Siirry pääsisältöön

Kokemuksia videopelien vaikutuksesta koulunkäyntiin, opiskeluun ja opettajuuteen

Lasten ja nuorten viihdekäyttäytyminen ja sosiaalinen toiminta siirtyy ja painottuu jatkuvasti enemmän digitaalisen median ja sovellusten pariin. Monella suomalaisella nuorella ruutuaika on arkipäivinäkin yli seitsemän tuntia. Ei ole siis ihme, että videopeliharrastus on yleinen harrastus nuorilla ja lapsilla. Pelaaminen ei kuitenkaan ole vain nuorempien sukupolvien juttu, vaan nykyään pelaajia on kaikenikäisiä. Videopeliharrastajien keski-iän noustessa jo yli 30 vuoden meillä alkaa myös työelämässä aikuisia, jotka ovat pelanneet koko elämänsä ajan. Millaisia vaikutuksia on koko elämää leikkaavalla videopeliharrastuksella?

Videopelien vaikutuksia ihmiseen on tutkittu jo vuosikymmeniä. Pro gradu -tutkielmani teoriaosuudessa avaan näitä tutkimuksia ja samalla rakennan pohjaa sille, miksi on relevanttia ylipäänsä olettaa videopeleillä olevan jonkinlaisia vaikutuksia ihmiseen. Teoriaosuudessa tarkastellaan muun muassa leikin roolia ihmisen elämässä ja kehityksessä, leikillistä oppimista, videopelien käyttöä opetuksessa sekä videopelien kognitiivisia vaikutuksia.

Pro gradu -tutkielmassani valitsin tarkemmaksi tarkastelun kohteeksi videopelaamisen vaikutuksen koulunkäyntiin ja opiskeluun. Ensimmäinen ja toinen tutkimuskysymykseni koski Lapin yliopiston luokanopettajaopiskelijoiden kokemuksia videopelaamisen vaikutuksesta heidän omaan koulunkäyntiinsä sekä opiskeluunsa. Haastateltavien alan vuoksi viimeiseksi tutkimuskysymykseksi muodostui opiskelijoiden kokemukset ja näkemykset harrastuksensa vaikutuksesta heidän opettajuuteensa.

Tutkimuskohteiksi valitsin viisi Lapin yliopiston luokanopettajaopiskelijaa, jotka ovat harrastaneet videopelaamista lapsuudesta asti. Aineiston keräsin tutkielmaani fokusryhmähaastattelulla. Kaikki haastateltavat osallistuivat samaan haastattelutilanteeseen, jossa vastausten lisäksi syntyi yleistä keskustelua aiheesta.

Analysoin aineiston pro gradu -tutkielmassani aineistolähtöisen analyysin mukaan. Teoriaosuus koostuu aikaisemmista videopeleistä tehdyistä tutkimuksista ja teorioista. Teoriaa on myös kerätty aineiston tueksi sitä mukaan, kun olen aineistosta valinnut teemoja käsiteltäviksi. Toinen menetelmäni analyysivaiheessa onkin ollut teemoittelu. Olen jakanut aineistoa erilaisiin teemoihin, joita olen eritellyt aineistosta.

Lapin yliopiston luokanopettajaopiskelijoilla on paljon erilaisia kokemuksia videopelien vaikutuksista heidän koulunkäyntiinsä ja opiskeluunsa. Videopeleistä on koettu opittavan koulumaailmalle ominaisia ajattelutaitoja, kuten logiikkaa ja järjestelmällisyyttä, sekä konkreettisia taitoja, kuten englannin kieltä, kartanlukutaitoa, suuntavaistoa ja hienomotorisia taitoja. Huolestuttavin vaikutus on iän myötä alati kasvanut pelaamiseen käytetty aika, jonka on koettu tuottavan kipuilua etenkin aikuiselämässä omien rajojen asettamisen yhteydessä. Opiskelijat kokevat tärkeänä videopeliharrastuksen sosiaalisen puolen niin sosiaalisten taitojen oppimisen kuin sosiaalisen kanssakäymisen kannalta. Videopelit koetaan hyvänä harrastuksena vastapainottamaan muuta arkea ja harrastuksen koetaan jatkuvat myös valmistumisen jälkeen opettajuuden rinnalla. Opettajuudessa opiskelijat kokevat videopeliharrastuksen antavan parempaa tartuntapintaa oppilaiden kokemusmaailmaan sekä eväitä oppilaiden kohtaamiseen. Videopelaavan opettajan koetaan myös olevan alttiimpi itse käyttämään opetuksessa esimerkiksi opetuspelejä ja muuta digitaalista mediaa.


