Siirry pääsisältöön

Naiset (miesten) töissä

Suomessa elää maailman onnellisin kansa. Meillä on puhdas luonto, mahdollisuus äänestää vapaissa vaaleissa ja asettua myös itse ehdolle. Me voimme kouluttautua ilmaiseksi ja turvautua erilaisiin tukiin, jos elämässä tulee vastaan huonompi hetki. Emme kuitenkaan voi tuudittautua tasa-arvon kehtoon. Valtioneuvoston teetättämä selonteko naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (2010) osoittaa, kuinka palkkaerot miesten ja naisten välillä ovat edelleen korkeat. Naisten on vaikeampi saada vakivirkaa ja sen sijaan määräaikaiset sopimukset ovat naisille työelämässä arkipäivää. (Sosiaali – ja terveysministeriö 2010, 18–19.) Samassa määrin myös miehet jäävät edelleen harvemmin lasten kanssa kotiin, vaikka kannustusta ja tukea on siihenkin valtiolla tarjota (Kellokumpu 2007, 26).

Suomen mittakaavassa ongelmana on myös sukupuolen mukaan jakautunut työelämän segregaatio. Jo koulutuksesta lähtien Suomessa on havaittavissa selkeä jako naisten ja miesten aloihin. Tasa-ammattien määrä on Suomessa vähäinen eikä käsitekään ole kovin monelle tuttu. Sen sijaan termit naisvaltaiset alat tai miesvaltaiset työt ovat taas hyvin tiedossa merkityksineen.

Kun miesvaltaiselle alalle eksyy nainen, hän on eittämättä poikkeus, mutta sama pätee myös toisinpäin. Nämä poikkeukset kirvoittivatkin minut tutkimaan pro gradu -tutkielmassani työelämän segregaatiota naisten näkökulmasta sekä naisten kokemuksia miesvaltaisilla aloilla työskentelemisestä. Toteutin aineiston hankinnan haastattelemalla seitsemää miesvaltaisella alalla työskentelevää naista narratiivisen tutkimusotteen avulla. Tutkimuskysymyksekseni muodostui lopulta se, miten miesvaltaisilla aloilla työskentelevät naiset kokevat ammattialansa sukupuolen mukaisen segregaation.

Olin kiinnostunut ennen kaikkea naisten kokemuksista, mutta myös siitä, mitä tehtäviä naiset tekevät tai puolestaan jättävät tekemättä siksi, että ovat naisia. Olin kiinnostunut lisäksi siitä, minkälainen heidän työyhteisönsä on ja millä tavoin ulkopuoliset ihmiset suhtautuvat heihin heidän ammatissaan. Toivoin naisten pohtivan sekä omaa, että oman alansa tulevaisuutta ja sen vuoksi esitin siitäkin muutaman kysymyksen.

Tutkimukseni osoitti, että segregaatiota on vahvemmin rakenteissa kuin ihmisten ajatuksissa. Toki, huomionarvoista on se, että segregaatio siirtyy nimenomaan ihmisten ajattelutavoista yhteiskunnallisiin normeihin ja sitä kautta myös niihin rakenteisiin, joilla rattaat ikään kuin pyörivät. Jos ajatuksiin sisällytetään vahvasti vielä patriarkaalisten uskontojen arvot yksinä totuuksina, luo se helposti ihmisten oikeuttamat tavat toimia.

Tärkein havainto tutkimuksessani oli kuitenkin se, kuinka naiset tekevät töitään ei sukupuolellaan vaan persoonallaan, osaamisellaan ja ammattitaidollaan. Mikään heidän työtehtävistään ei määrittele sukupuolta tekijäkseen, vaikka tehtävien joukossa voi hyvinkin olla sellaisia, jotka vaativat esimerkiksi hyvin fyysistä tekijää. Tällaiset sulkevat usein naiset ulkopuolelle, mutta kukaan tutkimushenkilöistäni ei syyttänyt tästä sukupuoltaan. Kaikki haastateltavistani tiedostivat olevansa vähemmistöä alallaan, mutta eivät kokeneet ajattelevansa tätä läheskään päivittäin, tuskinpa edes viikoittain.

Tasa-arvon tulevaisuus näyttää tulosteni perusteella kirkkaalta. Matka huipulle on pitkä ja kliseisen kivikkoinen, mutta tämän tutkimuksen pohjalta ei ollenkaan mahdoton. Moni ei osaa tiedostaa, kuinka äärettömän suuri ja vahva potentiaali lapsissa ja nuorissa piilee. Lasten voima kyseenalaistaa ja nuorten kapinallisuus herättää väkisinkin aikuiset kriittiseen keskusteluun ja ajatteluun siitä, miten tässä Maassa ihan oikeasti pitäisi toimia. Seuraavat askeleemme onkin kuunnella näitä loputtomia miksi-kysymyksiä sekä valtavirrasta poikkeavia ajatuksia. Niiden avulla myös aikuiset voivat avata silmänsä, muuttaa kulahtaneita rakenteita ja luoda parempaa huomista.

