Siirry pääsisältöön

Luokanopettajaopiskelijoiden valmiudet seksuaalikasvatukseen

Seksuaalikasvatuksella on syvät juuret suomalaisessa koulutuksessa. Se on muuttanut muotoaan valtavasti vuosien aikana esimerkiksi kirkollisesta siveysopista nykyiseen nuoren kasvua tukevaan muotoon. Sillä ei ole omaa varsinaista paikkaa Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa (2016), mutta sen teemoja esiintyy alakoulun ympäristöopin oppiaineessa biologian ja terveystiedon merkein. Yläasteella sitä käsitellään vielä syvemmin terveystiedossa. Yläasteella terveystiedon opettajat tutustuvat laajemmin terveystiedon oppiaineen sisältöihin, mutta luokanopettajien pitää olla jokapaikanhöyliä kaikissa aineissa. Tämä saa pohtimaan, millaisia valmiuksia opettajat saavat seksuaalikasvatuksen opettamiseen.

Tutkimusta opettajien kokemuksista seksuaalikasvatuksen parissa on tehty vain yläasteen terveystiedon aineenopettajille (Kontula & Meriläinen 2007), mutta ala-asteen seksuaalikasvatus on jäänyt hyvin vähälle huomiolle. Mielestäni oli tärkeä tuoda esille luokanopettajien roolia seksuaalikasvattajina, ja tätä kautta päädyin pro gradu -tutkielman aiheeseeni, jossa tutkin luokanopettajaopiskelijoiden kokemia valmiuksia seksuaalikasvatukseen. Tutkin nimenomaan opiskelijoita, sillä kiinnostukseni on enemmän luokanopettajien saamissa valmiuksissa kuin työstä saadussa kokemuksessa.

Tutkielmaani johtaneet tutkimuskysymykset ovat: Millaisia käsityksiä luokanopettajaopiskelijoilla on seksuaalikasvatuksesta? Miten seksuaalikasvatusta järjestetään koulussa luokanopettajaopiskelijoiden mielestä? Millaisia valmiuksia luokanopettajaopiskelijat saavat seksuaalikasvatukseen ja miten niitä voisi kehittää? Ensimmäiset kaksi tutkimuskysymystä pohjustavat luokanopettajaopiskelijoiden käsityksiä seksuaalikasvatuksesta. Kolmas kysymys auttaa minua tutkimaan, mistä ja millaisia valmiuksia opiskelijat ovat seksuaalikasvatukseen saaneet ja miten he toivoisivat valmiuksien saantia kehitettävän tulevaisuudessa.

Olen kerännyt opiskelijoiden kokemuksia ja käsityksiä haastattelemalla kuutta maisterivaiheen luokanopettajaopiskelijaa. Olen jakanut aineistosta esille nousseet teemat kolmeen eri lukuun: ”seksuaalikasvatuksen sisällöt”, ”seksuaalikasvatuksen järjestäminen” sekä ”työkalut seksuaalikasvatukseen ja niiden kehittäminen”. Seksuaalikasvatuksen sisällöt opiskelijat käsittävät laajasti ja laajemmin kuin esimerkiksi Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa (2016) määritellään. Seksuaalikasvatuksen järjestämisessä luokanopettajaopiskelijat ehdottavat seksuaalikasvatuksen parempaa integrointia eri oppiaineeseen sen sijaan, että siitä tehtäisiin oma oppiaine. Seksuaalikasvatukseen luokanopettajat kokevat saaneensa todella heikot työkalut ja toivoisivat tulevaisuudessa niitä kehitettävän luokanopettajien opinto-ohjelmassa, opettajan työn tukemisessa sekä Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa (2016).

Tällä hetkellä opiskelijat kokevat, että seksuaalitietoisuus jää yksinään heidän itsenäisen opiskelunsa harteille. Tämän johdosta esimerkiksi konkreettisia opetusmenetelmiä pidetään oman seksuaalikasvatuksen heikkoutena ja siihen toivottaisiin enemmän tukea niin koulutukselta kuin Opetushallituksenkin puolelta. Onni piilee siinä, että tulevat luokanopettajat omaavat paljon paremmat valmiudet seksuaalikasvatukseen kuin mitä koulutus heille tarjoaa. Toivoa siis saattaa, että tulevaisuudessa seksuaalikasvatusta tuettaisiin paremmin, jotta luokanopettajat pääsisivät täyteen potentiaaliinsa ja lapsille sekä nuorille voitaisi tarjota mahdollisimman laadukasta ja kehitystä tukevaa kasvatusta.

Aliisa Kangas
Lapin yliopisto, Kasvatustieteiden tiedekunta

Kirjoitus perustuu kasvatustieteen pro gradu -tutkielmaan ”Työkalut seksuaalikasvatukseen: laadullinen tutkimus luokanopettajaopiskelijoiden kokemuksista”.

