Siirry pääsisältöön

TYÖHYVINVOINNIN KEHITTÄMINEN - SANOISTA TEKOIHIN

Luokanopettajien työhyvinvointi on aktiivinen keskustelun aihe niin kasvatusalan piireissä kuin mediassakin. Aiheen näkyvyydestä huolimatta luokanopettajien työhyvinvoinnin kehittämisen konkreettiset muutokset ja teot puuttuvat. Työhyvinvointi tarkoittaa, että työtä tekevä henkilö saa toteuttaa sujuvaa ja mielekästä työtä turvallisessa sekä terveyttä edistävässä ympäristössä ja työyhteisössä (Salovaara & Honkonen 2013, 18). Työhyvinvoinnin tarkka määrittely on kuitenkin vaikeaa, koska työhyvinvoinnin kokonaisuus muodostuu yksilön kokemasta hyvinvoinnista. Yksilön hyvinvointiin vaikuttavat myös työyhteisö ja työympäristö. (Paasivaara 2009, 16.)

Työhyvinvoinnin tutkiminen on saanut alkunsa jo 1920-luvulla, mutta nykyään työhyvinvointia on tutkittu runsaasti sekä määrällisten että laadullisten tutkimuksien näkökulmista. Tutkimuksemme ollessa kvalitatiivinen eli laadullinen tutkimus, toteutimme tutkimuksen laadullisen tutkimuksen mukaisesti. Tutkielmassamme selvitimme, millaisia käsityksiä luokanopettajilla on työhyvinvoinnista: mikä edistää työhyvinvointia ja mikä heikentää sitä. Selvitimme myös, miten luokanopettajien työhyvinvointi on muuttunut viimeisen vuoden aikana. Päätimme kerätä tutkimusaineistomme sähköisellä kyselylomakkeella. Jaoimme kyselylomakkeen sosiaalisessa mediassa Facebookin Alakoulun aarreaitta -ryhmässä. Tutkimukseemme osallistui 24 luokanopettajaa ympäri Suomea. Tutkiessamme luokanopettajien käsityksiä työhyvinvoinnista tutkimuksemme lähestyi tutkittavaa ilmiötä fenomenografisen tutkimusotteen mukaisesti. Fenomenografian tarkoituksena oli nostaa esiin käsitysten eroavaisuuksia tutkimuksemme aineistosta. Analysoimme tutkimuksemme aineistoa fenomenografisen tutkimusotteen tavoin jakamalla analyysin neljään erilaiseen vaiheeseen. Viimeisessä eli neljännessä vaiheessa loimme tutkimuksemme kuvauskategoriat. Kuvauskategorioita hyödynsimme tutkimuksen tuloksissa.

Tutkimustulokset osoittivat, että luokanopettajien käsitykset työhyvinvoinnista vaihtelevat. Keskeisimmiksi syiksi työhyvinvoinnin heikentymiselle nousi kuitenkin stressi, kiire ja riittämättömyyden tunne sekä työ- ja vapaa-ajan häilyvä raja. Myös konkreettisien muutoksien puuttuminen työhyvinvoinnin kehittämisen kohdalla herätti ajatuksia tutkimukseen osallistuneiden luokanopettajien keskuudessa. Luokanopettajat ovat huomanneet, että aiheesta puhutaan enemmän ja sitä nostetaan esiin, mutta konkreettiset muutostoimet puuttuvat. Tämä lisää riskiä työhyvinvoinnin heikentymiselle sekä voi vaikuttaa luokanopettajien työmotivaatioon merkittävästi.

Tutkimuksessa pohdimme, miten työhyvinvoinnin kehittäminen voitaisiin viedä konkreettisiin muutostoimiin. Nostimme tutkimuksessa esiin Puttosen, Hasun ja Pahkin (2016, 21) yleisen prosessikonsultaatiomenetelmän, jonka tarkoituksena on tunnistaa muutostarpeita sekä luoda uusia toimintatapoja ja keinoja. Se on siis vaiheittain etenevä prosessi, joka osallistaa työntekijöiden lisäksi myös esimiehen osaksi työyhteisön kehitystä. Pohdimme, että tätä menetelmää voitaisiin hyödyntää myös luokanopettajien työhyvinvoinnin kehittämisessä. Prosessille tärkeää on, että projektin päättymisen jälkeen tuloksia tulee seurata ja kehittää, jotta uudet keinot vakiintuvat osaksi työyhteisön toimintatapoja.

Tutkimuksen tuloksista selvisi kuitenkin myös, että osa luokanopettajista oli kokenut työhyvinvointinsa muutokset positiivisina viimeisen vuoden aikana. Osa koki, että luokanopettajan työ on heille enemmän elämäntapa kuin ammatti. Inspiraation herätessä vapaa-ajalla osa luokanopettajista käytti mielellään aikaansa työskentelylle, tuntematta sitä kuormittavana tekijänä. Huolta tutkimuksessamme herätti kuitenkin se tosiasia, että Suomessa on useita uupuneita luokanopettajia. Luokanopettajien työhyvinvoinnista tulisi siis tuottaa jatkotutkimusta, jotta saataisiin aikaan konkreettisia muutoksia työhyvinvoinnin edistämiseksi.

