Siirry pääsisältöön

Luokanopettaja oppilaiden luontosuhteen vahvistajana

Luontosuhde, luonnosta vieraantuminen ja luonnon hyvinvointivaikutukset ovat jatkuvasti esillä yhteiskunnallisessa keskustelussa. Kasvatuksen kentällä on alettu tietoisesti toteuttaa luonto- ja ympäristökasvatukseen perustuvaa pedagogiikkaa, jonka tavoitteena on Paaskosken ja Roiko-Jokelan (2016, 5-8) mukaan terveyttä ja hyvinvointia edistävän luontosuhteen vahvistuminen sekä kestävän tulevaisuuden mahdollistavat elintavat.

Paaskoski ja Roiko-Jokela (2016, 10-11) korostavat luontosuhteen jatkuvaa muutosta yhteiskunnan asenteiden ja arvojen muuttumisen mukana. Ennen luontosuhteemme on perustunut tiiviiseen vuorovaikutukseen luonnon kanssa sekä sen hyödyntämiseen eri tavoin. Nykyisin luonto nähdään entistä enemmän virkistyspaikkana ja hyvinvoinnin lähteenä. Vaikka elämmekin erilaisessa ympäristössä kuin muutama sukupolvi sitten, jokainen kuitenkin omaa jonkinlaisen suhteen luontoon.

Lapsuudessa muodostunut luontosuhde on merkittävä tekijä ympäristön arvostamisen ja ympäristövastuullisten toimintatapojen omaksumisessa. Lapsuudessa luontosuhde kehittyy ennen kaikkea leikkimällä, luontoa seuraamalla ja tutkimalla sekä luonnossa liikkumalla. (Cantell 2011, 332.) Oppilaan varhaiset luontokokemukset ovat tärkeitä myönteisen luontosuhteen muodostumisen kannalta, koska omakohtaisten kokemusten ja yksilöllisen luontosuhteen kautta tavoitellaan kestävään kehitykseen pyrkivää käyttäytymistä ja kestävää tulevaisuutta. Opettaja ja muut aikuiset voivat omalla olemuksellaan ja toiminnallaan vaikuttaa näin oppilaiden kestävän elämäntavan muodostumiseen.

Pro gradu -tutkielmassani tutkin millä tavoin luokanopettaja voi koulussa vahvistaa oppilaan luontosuhdetta. Käytin etnografista tutkimusmenetelmää ja keräsin aineiston havainnoimalla luokkaa ja sen opettajia harjoittelun yhteydessä keväällä 2021. Tulososiossa tarkastelin opetussuunnitelmaa, opettajan osaamisvaatimuksia luontosuhteen vahvistamisen näkökulmasta sekä käytännön keinoja luontosuhteen vahvistamisessa.

Opetussuunnitelmassa luontosuhteesta puhutaan suoraan varsin vähän, mutta opetussuunnitelmaa tarkasteltaessa voidaan todeta, että luontosuhdetta vahvistavaa toimintaa voidaan hyvin toteuttaa kouluissa opetussuunnitelman puitteissa ja opettajan kykyjen määrittämissä rajoissa. Opettajalta luontosuhdetta vahvistava opetus vaati ennen kaikkea myönteistä luontosuhdetta ja kiinnostusta luontoa kohtaan. Käytännön keinoin luontosuhdetta vahvistetaan muun muassa monipuolisten toimintamahdollisuuksien, lähiympäristön ja yhteisöllisyyden avulla sekä oppilaiden kokemuksia ja osallisuutta mahdollistamalla. Luontoon liittyvä opetus ja luontosuhdetta vahvistava toiminta eivät ole koulussa itsestäänselvyys, vaan ne vaativat opettajalta osaamista ja kiinnostusta luontoa kohtaan sekä lähiympäristön tarjoamia mahdollisuuksia käytännön toimintaan.

Lopulta tärkein tekijä luontosuhteen vahvistamisessa oli opettajan ja sosiaalisen ympäristön kiinnostus ja motivaatio toimintaa sekä oppimista kohtaan sen sijaan, että opettaja olisi itse omannut valtavasti tietoa luonnosta ja sen ilmiöistä. Luontosuhteen vahvistamisen avulla voidaan oppilaiden ympäristövastuullisuuden lisäksi vaikuttaa myös oppilaiden ja opettajien hyvinvointiin sekä motivaatioon opiskelua ja työtä kohtaan (Cantell, Aarnio-Linnavuori & Tani 2020, 57–58). Koulussa tapahtuva luontosuhdetta vahvistava toiminta on merkityksellistä erityisesti sellaisille oppilaille, joilla on vähän kokemuksia luonnosta tai joilla kokemukset eivät ole myönteisiä.

Koulutuksella tulisikin pyrkiä vastaamaan niin yhteiskunnan kuin luontosuhteen muutoksiin ja tarjota lapsille tietoa, taitoa ja osaamista kohdata tulevaisuus kestävän kehityksen mukaisilla toimilla hyvinvointinäkökulmaa unohtamatta.

