Siirry pääsisältöön

Kokemuksia videopelien vaikutuksesta koulunkäyntiin, opiskeluun ja opettajuuteen

Lasten ja nuorten viihdekäyttäytyminen ja sosiaalinen toiminta siirtyy ja painottuu jatkuvasti enemmän digitaalisen median ja sovellusten pariin. Monella suomalaisella nuorella ruutuaika on arkipäivinäkin yli seitsemän tuntia. Ei ole siis ihme, että videopeliharrastus on yleinen harrastus nuorilla ja lapsilla. Pelaaminen ei kuitenkaan ole vain nuorempien sukupolvien juttu, vaan nykyään pelaajia on kaikenikäisiä. Videopeliharrastajien keski-iän noustessa jo yli 30 vuoden meillä alkaa myös työelämässä aikuisia, jotka ovat pelanneet koko elämänsä ajan. Millaisia vaikutuksia on koko elämää leikkaavalla videopeliharrastuksella?

Videopelien vaikutuksia ihmiseen on tutkittu jo vuosikymmeniä. Pro gradu -tutkielmani teoriaosuudessa avaan näitä tutkimuksia ja samalla rakennan pohjaa sille, miksi on relevanttia ylipäänsä olettaa videopeleillä olevan jonkinlaisia vaikutuksia ihmiseen. Teoriaosuudessa tarkastellaan muun muassa leikin roolia ihmisen elämässä ja kehityksessä, leikillistä oppimista, videopelien käyttöä opetuksessa sekä videopelien kognitiivisia vaikutuksia.

Pro gradu -tutkielmassani valitsin tarkemmaksi tarkastelun kohteeksi videopelaamisen vaikutuksen koulunkäyntiin ja opiskeluun. Ensimmäinen ja toinen tutkimuskysymykseni koski Lapin yliopiston luokanopettajaopiskelijoiden kokemuksia videopelaamisen vaikutuksesta heidän omaan koulunkäyntiinsä sekä opiskeluunsa. Haastateltavien alan vuoksi viimeiseksi tutkimuskysymykseksi muodostui opiskelijoiden kokemukset ja näkemykset harrastuksensa vaikutuksesta heidän opettajuuteensa.

Tutkimuskohteiksi valitsin viisi Lapin yliopiston luokanopettajaopiskelijaa, jotka ovat harrastaneet videopelaamista lapsuudesta asti. Aineiston keräsin tutkielmaani fokusryhmähaastattelulla. Kaikki haastateltavat osallistuivat samaan haastattelutilanteeseen, jossa vastausten lisäksi syntyi yleistä keskustelua aiheesta.

Analysoin aineiston pro gradu -tutkielmassani aineistolähtöisen analyysin mukaan. Teoriaosuus koostuu aikaisemmista videopeleistä tehdyistä tutkimuksista ja teorioista. Teoriaa on myös kerätty aineiston tueksi sitä mukaan, kun olen aineistosta valinnut teemoja käsiteltäviksi. Toinen menetelmäni analyysivaiheessa onkin ollut teemoittelu. Olen jakanut aineistoa erilaisiin teemoihin, joita olen eritellyt aineistosta.

Lapin yliopiston luokanopettajaopiskelijoilla on paljon erilaisia kokemuksia videopelien vaikutuksista heidän koulunkäyntiinsä ja opiskeluunsa. Videopeleistä on koettu opittavan koulumaailmalle ominaisia ajattelutaitoja, kuten logiikkaa ja järjestelmällisyyttä, sekä konkreettisia taitoja, kuten englannin kieltä, kartanlukutaitoa, suuntavaistoa ja hienomotorisia taitoja. Huolestuttavin vaikutus on iän myötä alati kasvanut pelaamiseen käytetty aika, jonka on koettu tuottavan kipuilua etenkin aikuiselämässä omien rajojen asettamisen yhteydessä. Opiskelijat kokevat tärkeänä videopeliharrastuksen sosiaalisen puolen niin sosiaalisten taitojen oppimisen kuin sosiaalisen kanssakäymisen kannalta. Videopelit koetaan hyvänä harrastuksena vastapainottamaan muuta arkea ja harrastuksen koetaan jatkuvat myös valmistumisen jälkeen opettajuuden rinnalla. Opettajuudessa opiskelijat kokevat videopeliharrastuksen antavan parempaa tartuntapintaa oppilaiden kokemusmaailmaan sekä eväitä oppilaiden kohtaamiseen. Videopelaavan opettajan koetaan myös olevan alttiimpi itse käyttämään opetuksessa esimerkiksi opetuspelejä ja muuta digitaalista mediaa.


