Siirry pääsisältöön

Luokanopettajan työaika

Työelämä on muuttunut viime vuosina ja tämä muutos koskee myös opettajien työtä. Enää ei ole itsestään selvää, että valmistumisen jälkeen työntekijä jatkaisi samassa työssä eläkeikään asti. Tuoreet opettajatkaan eivät ajattele, että tulisivat tekemään opettajan työtä lopun ikäänsä. Digitaalisuuden tuomat muutokset ovat olleet suuria ja näkyvät opettajien arkipäivissä. Yksi suurimmista muutoksista on kuitenkin työn luonteen muuttuminen. Enää ihmisten ei ole niin helppoa rajata työtään, kun digitaalisuuden ansiosta työ ei ole sidottua tiettyyn aikaan tai paikkaan. Opettajat ovat nostaneet esille, että he kokevat työn rajaamisen haasteelliseksi. Tämä onkin yksi syy myös sille, että opettajat kokevat paljon työuupumusta.

Luokanopettajan työaika on yksi töistä, jotka määritellään Suomen työaikalain ulkopuolella. Opettajan työaika määritellään Kunnallisen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimuksen (OVTES) perusteella. Luokanopettajan työaika määrittyy opetusvelvollisuuden mukaan. Opetusvelvollisuus on 24 oppituntia viikossa. Tämän lisäksi opettajalle kuuluu korkeintaan 120 tuntia yhteissuunnittelua ja kolme kuuden tunnin opinto- ja suunnittelupäivää (veso-päivät). Työajan lisäksi luokanopettajan työtä määrittelevät hänen vastuullaan olevat työtehtävät, jotka tapahtuvat pitkälti oppituntien ja yhteissuunnitteluajan ulkopuolella. Näitä työtehtäviä ovat esimerkiksi opetuksen suunnittelu, arviointi, huoltajayhteistyö, moniammatillinen yhteistyö ja koulun kehitystyö.

Olen pro gradu –tutkielmassani perehtynyt siihen, miten luokanopettajat näkevät oman työaikansa ja –tehtävänsä. Olin aihetta valitessani kiinnostunut tulevasta työstäni ja meneillään olevan vuosityöaikakokeilun johdosta aihe on myös ajankohtainen. Olin kiinnostunut siitä, kuinka paljon opettajat tekevät töitä ja mihin he työaikansa käyttävät. Tutkimukseni on perinteinen survey-tutkimus, johon osallistui 94 luokanopettajaa. Tutkimuksen olen analysoinut erilaisin määrällisin menetelmin, hyödyntäen avointen kysymysten osalta myös laadullista sisällönanalyysiä.

Tutkimukseni tulosten mukaan luokanopettajat opettavat keskimäärin 25 oppituntia viikossa ja työskentelevät keskimäärin 12,3 tuntia oppituntien ulkopuolella. Opettajat tekevät siis noin 37 tuntia töitä viikossa, mutta korostivat sitä, että työnmäärä vaihtelee paljon. Esimerkiksi lukukausien lopussa työtä tehdään paljon enemmän, mutta myös elokuussa kouluvuoden alkaessa työaika pitenee huomattavasti. Opettajat kokivat hyvin vahvasti, että heidän työaikansa ei ole riittävää, ja monet oppituntien ulkopuolella tehtävät työt koetaan ylimääräiseksi, koska niille ei ole varattu erikseen työaikaa.

Tutkimukseen osallistuneet opettajat käyttivät opetustyön lisäksi eniten aikaan opetuksen suunnitteluun, huoltajayhteistyöhön, arviointiin ja erilaisiin kokouksiin. Opetuksen suunnitteluun käytetty aika koettiin tärkeäksi ja siihen oli halu käyttää nykyistäkin enemmän aikaa. Tutkimukseni tulosten perusteella, opettajat eivät ole kiinnostuneet vuosityöaikaan siirtymisestä. Pyrin löytämään selittäviä tekijöitä sille, miksi jotkut opettajat tekivät enemmän töitä kuin toiset. Ainoastaan sukupuolen ja työajan korrelaatio oli tilastollisesti merkitsevä, mutta muilla taustamuuttujilla ei ollut selittävää merkitystä.

Tutkimukseni antoi paljon ideoita jatkotutkimuksiin. Aineiston perusteella heräsi esimerkiksi kysymyksiä, pitäisikö oppilasryhmän ”koostumuksen” vaikuttaa opettajan palkkaukseen, tai miten erilaiset opettajan elämän muut tekijät vaikuttavat opettajan työaikaan. Kokonaisuudessaan tutkimukseen osallistuneet opettajat olivat kuitenkin sitä mieltä, että opettajan työssä ongelmana ei ole työaika, vaan työn määrä.