Eveliina Härkönen
Lapin yliopisto, kasvatustieteiden tiedekunta


Kirjoitus perustuu kasvatustieteen Pro gradu -tutkielmaan ”Luokanopettaja oppilaiden luontosuhteen vahvistajana – etnografinen tutkimus opettajan toiminnasta ympäristökasvattajana.”

Lähteet:

Cantell, H. 2011. Lapsuus ja nuoruus ympäristösuhteen perustana. Teoksessa J. Niemelä & E. Furman & A. Halkka & E. Hallanaro & S. Sorvari (toim.) Ihminen ja ympäristö. Helsinki: Gaudeamus.

Cantell, H., Aarnio-Linnavuori, E. & Tani, S. 2020. Ympäristökasvatus. Kestävän tulevaisuuden käsikirja. Jyväskylä: PS-Kustannus.

Paaskoski, L & Roiko-Jokela, H. 2016. Monta hyvää metsästä. Teoksessa L. Paaskoski & H. Roiko-Jokela & A. Kaljunen (toim.) Metsä tekee hyvää! Punkaharju: Lusto.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Alanvaihtajana ammattikorkeakouluun

Varttuneemmalla iällä opiskelemaan lähteminen on suuri päätös, etenkin jos lähdetään kouluttautumaan uudelle ammattialalle. Kuinka orientoituminen ja ajatusten suuntaaminen uudelle alalle tapahtuu ja miten aikuisia alanvaihtajia tulisi huomioida ammattikorkeakoulussa? Millaisia merkityksiä alanvaihtajat antavat ilmiölle? On kiinnostavaa pohtia, miksi ihmiset ylipäänsä vaihtavat ammattialaa.  Tutkin pro gradussani alan vaihtamisen syitä. Ne voidaan jaotella tutkielman pohjalta sisäisiin syihin, jotka kumpuavat ihmisestä itsestään ja ulkoisiin syihin, joihin hänen tulee reagoida. Syyt voidaan jaotella kolmeen kategoriaan, joista ensimmäinen on uudistuminen, jolloin yksilö haluaa sisäisesti kehittyä ja kasvaa kohti uutta alaa. Toisena syynä on työnäky, jossa katsotaan menneeseen työelämään ja toisaalta nähdään tulevan alan mahdollisuuksia. Aikuisten käsitys uuden alan työstä suhteessa menneeseen vaikuttaa päätöksiin, joita oman työuran suhteen tehdään. Kolmantena syynä on uusiutuminen...

Aliupseerien jatkuva oppiminen Ilmavoimissa

Puolustusvoimien suorituskyvyn takaa motivoitunut ja osaava henkilöstö (Puolustusvoimien henkilöstöstrategia 2015). Alati muuttuva toimintaympäristö vaatii jatkuvaa osaamisen kehittämistä (Ruohotie 2005), mihin Puolustusvoimat pyrkii vastaamaan panostamalla henkilöstön koulutukseen ja koulutusjärjestelmän kehittämiseen (Puolustusvoimien henkilöstöstrategia 2030+; Puolustusvoimien henkilöstötilinpäätös 2022). Aliupseerien täydennyskoulutus uudistui Puolustusvoimissa vuonna 2020 ja koostuu nykyisellään kolmesta kaikille yhteisestä opintokokonaisuudesta ja niiden välissä suoritettavista täydennyskoulutuksen opintojaksoista (Eironen 2020).  Selvitin pro gradu -tutkielmassani aliupseerien näkemyksiä jatkuvasta oppimisesta Ilmavoimissa. Jatkuvalla oppimisella viitataan yleisimmin työuran aikaiseen osaamisen kehittämiseen ja tässä tutkimuksessa se on määritelty sellaiseksi koko elämän kestäväksi oman osaamisen kehittämiseksi ja uudistamiseksi, jonka tavoitteena on vastata muuttuvan työymp...

Lapsikäsitys 1950-luvulla

Lapsikäsityksellä tarkoitan tutkielmassani lapsen olemusta koskevia olettamuksia eli tietoa siitä, mikä ja millainen lapsi on. Lapsi voidaan käsittää esimerkiksi ei-kehittyneenä aikuisena, herkästi haavoittuvana olentona tai itsenäisenä toimijana. Lapsikäsitys vaikuttaa väistämättä muun muassa kasvatusperiaatteisin. Millaisena olentona lapsen käsitämme, sen mukaista kasvatusta ja koulutusta haluamme hänelle myös antaa. Käsitykset lapsuudesta ja lapsista ovat lisäksi vahvasti sidoksissa aikaan (Darian-Smith & Pascoe 2013, 4). Tutkielmani aihe sijoittuu 1950-luvulle. Vasta vuonna 1952 lähti matkaan viimeinen sotakorvausjuna Neuvostoliittoon (Leino-Kaukiainen & Heikkinen 2011, 21). Suomessa elettiin tuolloin sodanjälkeistä aikaa, mutta ennen varsinaisia suuria hyvinvointivaltion perustana olevia uudistuksia 1960-luvulla. Kasvatustieteeseen liittyvien käsitysten historian tutkiminen on tarpeellista, sillä sen avulla voidaan ymmärtää paremmin sekä menneisyyden kasvatusperiaatteita, ...