Siirry pääsisältöön

Esteettömyyden viitekehys luokanopettajaopiskelijoiden silmin

Tutkimme pro gradu –tutkimuksessamme luokanopettajaopiskelijoiden käsityksiä esteettömästä peruskoululiikunnasta. Ensimmäisessä tulosluvussamme on esitelty opiskelijoiden pohdintoja esteettömyyden käsitteestä, joita nyt avaamme tässä kirjoituksessa. Tulokset osoittavat, että Lapin yliopistossa opiskelevat opiskelijat ovat hyvin epävarmoja omista käsityksistään ja kokevat ne aihepiirin saralla hyvin riittämättöminä. Opiskelijat kokevatkin, että ennen siirtymistään kentälle liikuntaa opettavaksi opettajaksi, heidän tulisi kouluttautua lisää aihepiirin saralla. Erityisen mielenkiintoista oli huomata, että tiedot koettiin pääosin vähäisiksi riippumatta siitä, oliko opiskelijalla taustallaan vain liikunnan monialaiset perusopinnot tai 25 opintopisteen laajuiset liikunnan sivuaineopinnot.

Kaiken kaikkiaan haastattelimme 35 Lapin yliopiston luokanopettajaopiskelijaa, joista viidellätoista oli taustallaan vain viiden opintopisteen laajuinen liikunnan peruskurssi, kun taas 20 haastateltavista oli suorittanut liikunnan sivuaineopinnot, monialaisen liikunnan peruskurssin lisäksi. Suurin ero näiden ryhmien välillä oli se, että jokainen sivuaineen suorittanut opiskelija mainitsi haastattelussa soveltavan liikunnan, kun taas peruskurssin käyneistä opiskelijoista monet toivat esille soveltavan liikunnan piirteitä, mutta eivät osanneet kategorisoida niitä omaksi alakseen.

Esteettömyyden fyysinen näkökulma nousi selkeimmin esille haastatteluissa ja on selkeästi yksi esteettömyyden helpoimmin tunnistettavista näkökulmista. Myös fyysistä esteettömyyttä itsessään käsiteltiin haastatteluissa hyvin suppeasti ja konkreettiset esimerkit liittyivät poikkeuksetta raajojen toimintahäiriöihin tai puutoksiin. Pyörätuolissa istuva oppilas sai maininnan jokaisessa analysoidussa haastattelussa. Fyysisen esteettömyyden ohella opiskelijat mainitsivat myös psyykkisen, sosiaalisen ja pedagogisen näkökulman, mutta niitä esiintyi haastatteluissa hyvin harvoin. Pedagogisen esteettömyyden näkökulma kulki kuitenkin hieman selkeämmin läpi sivuaineen suorittaneiden opiskelijoiden haastatteluissa, jotka näkivät opetusjärjestelyt erityisen tärkeänä osana esteetöntä peruskoululiikuntaa.

Haastateltavat kokivat hyvin haastavana toteuttaa opetusta sellaisessa ryhmässä, jossa oppilasaines on heterogeeninen ja haasteita voi olla niin fyysisellä, psyykkisellä kuin sosiaalisellakin puolella. Lähes kaikki haastateltavat kuitenkin pohtivat esteettömyyttä yhteiskunnallisesta näkökulmasta, ja heidän mukaansa yhteiskunnan rakenteita tulisikin muokata esteettömyyttä tukeviksi, ja opetusjärjestelyin mahdollistaa kaikenlaisten oppijoiden oppiminen ja toimiminen liikuntatunneilla.

Esteetöntä liikunnanopetusta kuvailtiin useassa haastattelussa siten, että oppilas saa tehdä omalla tasollaan tai omien taitojensa mukaan. Opetuksen näkökulmasta esteettömyyttä kuvailtiin siis taitojen mukaan. Tämä taitotasojen mukainen kuvailu korostui erityisesti liikunnan sivuaineen suorittaneiden opiskelijoiden haastatteluissa. He myös kehittelivät ideoita omista sovelluksista ja esimerkiksi avustetuista harjoituksista, enemmän kuin pelkästään monialaiset liikunnan opinnot suorittaneet opiskelijat.

Moni haastateltavista kuvaili lisäksi esteetöntä liikunnanopetusta voimistelun lajiharjoitteiden kautta, koska monialaisissa liikunnan opinnoissa jokainen pääsi kokeilemaan käytännössä harjoitteiden eriyttämistä erilaisin ottein ja apuvälinein. Tämä osoittautui monelle opiskelijalle ensimmäiseksi ja ainoaksi kerraksi ja tästä johtuen monelle opiskelijalle jäi esteettömän liikunnanopetuksesta hyvinkin teoreettinen ja suppea kuva siitä, mitä esteetön liikunnanopetus on ja miten se toteutetaan.


