Siirry pääsisältöön

Vaikuttamisen opettaminen alakoulussa

Greta Thunberg, Atte Ahokas, Tuure Boelius. Siinä muutamia nuoria, ketkä vaikuttavat ympäristöönsä kukin omalla tahollaan. Thunberg ja Ahokas tunnetaan ympäristövaikuttajina. Tuure Boelius tuo aktiivisesti esille sukupuoli- ja seksuaalitasa-arvoa pyrkien näin vaikuttamaan nuorten suvaitsevaisuuskäsitykseen. Miten vaikuttamista tulee alakoulussa opettaa, jotta lapsista kasvaisi aktiivisia yhteiskunnan jäseniä?

Vaikuttaminen on muutosta, jota edeltää osallisuus. Koulussa oppilaiden osallisuus toimintaan lisää vaikuttamisen mahdollisuuksia. Puhuttaessa vaikuttamisesta miellämme sen herkästi vain yhteiskunnalliseksi vaikuttamiseksi. Tutkielmani mukaan vaikuttamista ilmenee monissa koulun arkipäiväisissäkin hetkissä. Vaikuttamisen keskiössä on oppilaan luovuus ja oma mielenkiinto. Jos vaikuttaminen alakoulussa suuntautuu vain yhteiskunnalliselle sektorille, oppilaiden luovuus voi vähentyä. (Sotkasiira, Haikkola & Horelli 2010, 176.)

Pro gradu -tutkielmani käsitteli vaikuttamisen opettamista alakoulussa. Tutkin luokanopettajien kokemuksia siitä, miten vaikuttamista alakoulussa opetetaan, millaisia merkityssuhteita siihen kuuluu ja millainen opettajan rooli on oppilaan vaikuttamisprosessissa. Aineiston keräsin haastatteluilla, jotta kokemuksien tulkitseminen olisi mahdollisimman monipuolista.

Vaikuttaminen koettiin melko laajaksi käsitteeksi, sillä sen sisältöjä ei ole tarkasti eritelty Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa. Voidaan katsoa opettamissisältöjen ja -tavan olevan hyvin paljon riippuvaista opettajasta. Vaikuttamisen sisältöihin yhdistettiin tutkielmani mukaan muun muassa vuorovaikutustaidot, tunnetaidot, ympäristökasvatus ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Vaikuttamisen opettaminen ei sisälly vain oppiainerajojen sisäpuolelle, vaan se on laaja kokonaisuus, jota opitaan myös muissa koulupäivän tilanteissa. Oppilaan vaikuttaminen voi olla hyvin pieniä tekoja, joilla kuitenkin on oppilaan tulevaisuuden kannalta suuri merkitys. Vaikuttamisen harjoittelu alakoulussa kehittää oppilaan ajattelumallia yhteiskunnasta.

Vaikuttamisen opettaminen kannattaa kohdistaa oppilaan lähiympäristöön esimerkiksi luokkayhteisöön, kouluun tai asuinpaikkakuntaan. Oppilaat voivat esimerkiksi vaikuttaa juhlaesityksen sisältöön, oman luokan ilmapiiriin hyvillä käytöstavoilla tai asuinalueen viihtyisyyteen ympäristövaikuttamisen keinoin. Oppilaat ovat motivoituneempia, kun he kokevat vaikuttamisprosessin ja sen kohteen merkitykselliseksi. Vaikuttamisen tulisi tutkielmani mukaan olla helposti ymmärrettävissä. Ymmärrettävyyttä auttavat opettajan selkeät konkreettiset esimerkit.

Opettajan rooli on luoda luokkaan turvallinen ilmapiiri, jossa oppilaiden on turvallista ilmaista omia näkemyksiään ja perustella mielipiteitään. Vallankäytön opettamisen voidaan katsoa olevan opettajan vastuulla. Sosiaalisissa suhteissa on aina väistämättä valtasuhteita (Foucault 2014, 271). Opettaja käyttää luokassa valtaa, mutta samalla esimerkein kasvattaa oppilaita kantamaan vastuuta oman ikätason mukaisesti.

Vaikuttamisen oppiminen ei ole sisäsyntyistä, vaan ihminen oppii sen erilaisten monipuolisten harjoitteiden ja kokemuksen kautta (Alanko 2010, 55–57). Koulun tehtävänä voidaan katsoa olevan oppilaan kasvattaminen yhteiskunnan jäseneksi. Tutkielmani mukaan vaikuttamisen opettamisella on yhteiskunnan kannalta merkitystä, jotta oppilaista kasvaisi aktiivisia toimijoita. Alakoulussa vaikuttaminen on tekoja, joilla harjoitellaan muutoksen aikaan saamista. Yhteiskunta on alati muuttuvassa tilassa, jolloin myös vaikuttamisen muodot esimerkiksi sosiaalisen median kautta muuttuvat. Opettajan tulee olla tietoinen ympäröivän maailman trendeistä, jotta hän voi antaa oppilaille parhaat mahdolliset eväät aktiiviseksi toimijaksi kasvamisessa.