Niko Haataja

Lapin yliopisto, kasvatustieteiden tiedekunta

Kirjoitus perustuu kasvatustieteiden pro gradu -tutkielmaan Lapin yliopiston videopelejä harrastavien luokanopettajaopiskelijoiden kokemuksia harrastuksensa vaikutuksesta koulunkäyntiin, opiskeluun sekä opettajuuteen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

”Ei sille vaan voi mitään, ettei pysty toimimaan niin kuin oletuksena on” Alle kouluikäisen lapsen PDA-piirteiden ilmeneminen ja pedagogiset tukikeinot

Oletko tavannut lasta, joka vastustelee ja välttelee tavanomaisia arkitoimintoja sekä erilaisia pyyntöjä, jopa mukavia? Lapsella on usein jokin selitys tai keino valmiina, miksi ei voi jotakin tehdä. Lapsi saattaa alkaa esimerkiksi nilkuttaa, jotta ei tarvitsisi mennä johonkin. Lapsi voi käyttää sosiaalisia strategioita hyödykseen välttyäkseen itse toimimasta. Kyse voi olla PDA:sta (pathological demand avoidance), joka tarkoittaa äärimmäistä vaatimusten välttelykäyttäytymistä. Ilmiön on tunnistanut ensimmäisenä vuonna 1983 psykologian professori Elizabeth Newson, joka kuvaa PDA:ta tarkemmin Maréchalin ja Davidin kanssa vuonna 2003 tekemässään ensimmäisessä ilmiötä koskevassa tutkimuksessa. Muutkin tutkijat ovat kiinnostuneet aiheesta tehden kansainvälisiä tutkimuksia, joista Kildahl työryhmänsä kanssa (2021) ovat tehneet 13 tutkimusta kattavan kirjallisuuskatsauksen. Suomessa aiheesta on vähäisesti erityispedagogista tutkimustietoa. Tutkimuspolkuni alkoi käytännön ihmettelystä siirtyen...

Ammattikoulusta yliopistoon: poikkeuksellista, ahkeruutta vaativaa mutta mahdollista

  Ammattikoulusta yliopistoon hakeutuminen on ollut mahdollista Suomessa jo lähes kolmen vuosikymmenen ajan, mutta ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat ovat siitä huolimatta edelleen marginaaliryhmä. Poliittisissa tavoitteissa painotetaan koulutustason nostamisen tärkeyttä ja suomalainen koulutusjärjestelmä mahdollistaa muodollisesti yliopistoon hakeutumisen ilman lukiokoulutusta, mutta käytännössä sisäänpääsy yliopistoon on ei-ylioppilaille hyvin vaikeaa ja he kohtaavat näkymättömiä esteitä. Tarkastelin pro gradu -tutkielmassani sitä, millä tavalla media puhuu ammattikoulusta yliopistoon hakeutumisesta. Tutkin diskurssianalyysin avulla kahdeksaa mediassa julkaistua henkilöhaastattelua, joissa ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat kertovat koulutuspoluistaan. Löysin kolme päädiskurssia, jotka korostuivat henkilöhaastatteluissa. Nimesin nämä kolme merkityksellistämisentapaa poikkeuksellisuusdiskurssiksi, ahkeruusdiskurssiksi ja rohkaisudiskurssiksi.   Jokai...

Alanvaihtajana ammattikorkeakouluun

Varttuneemmalla iällä opiskelemaan lähteminen on suuri päätös, etenkin jos lähdetään kouluttautumaan uudelle ammattialalle. Kuinka orientoituminen ja ajatusten suuntaaminen uudelle alalle tapahtuu ja miten aikuisia alanvaihtajia tulisi huomioida ammattikorkeakoulussa? Millaisia merkityksiä alanvaihtajat antavat ilmiölle? On kiinnostavaa pohtia, miksi ihmiset ylipäänsä vaihtavat ammattialaa.  Tutkin pro gradussani alan vaihtamisen syitä. Ne voidaan jaotella tutkielman pohjalta sisäisiin syihin, jotka kumpuavat ihmisestä itsestään ja ulkoisiin syihin, joihin hänen tulee reagoida. Syyt voidaan jaotella kolmeen kategoriaan, joista ensimmäinen on uudistuminen, jolloin yksilö haluaa sisäisesti kehittyä ja kasvaa kohti uutta alaa. Toisena syynä on työnäky, jossa katsotaan menneeseen työelämään ja toisaalta nähdään tulevan alan mahdollisuuksia. Aikuisten käsitys uuden alan työstä suhteessa menneeseen vaikuttaa päätöksiin, joita oman työuran suhteen tehdään. Kolmantena syynä on uusiutuminen...