapu vähentyi keväällä 2020, aiheutti tämä myös vanhempien yhteisen ja oman ajan puutetta.

Useimmat vanhemmista kokivat etätyöskentelyn pääosin myönteisesti. Etätyöskenteleminen lähti sujumaan, kun vanhemmat onnistuivat luomaan uuteen arkeen heidän perheillensä sopivia järjestelyjä ja käytänteitä. Etätyön etuna oli, että vanhemmilla oli paremmat mahdollisuudet joustaa ajankäytössä sekä vaikuttaa omiin työaikoihin. Useimmissa perheissä todettiin arjen kotitöiden määrän lisääntyneen, mutta samalla niiden tekeminen koettiin helpommaksi etätyöskentelyn myötä. Etätyöskentelyn haasteena oli työn ja vapaa-ajan välisen rajan hämärtyminen. Erityisen haasteelliseksi vanhemmat kokivat työn ja perheen yhdistämisen, ja vanhemmat kokivat syyllisyyttä, etteivät olleet tarpeeksi läsnä lapsilleen. Vanhempien mielestä oli haastavaa olla yhtä aikaa sekä hyvä vanhempi että työntekijä. Vanhempien välinen kommunikaatio auttoi yhteensovittamaan työn ja vanhemmuuden, ja useissa perheissä vanhemmat työskentelivät vuorotellen. Myös etäkoulu aiheutti lapsiperheiden arkeen uudenlaisia haasteita. Monet vanhemmat kertoivat opetuksen jääneen heidän harteilleen, jolloin vanhemmat joutuivat omien töidensä lisäksi opettamaan lapsiaan sekä tukemaan heidän koulunkäyntiään enemmän kuin aikaisemmin.

Lapsiperheissä luotiin erilaisia tapoja selviytyä ja toimia korona-ajan arjessa. Erityisesti perheen yhdessä oleminen, yhteinen kommunikoiminen ja arjen organisointi auttoivat perheitä selviytymään. Myös yhteydenpito perheen ulkopuolisten kanssa koettiin tärkeäksi selviytymisen kannalta ja muihin pidettiin yhteyttä pääasiallisesti etäyhteyksien avulla.

Inka Isola & Pauliina Leivo

Lapin yliopisto, Kasvatustieteiden tiedekunta

Kirjoitus perustuu kasvatustieteen pro gradu -tutkielmaan ”Lapsiperheiden arki koronapandemian keskellä”.

Lähteet:

Sekki, Sanna & Korvela, Pirjo 2014. Rytmihäiriöitä lapsiperheiden arjessa – arjen rytmittämisen haasteet ajelehtivassa arjessa. Teoksessa Pirjo Korvela & Terttu Tuomi- Gröhn (toim.) Arjen rakentuminen ja rytmit perhe-elämän käännekohdissa. Helsinki: Kuluttajatutkimuskeskus. Www-muodossa: https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/229930/Arjen_rakentuminen_kokonaan.pdf?sequence=1&isAllowed=y (Luettu 12.10.2021.)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

”Ei sille vaan voi mitään, ettei pysty toimimaan niin kuin oletuksena on” Alle kouluikäisen lapsen PDA-piirteiden ilmeneminen ja pedagogiset tukikeinot

Oletko tavannut lasta, joka vastustelee ja välttelee tavanomaisia arkitoimintoja sekä erilaisia pyyntöjä, jopa mukavia? Lapsella on usein jokin selitys tai keino valmiina, miksi ei voi jotakin tehdä. Lapsi saattaa alkaa esimerkiksi nilkuttaa, jotta ei tarvitsisi mennä johonkin. Lapsi voi käyttää sosiaalisia strategioita hyödykseen välttyäkseen itse toimimasta. Kyse voi olla PDA:sta (pathological demand avoidance), joka tarkoittaa äärimmäistä vaatimusten välttelykäyttäytymistä. Ilmiön on tunnistanut ensimmäisenä vuonna 1983 psykologian professori Elizabeth Newson, joka kuvaa PDA:ta tarkemmin Maréchalin ja Davidin kanssa vuonna 2003 tekemässään ensimmäisessä ilmiötä koskevassa tutkimuksessa. Muutkin tutkijat ovat kiinnostuneet aiheesta tehden kansainvälisiä tutkimuksia, joista Kildahl työryhmänsä kanssa (2021) ovat tehneet 13 tutkimusta kattavan kirjallisuuskatsauksen. Suomessa aiheesta on vähäisesti erityispedagogista tutkimustietoa. Tutkimuspolkuni alkoi käytännön ihmettelystä siirtyen...

Ammattikoulusta yliopistoon: poikkeuksellista, ahkeruutta vaativaa mutta mahdollista

  Ammattikoulusta yliopistoon hakeutuminen on ollut mahdollista Suomessa jo lähes kolmen vuosikymmenen ajan, mutta ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat ovat siitä huolimatta edelleen marginaaliryhmä. Poliittisissa tavoitteissa painotetaan koulutustason nostamisen tärkeyttä ja suomalainen koulutusjärjestelmä mahdollistaa muodollisesti yliopistoon hakeutumisen ilman lukiokoulutusta, mutta käytännössä sisäänpääsy yliopistoon on ei-ylioppilaille hyvin vaikeaa ja he kohtaavat näkymättömiä esteitä. Tarkastelin pro gradu -tutkielmassani sitä, millä tavalla media puhuu ammattikoulusta yliopistoon hakeutumisesta. Tutkin diskurssianalyysin avulla kahdeksaa mediassa julkaistua henkilöhaastattelua, joissa ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat kertovat koulutuspoluistaan. Löysin kolme päädiskurssia, jotka korostuivat henkilöhaastatteluissa. Nimesin nämä kolme merkityksellistämisentapaa poikkeuksellisuusdiskurssiksi, ahkeruusdiskurssiksi ja rohkaisudiskurssiksi.   Jokai...

Alanvaihtajana ammattikorkeakouluun

Varttuneemmalla iällä opiskelemaan lähteminen on suuri päätös, etenkin jos lähdetään kouluttautumaan uudelle ammattialalle. Kuinka orientoituminen ja ajatusten suuntaaminen uudelle alalle tapahtuu ja miten aikuisia alanvaihtajia tulisi huomioida ammattikorkeakoulussa? Millaisia merkityksiä alanvaihtajat antavat ilmiölle? On kiinnostavaa pohtia, miksi ihmiset ylipäänsä vaihtavat ammattialaa.  Tutkin pro gradussani alan vaihtamisen syitä. Ne voidaan jaotella tutkielman pohjalta sisäisiin syihin, jotka kumpuavat ihmisestä itsestään ja ulkoisiin syihin, joihin hänen tulee reagoida. Syyt voidaan jaotella kolmeen kategoriaan, joista ensimmäinen on uudistuminen, jolloin yksilö haluaa sisäisesti kehittyä ja kasvaa kohti uutta alaa. Toisena syynä on työnäky, jossa katsotaan menneeseen työelämään ja toisaalta nähdään tulevan alan mahdollisuuksia. Aikuisten käsitys uuden alan työstä suhteessa menneeseen vaikuttaa päätöksiin, joita oman työuran suhteen tehdään. Kolmantena syynä on uusiutuminen...