Emma Sarkkola
Lapin yliopisto, K’Meidän pitää kasvattaa lapsista aktiivisia toimijoita eikä joessa ajelehtivia tukkeja Kasvatustieteiden tiedekunta

Kirjoitus perustuu pro gradu -tutkielmaan ” ’Meidän pitää kasvattaa lapsista aktiivisia toimijoita eikä joessa ajelehtivia tukkeja.’ Luokanopettajien kokemuksia vaikuttamisen opettamisesta alakoulussa”


Lähteet:

Alanko, Anu 2010. Osallisuuden Paikat Koulussa. Teoksessa Kirsi Kallio, Aino, Ritala-Koskinen, Niina Rutanen & Tiina Mälkiä (toim.) Missä Lapsuutta Tehdään? Helsinki: Nuorisotutkimusverkosto: Nuorisotutkimusseura. 55– 72.

Foucault, Michel 2014. Parhaat. Suomentanut Tapani Kilpeläinen, Simo Määttä & Johan L. Pii. 2014. Tampere: Niin & näin

Sotkasiira, Tiina, Haikkola, Lotta & Horelli, Liisa 2010. Building towards effective participation: A learning-based network approach to youth participation. Teoksessa Barry Percy-Smith & Nigel Thomas (toim.) A Handbook of Children and Young People’s Participation – Perspectives from Theory and Practice. Lontoo; New York: Routledge. 174–183.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

”Ei sille vaan voi mitään, ettei pysty toimimaan niin kuin oletuksena on” Alle kouluikäisen lapsen PDA-piirteiden ilmeneminen ja pedagogiset tukikeinot

Oletko tavannut lasta, joka vastustelee ja välttelee tavanomaisia arkitoimintoja sekä erilaisia pyyntöjä, jopa mukavia? Lapsella on usein jokin selitys tai keino valmiina, miksi ei voi jotakin tehdä. Lapsi saattaa alkaa esimerkiksi nilkuttaa, jotta ei tarvitsisi mennä johonkin. Lapsi voi käyttää sosiaalisia strategioita hyödykseen välttyäkseen itse toimimasta. Kyse voi olla PDA:sta (pathological demand avoidance), joka tarkoittaa äärimmäistä vaatimusten välttelykäyttäytymistä. Ilmiön on tunnistanut ensimmäisenä vuonna 1983 psykologian professori Elizabeth Newson, joka kuvaa PDA:ta tarkemmin Maréchalin ja Davidin kanssa vuonna 2003 tekemässään ensimmäisessä ilmiötä koskevassa tutkimuksessa. Muutkin tutkijat ovat kiinnostuneet aiheesta tehden kansainvälisiä tutkimuksia, joista Kildahl työryhmänsä kanssa (2021) ovat tehneet 13 tutkimusta kattavan kirjallisuuskatsauksen. Suomessa aiheesta on vähäisesti erityispedagogista tutkimustietoa. Tutkimuspolkuni alkoi käytännön ihmettelystä siirtyen...

Ammattikoulusta yliopistoon: poikkeuksellista, ahkeruutta vaativaa mutta mahdollista

  Ammattikoulusta yliopistoon hakeutuminen on ollut mahdollista Suomessa jo lähes kolmen vuosikymmenen ajan, mutta ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat ovat siitä huolimatta edelleen marginaaliryhmä. Poliittisissa tavoitteissa painotetaan koulutustason nostamisen tärkeyttä ja suomalainen koulutusjärjestelmä mahdollistaa muodollisesti yliopistoon hakeutumisen ilman lukiokoulutusta, mutta käytännössä sisäänpääsy yliopistoon on ei-ylioppilaille hyvin vaikeaa ja he kohtaavat näkymättömiä esteitä. Tarkastelin pro gradu -tutkielmassani sitä, millä tavalla media puhuu ammattikoulusta yliopistoon hakeutumisesta. Tutkin diskurssianalyysin avulla kahdeksaa mediassa julkaistua henkilöhaastattelua, joissa ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat kertovat koulutuspoluistaan. Löysin kolme päädiskurssia, jotka korostuivat henkilöhaastatteluissa. Nimesin nämä kolme merkityksellistämisentapaa poikkeuksellisuusdiskurssiksi, ahkeruusdiskurssiksi ja rohkaisudiskurssiksi.   Jokai...

Alanvaihtajana ammattikorkeakouluun

Varttuneemmalla iällä opiskelemaan lähteminen on suuri päätös, etenkin jos lähdetään kouluttautumaan uudelle ammattialalle. Kuinka orientoituminen ja ajatusten suuntaaminen uudelle alalle tapahtuu ja miten aikuisia alanvaihtajia tulisi huomioida ammattikorkeakoulussa? Millaisia merkityksiä alanvaihtajat antavat ilmiölle? On kiinnostavaa pohtia, miksi ihmiset ylipäänsä vaihtavat ammattialaa.  Tutkin pro gradussani alan vaihtamisen syitä. Ne voidaan jaotella tutkielman pohjalta sisäisiin syihin, jotka kumpuavat ihmisestä itsestään ja ulkoisiin syihin, joihin hänen tulee reagoida. Syyt voidaan jaotella kolmeen kategoriaan, joista ensimmäinen on uudistuminen, jolloin yksilö haluaa sisäisesti kehittyä ja kasvaa kohti uutta alaa. Toisena syynä on työnäky, jossa katsotaan menneeseen työelämään ja toisaalta nähdään tulevan alan mahdollisuuksia. Aikuisten käsitys uuden alan työstä suhteessa menneeseen vaikuttaa päätöksiin, joita oman työuran suhteen tehdään. Kolmantena syynä on uusiutuminen...