Lähteet

Kontula, O. & Meriläinen, J. (2007). Koulun seksuaalikasvatus 2000-luvun Suomessa. Helsinki: Väestöntutkimuslaitos.

Opetushallitus. (2016). Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014. Viitattu 3.6.2021 osoitteessa:

https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/perusopetuksen_opetussuunnitelman_perusteet_2014.pdf



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

”Ei sille vaan voi mitään, ettei pysty toimimaan niin kuin oletuksena on” Alle kouluikäisen lapsen PDA-piirteiden ilmeneminen ja pedagogiset tukikeinot

Oletko tavannut lasta, joka vastustelee ja välttelee tavanomaisia arkitoimintoja sekä erilaisia pyyntöjä, jopa mukavia? Lapsella on usein jokin selitys tai keino valmiina, miksi ei voi jotakin tehdä. Lapsi saattaa alkaa esimerkiksi nilkuttaa, jotta ei tarvitsisi mennä johonkin. Lapsi voi käyttää sosiaalisia strategioita hyödykseen välttyäkseen itse toimimasta. Kyse voi olla PDA:sta (pathological demand avoidance), joka tarkoittaa äärimmäistä vaatimusten välttelykäyttäytymistä. Ilmiön on tunnistanut ensimmäisenä vuonna 1983 psykologian professori Elizabeth Newson, joka kuvaa PDA:ta tarkemmin Maréchalin ja Davidin kanssa vuonna 2003 tekemässään ensimmäisessä ilmiötä koskevassa tutkimuksessa. Muutkin tutkijat ovat kiinnostuneet aiheesta tehden kansainvälisiä tutkimuksia, joista Kildahl työryhmänsä kanssa (2021) ovat tehneet 13 tutkimusta kattavan kirjallisuuskatsauksen. Suomessa aiheesta on vähäisesti erityispedagogista tutkimustietoa. Tutkimuspolkuni alkoi käytännön ihmettelystä siirtyen...

Ammattikoulusta yliopistoon: poikkeuksellista, ahkeruutta vaativaa mutta mahdollista

  Ammattikoulusta yliopistoon hakeutuminen on ollut mahdollista Suomessa jo lähes kolmen vuosikymmenen ajan, mutta ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat ovat siitä huolimatta edelleen marginaaliryhmä. Poliittisissa tavoitteissa painotetaan koulutustason nostamisen tärkeyttä ja suomalainen koulutusjärjestelmä mahdollistaa muodollisesti yliopistoon hakeutumisen ilman lukiokoulutusta, mutta käytännössä sisäänpääsy yliopistoon on ei-ylioppilaille hyvin vaikeaa ja he kohtaavat näkymättömiä esteitä. Tarkastelin pro gradu -tutkielmassani sitä, millä tavalla media puhuu ammattikoulusta yliopistoon hakeutumisesta. Tutkin diskurssianalyysin avulla kahdeksaa mediassa julkaistua henkilöhaastattelua, joissa ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat kertovat koulutuspoluistaan. Löysin kolme päädiskurssia, jotka korostuivat henkilöhaastatteluissa. Nimesin nämä kolme merkityksellistämisentapaa poikkeuksellisuusdiskurssiksi, ahkeruusdiskurssiksi ja rohkaisudiskurssiksi.   Jokai...

Alanvaihtajana ammattikorkeakouluun

Varttuneemmalla iällä opiskelemaan lähteminen on suuri päätös, etenkin jos lähdetään kouluttautumaan uudelle ammattialalle. Kuinka orientoituminen ja ajatusten suuntaaminen uudelle alalle tapahtuu ja miten aikuisia alanvaihtajia tulisi huomioida ammattikorkeakoulussa? Millaisia merkityksiä alanvaihtajat antavat ilmiölle? On kiinnostavaa pohtia, miksi ihmiset ylipäänsä vaihtavat ammattialaa.  Tutkin pro gradussani alan vaihtamisen syitä. Ne voidaan jaotella tutkielman pohjalta sisäisiin syihin, jotka kumpuavat ihmisestä itsestään ja ulkoisiin syihin, joihin hänen tulee reagoida. Syyt voidaan jaotella kolmeen kategoriaan, joista ensimmäinen on uudistuminen, jolloin yksilö haluaa sisäisesti kehittyä ja kasvaa kohti uutta alaa. Toisena syynä on työnäky, jossa katsotaan menneeseen työelämään ja toisaalta nähdään tulevan alan mahdollisuuksia. Aikuisten käsitys uuden alan työstä suhteessa menneeseen vaikuttaa päätöksiin, joita oman työuran suhteen tehdään. Kolmantena syynä on uusiutuminen...