Emmi Polus

Lapin yliopisto, kasvatustieteiden tiedekunta

Kirjoitus perustuu kasvatustieteen pro gradu –tutkielmaan: ”Alakoulun työaika ja -tehtävät luokanopettajien kertomana.”

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

”Ei sille vaan voi mitään, ettei pysty toimimaan niin kuin oletuksena on” Alle kouluikäisen lapsen PDA-piirteiden ilmeneminen ja pedagogiset tukikeinot

Oletko tavannut lasta, joka vastustelee ja välttelee tavanomaisia arkitoimintoja sekä erilaisia pyyntöjä, jopa mukavia? Lapsella on usein jokin selitys tai keino valmiina, miksi ei voi jotakin tehdä. Lapsi saattaa alkaa esimerkiksi nilkuttaa, jotta ei tarvitsisi mennä johonkin. Lapsi voi käyttää sosiaalisia strategioita hyödykseen välttyäkseen itse toimimasta. Kyse voi olla PDA:sta (pathological demand avoidance), joka tarkoittaa äärimmäistä vaatimusten välttelykäyttäytymistä. Ilmiön on tunnistanut ensimmäisenä vuonna 1983 psykologian professori Elizabeth Newson, joka kuvaa PDA:ta tarkemmin Maréchalin ja Davidin kanssa vuonna 2003 tekemässään ensimmäisessä ilmiötä koskevassa tutkimuksessa. Muutkin tutkijat ovat kiinnostuneet aiheesta tehden kansainvälisiä tutkimuksia, joista Kildahl työryhmänsä kanssa (2021) ovat tehneet 13 tutkimusta kattavan kirjallisuuskatsauksen. Suomessa aiheesta on vähäisesti erityispedagogista tutkimustietoa. Tutkimuspolkuni alkoi käytännön ihmettelystä siirtyen...

Ammattikoulusta yliopistoon: poikkeuksellista, ahkeruutta vaativaa mutta mahdollista

  Ammattikoulusta yliopistoon hakeutuminen on ollut mahdollista Suomessa jo lähes kolmen vuosikymmenen ajan, mutta ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat ovat siitä huolimatta edelleen marginaaliryhmä. Poliittisissa tavoitteissa painotetaan koulutustason nostamisen tärkeyttä ja suomalainen koulutusjärjestelmä mahdollistaa muodollisesti yliopistoon hakeutumisen ilman lukiokoulutusta, mutta käytännössä sisäänpääsy yliopistoon on ei-ylioppilaille hyvin vaikeaa ja he kohtaavat näkymättömiä esteitä. Tarkastelin pro gradu -tutkielmassani sitä, millä tavalla media puhuu ammattikoulusta yliopistoon hakeutumisesta. Tutkin diskurssianalyysin avulla kahdeksaa mediassa julkaistua henkilöhaastattelua, joissa ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat kertovat koulutuspoluistaan. Löysin kolme päädiskurssia, jotka korostuivat henkilöhaastatteluissa. Nimesin nämä kolme merkityksellistämisentapaa poikkeuksellisuusdiskurssiksi, ahkeruusdiskurssiksi ja rohkaisudiskurssiksi.   Jokai...

Alanvaihtajana ammattikorkeakouluun

Varttuneemmalla iällä opiskelemaan lähteminen on suuri päätös, etenkin jos lähdetään kouluttautumaan uudelle ammattialalle. Kuinka orientoituminen ja ajatusten suuntaaminen uudelle alalle tapahtuu ja miten aikuisia alanvaihtajia tulisi huomioida ammattikorkeakoulussa? Millaisia merkityksiä alanvaihtajat antavat ilmiölle? On kiinnostavaa pohtia, miksi ihmiset ylipäänsä vaihtavat ammattialaa.  Tutkin pro gradussani alan vaihtamisen syitä. Ne voidaan jaotella tutkielman pohjalta sisäisiin syihin, jotka kumpuavat ihmisestä itsestään ja ulkoisiin syihin, joihin hänen tulee reagoida. Syyt voidaan jaotella kolmeen kategoriaan, joista ensimmäinen on uudistuminen, jolloin yksilö haluaa sisäisesti kehittyä ja kasvaa kohti uutta alaa. Toisena syynä on työnäky, jossa katsotaan menneeseen työelämään ja toisaalta nähdään tulevan alan mahdollisuuksia. Aikuisten käsitys uuden alan työstä suhteessa menneeseen vaikuttaa päätöksiin, joita oman työuran suhteen tehdään. Kolmantena syynä on uusiutuminen...