Henriikka Suopelto
Lapin yliopisto, Kasvatustieteiden tiedekunta

Kirjoitus perustuu kasvatustieteen pro gradu -tutkielmaan Naiset miesten töissä – Narratiivinen tutkimus naisten kokemuksista miesvaltaisilla aloilla.

Lähteet:

Kellokumpu, J. 2007. Perhevapaiden kehitys 1990–2005: Isällä päärooli uudistuksissa, sivurooli käyttäjinä. Raportteja 10. Helsinki: Palkansaajien tutkimuslaitos.

Sosiaali- ja terveysministeriö 2017. Valtioneuvoston selonteko naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta 2010. Helsinki: Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2010:8. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/72199.











Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

”Ei sille vaan voi mitään, ettei pysty toimimaan niin kuin oletuksena on” Alle kouluikäisen lapsen PDA-piirteiden ilmeneminen ja pedagogiset tukikeinot

Oletko tavannut lasta, joka vastustelee ja välttelee tavanomaisia arkitoimintoja sekä erilaisia pyyntöjä, jopa mukavia? Lapsella on usein jokin selitys tai keino valmiina, miksi ei voi jotakin tehdä. Lapsi saattaa alkaa esimerkiksi nilkuttaa, jotta ei tarvitsisi mennä johonkin. Lapsi voi käyttää sosiaalisia strategioita hyödykseen välttyäkseen itse toimimasta. Kyse voi olla PDA:sta (pathological demand avoidance), joka tarkoittaa äärimmäistä vaatimusten välttelykäyttäytymistä. Ilmiön on tunnistanut ensimmäisenä vuonna 1983 psykologian professori Elizabeth Newson, joka kuvaa PDA:ta tarkemmin Maréchalin ja Davidin kanssa vuonna 2003 tekemässään ensimmäisessä ilmiötä koskevassa tutkimuksessa. Muutkin tutkijat ovat kiinnostuneet aiheesta tehden kansainvälisiä tutkimuksia, joista Kildahl työryhmänsä kanssa (2021) ovat tehneet 13 tutkimusta kattavan kirjallisuuskatsauksen. Suomessa aiheesta on vähäisesti erityispedagogista tutkimustietoa. Tutkimuspolkuni alkoi käytännön ihmettelystä siirtyen...

Ammattikoulusta yliopistoon: poikkeuksellista, ahkeruutta vaativaa mutta mahdollista

  Ammattikoulusta yliopistoon hakeutuminen on ollut mahdollista Suomessa jo lähes kolmen vuosikymmenen ajan, mutta ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat ovat siitä huolimatta edelleen marginaaliryhmä. Poliittisissa tavoitteissa painotetaan koulutustason nostamisen tärkeyttä ja suomalainen koulutusjärjestelmä mahdollistaa muodollisesti yliopistoon hakeutumisen ilman lukiokoulutusta, mutta käytännössä sisäänpääsy yliopistoon on ei-ylioppilaille hyvin vaikeaa ja he kohtaavat näkymättömiä esteitä. Tarkastelin pro gradu -tutkielmassani sitä, millä tavalla media puhuu ammattikoulusta yliopistoon hakeutumisesta. Tutkin diskurssianalyysin avulla kahdeksaa mediassa julkaistua henkilöhaastattelua, joissa ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat kertovat koulutuspoluistaan. Löysin kolme päädiskurssia, jotka korostuivat henkilöhaastatteluissa. Nimesin nämä kolme merkityksellistämisentapaa poikkeuksellisuusdiskurssiksi, ahkeruusdiskurssiksi ja rohkaisudiskurssiksi.   Jokai...

Alanvaihtajana ammattikorkeakouluun

Varttuneemmalla iällä opiskelemaan lähteminen on suuri päätös, etenkin jos lähdetään kouluttautumaan uudelle ammattialalle. Kuinka orientoituminen ja ajatusten suuntaaminen uudelle alalle tapahtuu ja miten aikuisia alanvaihtajia tulisi huomioida ammattikorkeakoulussa? Millaisia merkityksiä alanvaihtajat antavat ilmiölle? On kiinnostavaa pohtia, miksi ihmiset ylipäänsä vaihtavat ammattialaa.  Tutkin pro gradussani alan vaihtamisen syitä. Ne voidaan jaotella tutkielman pohjalta sisäisiin syihin, jotka kumpuavat ihmisestä itsestään ja ulkoisiin syihin, joihin hänen tulee reagoida. Syyt voidaan jaotella kolmeen kategoriaan, joista ensimmäinen on uudistuminen, jolloin yksilö haluaa sisäisesti kehittyä ja kasvaa kohti uutta alaa. Toisena syynä on työnäky, jossa katsotaan menneeseen työelämään ja toisaalta nähdään tulevan alan mahdollisuuksia. Aikuisten käsitys uuden alan työstä suhteessa menneeseen vaikuttaa päätöksiin, joita oman työuran suhteen tehdään. Kolmantena syynä on uusiutuminen...