Noora Nevala ja Erica Riihelä

Lapin yliopisto, kasvatustieteiden tiedekunta

Kirjoitus perustuu kasvatustieteiden pro gradu –tutkielmaan “Siinä otetaan huomioon kaikennäköset ja kaikentasoset oppilaat ja oppijat.” Luokanopettajaopiskelijoiden käsityksiä esteettömästä peruskoululiikunnasta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

”Ei sille vaan voi mitään, ettei pysty toimimaan niin kuin oletuksena on” Alle kouluikäisen lapsen PDA-piirteiden ilmeneminen ja pedagogiset tukikeinot

Oletko tavannut lasta, joka vastustelee ja välttelee tavanomaisia arkitoimintoja sekä erilaisia pyyntöjä, jopa mukavia? Lapsella on usein jokin selitys tai keino valmiina, miksi ei voi jotakin tehdä. Lapsi saattaa alkaa esimerkiksi nilkuttaa, jotta ei tarvitsisi mennä johonkin. Lapsi voi käyttää sosiaalisia strategioita hyödykseen välttyäkseen itse toimimasta. Kyse voi olla PDA:sta (pathological demand avoidance), joka tarkoittaa äärimmäistä vaatimusten välttelykäyttäytymistä. Ilmiön on tunnistanut ensimmäisenä vuonna 1983 psykologian professori Elizabeth Newson, joka kuvaa PDA:ta tarkemmin Maréchalin ja Davidin kanssa vuonna 2003 tekemässään ensimmäisessä ilmiötä koskevassa tutkimuksessa. Muutkin tutkijat ovat kiinnostuneet aiheesta tehden kansainvälisiä tutkimuksia, joista Kildahl työryhmänsä kanssa (2021) ovat tehneet 13 tutkimusta kattavan kirjallisuuskatsauksen. Suomessa aiheesta on vähäisesti erityispedagogista tutkimustietoa. Tutkimuspolkuni alkoi käytännön ihmettelystä siirtyen...

Ammattikoulusta yliopistoon: poikkeuksellista, ahkeruutta vaativaa mutta mahdollista

  Ammattikoulusta yliopistoon hakeutuminen on ollut mahdollista Suomessa jo lähes kolmen vuosikymmenen ajan, mutta ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat ovat siitä huolimatta edelleen marginaaliryhmä. Poliittisissa tavoitteissa painotetaan koulutustason nostamisen tärkeyttä ja suomalainen koulutusjärjestelmä mahdollistaa muodollisesti yliopistoon hakeutumisen ilman lukiokoulutusta, mutta käytännössä sisäänpääsy yliopistoon on ei-ylioppilaille hyvin vaikeaa ja he kohtaavat näkymättömiä esteitä. Tarkastelin pro gradu -tutkielmassani sitä, millä tavalla media puhuu ammattikoulusta yliopistoon hakeutumisesta. Tutkin diskurssianalyysin avulla kahdeksaa mediassa julkaistua henkilöhaastattelua, joissa ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat kertovat koulutuspoluistaan. Löysin kolme päädiskurssia, jotka korostuivat henkilöhaastatteluissa. Nimesin nämä kolme merkityksellistämisentapaa poikkeuksellisuusdiskurssiksi, ahkeruusdiskurssiksi ja rohkaisudiskurssiksi.   Jokai...

Alanvaihtajana ammattikorkeakouluun

Varttuneemmalla iällä opiskelemaan lähteminen on suuri päätös, etenkin jos lähdetään kouluttautumaan uudelle ammattialalle. Kuinka orientoituminen ja ajatusten suuntaaminen uudelle alalle tapahtuu ja miten aikuisia alanvaihtajia tulisi huomioida ammattikorkeakoulussa? Millaisia merkityksiä alanvaihtajat antavat ilmiölle? On kiinnostavaa pohtia, miksi ihmiset ylipäänsä vaihtavat ammattialaa.  Tutkin pro gradussani alan vaihtamisen syitä. Ne voidaan jaotella tutkielman pohjalta sisäisiin syihin, jotka kumpuavat ihmisestä itsestään ja ulkoisiin syihin, joihin hänen tulee reagoida. Syyt voidaan jaotella kolmeen kategoriaan, joista ensimmäinen on uudistuminen, jolloin yksilö haluaa sisäisesti kehittyä ja kasvaa kohti uutta alaa. Toisena syynä on työnäky, jossa katsotaan menneeseen työelämään ja toisaalta nähdään tulevan alan mahdollisuuksia. Aikuisten käsitys uuden alan työstä suhteessa menneeseen vaikuttaa päätöksiin, joita oman työuran suhteen tehdään. Kolmantena syynä on uusiutuminen...