Luokanopettajien työhyvinvoinnin kehittäminen tulisi viedä sanoista tekoihin.

Johanna Sipilä & Emilia Tavi
Lapin yliopisto, kasvatustieteen tiedekunta

Kirjoitus perustuu kasvatustieteen Pro gradu -tutkielmaan: Luokanopettaja pitää huolta oppilaista, kuka luokanopettajasta? Luokanopettajien käsityksiä työhyvinvoinnista.

Lähteet:

Paasivaara, L. 2009. Työnsä kokoinen ihminen. Kariston Kirjapaino Oy, Hämeenlinna.

Puttonen, S., Hasu, M. & Pahkin, K. 2016. Työhyvinvointi paremmaksi. Keinoja työhyvinvoinnin ja työterveyden kehittämiseksi suomalaisilla työpaikoilla. Tampere: Juvenes Print.

Salovaara, R. & Honkonen T. 2013. Voi hyvin, opettaja! Juva: PS-kustannus.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

”Ei sille vaan voi mitään, ettei pysty toimimaan niin kuin oletuksena on” Alle kouluikäisen lapsen PDA-piirteiden ilmeneminen ja pedagogiset tukikeinot

Oletko tavannut lasta, joka vastustelee ja välttelee tavanomaisia arkitoimintoja sekä erilaisia pyyntöjä, jopa mukavia? Lapsella on usein jokin selitys tai keino valmiina, miksi ei voi jotakin tehdä. Lapsi saattaa alkaa esimerkiksi nilkuttaa, jotta ei tarvitsisi mennä johonkin. Lapsi voi käyttää sosiaalisia strategioita hyödykseen välttyäkseen itse toimimasta. Kyse voi olla PDA:sta (pathological demand avoidance), joka tarkoittaa äärimmäistä vaatimusten välttelykäyttäytymistä. Ilmiön on tunnistanut ensimmäisenä vuonna 1983 psykologian professori Elizabeth Newson, joka kuvaa PDA:ta tarkemmin Maréchalin ja Davidin kanssa vuonna 2003 tekemässään ensimmäisessä ilmiötä koskevassa tutkimuksessa. Muutkin tutkijat ovat kiinnostuneet aiheesta tehden kansainvälisiä tutkimuksia, joista Kildahl työryhmänsä kanssa (2021) ovat tehneet 13 tutkimusta kattavan kirjallisuuskatsauksen. Suomessa aiheesta on vähäisesti erityispedagogista tutkimustietoa. Tutkimuspolkuni alkoi käytännön ihmettelystä siirtyen...

Ammattikoulusta yliopistoon: poikkeuksellista, ahkeruutta vaativaa mutta mahdollista

  Ammattikoulusta yliopistoon hakeutuminen on ollut mahdollista Suomessa jo lähes kolmen vuosikymmenen ajan, mutta ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat ovat siitä huolimatta edelleen marginaaliryhmä. Poliittisissa tavoitteissa painotetaan koulutustason nostamisen tärkeyttä ja suomalainen koulutusjärjestelmä mahdollistaa muodollisesti yliopistoon hakeutumisen ilman lukiokoulutusta, mutta käytännössä sisäänpääsy yliopistoon on ei-ylioppilaille hyvin vaikeaa ja he kohtaavat näkymättömiä esteitä. Tarkastelin pro gradu -tutkielmassani sitä, millä tavalla media puhuu ammattikoulusta yliopistoon hakeutumisesta. Tutkin diskurssianalyysin avulla kahdeksaa mediassa julkaistua henkilöhaastattelua, joissa ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat kertovat koulutuspoluistaan. Löysin kolme päädiskurssia, jotka korostuivat henkilöhaastatteluissa. Nimesin nämä kolme merkityksellistämisentapaa poikkeuksellisuusdiskurssiksi, ahkeruusdiskurssiksi ja rohkaisudiskurssiksi.   Jokai...

Alanvaihtajana ammattikorkeakouluun

Varttuneemmalla iällä opiskelemaan lähteminen on suuri päätös, etenkin jos lähdetään kouluttautumaan uudelle ammattialalle. Kuinka orientoituminen ja ajatusten suuntaaminen uudelle alalle tapahtuu ja miten aikuisia alanvaihtajia tulisi huomioida ammattikorkeakoulussa? Millaisia merkityksiä alanvaihtajat antavat ilmiölle? On kiinnostavaa pohtia, miksi ihmiset ylipäänsä vaihtavat ammattialaa.  Tutkin pro gradussani alan vaihtamisen syitä. Ne voidaan jaotella tutkielman pohjalta sisäisiin syihin, jotka kumpuavat ihmisestä itsestään ja ulkoisiin syihin, joihin hänen tulee reagoida. Syyt voidaan jaotella kolmeen kategoriaan, joista ensimmäinen on uudistuminen, jolloin yksilö haluaa sisäisesti kehittyä ja kasvaa kohti uutta alaa. Toisena syynä on työnäky, jossa katsotaan menneeseen työelämään ja toisaalta nähdään tulevan alan mahdollisuuksia. Aikuisten käsitys uuden alan työstä suhteessa menneeseen vaikuttaa päätöksiin, joita oman työuran suhteen tehdään. Kolmantena syynä on uusiutuminen...