Niko Haataja

Lapin yliopisto, kasvatustieteiden tiedekunta

Kirjoitus perustuu kasvatustieteiden pro gradu -tutkielmaan Lapin yliopiston videopelejä harrastavien luokanopettajaopiskelijoiden kokemuksia harrastuksensa vaikutuksesta koulunkäyntiin, opiskeluun sekä opettajuuteen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Alanvaihtajana ammattikorkeakouluun

Varttuneemmalla iällä opiskelemaan lähteminen on suuri päätös, etenkin jos lähdetään kouluttautumaan uudelle ammattialalle. Kuinka orientoituminen ja ajatusten suuntaaminen uudelle alalle tapahtuu ja miten aikuisia alanvaihtajia tulisi huomioida ammattikorkeakoulussa? Millaisia merkityksiä alanvaihtajat antavat ilmiölle? On kiinnostavaa pohtia, miksi ihmiset ylipäänsä vaihtavat ammattialaa.  Tutkin pro gradussani alan vaihtamisen syitä. Ne voidaan jaotella tutkielman pohjalta sisäisiin syihin, jotka kumpuavat ihmisestä itsestään ja ulkoisiin syihin, joihin hänen tulee reagoida. Syyt voidaan jaotella kolmeen kategoriaan, joista ensimmäinen on uudistuminen, jolloin yksilö haluaa sisäisesti kehittyä ja kasvaa kohti uutta alaa. Toisena syynä on työnäky, jossa katsotaan menneeseen työelämään ja toisaalta nähdään tulevan alan mahdollisuuksia. Aikuisten käsitys uuden alan työstä suhteessa menneeseen vaikuttaa päätöksiin, joita oman työuran suhteen tehdään. Kolmantena syynä on uusiutuminen...

Aliupseerien jatkuva oppiminen Ilmavoimissa

Puolustusvoimien suorituskyvyn takaa motivoitunut ja osaava henkilöstö (Puolustusvoimien henkilöstöstrategia 2015). Alati muuttuva toimintaympäristö vaatii jatkuvaa osaamisen kehittämistä (Ruohotie 2005), mihin Puolustusvoimat pyrkii vastaamaan panostamalla henkilöstön koulutukseen ja koulutusjärjestelmän kehittämiseen (Puolustusvoimien henkilöstöstrategia 2030+; Puolustusvoimien henkilöstötilinpäätös 2022). Aliupseerien täydennyskoulutus uudistui Puolustusvoimissa vuonna 2020 ja koostuu nykyisellään kolmesta kaikille yhteisestä opintokokonaisuudesta ja niiden välissä suoritettavista täydennyskoulutuksen opintojaksoista (Eironen 2020).  Selvitin pro gradu -tutkielmassani aliupseerien näkemyksiä jatkuvasta oppimisesta Ilmavoimissa. Jatkuvalla oppimisella viitataan yleisimmin työuran aikaiseen osaamisen kehittämiseen ja tässä tutkimuksessa se on määritelty sellaiseksi koko elämän kestäväksi oman osaamisen kehittämiseksi ja uudistamiseksi, jonka tavoitteena on vastata muuttuvan työymp...

Lapsikäsitys 1950-luvulla

Lapsikäsityksellä tarkoitan tutkielmassani lapsen olemusta koskevia olettamuksia eli tietoa siitä, mikä ja millainen lapsi on. Lapsi voidaan käsittää esimerkiksi ei-kehittyneenä aikuisena, herkästi haavoittuvana olentona tai itsenäisenä toimijana. Lapsikäsitys vaikuttaa väistämättä muun muassa kasvatusperiaatteisin. Millaisena olentona lapsen käsitämme, sen mukaista kasvatusta ja koulutusta haluamme hänelle myös antaa. Käsitykset lapsuudesta ja lapsista ovat lisäksi vahvasti sidoksissa aikaan (Darian-Smith & Pascoe 2013, 4). Tutkielmani aihe sijoittuu 1950-luvulle. Vasta vuonna 1952 lähti matkaan viimeinen sotakorvausjuna Neuvostoliittoon (Leino-Kaukiainen & Heikkinen 2011, 21). Suomessa elettiin tuolloin sodanjälkeistä aikaa, mutta ennen varsinaisia suuria hyvinvointivaltion perustana olevia uudistuksia 1960-luvulla. Kasvatustieteeseen liittyvien käsitysten historian tutkiminen on tarpeellista, sillä sen avulla voidaan ymmärtää paremmin sekä menneisyyden kasvatusperiaatteita, ...