Siirry pääsisältöön

Koira koulussa



Eläinavusteisuudesta puhuttaessa tulee ensimmäisenä mieleen, ainakin itselläni, poliisikoirat, joista on tehty sarjoja ja joista on myös uutisoitu mediassa. Kuitenkin eläinten ja erityisesti koirien käyttö on levinnyt laajasti useisiin ammatteihin. Koulumaailmassa koiria tavataan vielä melko vähän, vaikka kiinnostus koiran käyttämiseen opetuksessa onkin kasvanut viime vuosina (Sandt, 2020).

Myös koiran ja ihmisen välistä suhdetta on alettu tutkia ja tutkimuksissa on löydetty useita positiivisia yhteyksiä: Ihmisen ja koiran välinen vuorovaikutus muun muassa vähentää ihmisen stressitasoja (Beetz, Uvnäs-Moberg, Julius & Kotrschal, 2012). Lisäksi koiran läsnä ollessa lapset selviävät annetuista tehtävistä vähemmillä neuvoilla (Gee, Crist, Carr, 2015) ja koirat myös rohkaisevat sosiaalisten taitojen oppimisessa (Pendry, Carr & Vandagriff, 2017). Gee (2011) esittää kuusi teemaa, joihin eläinavusteisen opetuksen vaikutukset lapsiin voidaan jakaa. Nämä teemat liittyvät fyysisten kykyjen edistämiseen, vuorovaikutuksen kehittämiseen, tunnetaitojen harjoittamiseen sekä oppimiseen liittyvien asioiden, kuten lukutaidon tai oppimismotivaation, parantamiseen.

Tulevana luokanopettajana ja koiranomistajana minulla heräsi mielenkiinto eläinavusteisuus-teemaa kohtaan ja päätinkin tutkia pro gradu -tutkielmassani opettajien kokemuksia koiran käytöstä opetuksen tukena. Valitsin näkökulmaksi opettajien työhyvinvoinnin, joka on uusi näkökulma aiheen tutkimiseen. Kauhasen (2016) mukaan työhyvinvointi-käsitteeseen liittyy monta asiaa, jotka liittyvät yksilöön, itse työhön sekä vuorovaikutukseen. Opettajien työhyvinvointi on tärkeää myös muiden kuin vain opettajan itsensä kannalta. Yongin ja Yuen (2007) tutkimuksessa selvisi, että opettajien heikko työhyvinvointi muun muassa estää oppilaiden koulutustavoitteiden saavuttamista, vaikuttaa koulujen opiskeluilmapiiriin kielteisesti sekä lisää todennäköisyyttä siihen, että opettajat jättävät ammatin.

Keräsin tutkimusaineiston koira-avusteista opetusta toteuttavilta opettajilta sähköisellä kyselylomakkeella sekä havainnoimalla erästä opettajaa ja hänen työparikoiraansa yhden koulupäivän ajan. Tutkimusmetodina toimi fenomenologia ja aineiston analysoin fenomenologis-hermeneuttisista lähtökohdista käsin, sisällönanalyysia hyödyntäen. Aineiston analyysin tuloksena muodostin kolme luokkaa, jotka kuvasivat opettajien esille nostamia kokemuksia koira-avusteisesta opetuksesta. Nämä luokat olivat koiran rooli koulussa, koira työhyvinvoinnin edistäjänä sekä koiran käytön haasteet.

Tutkimukseni tulokset osoittavat, että opettajat käyttävät koiraa koulussa hyvin vaihtelevin tavoin, kuitenkin niin, että toiminta tukee aina oppilaiden koulunkäyntiä. Koira myös edistää opettajien työhyvinvointia hyvin monella tapaa, kuten tuomalla hyvää mieltä ja antamalla tukea haastavissa tilanteissa. Opettajat kokivat myös jonkin verran joko koira-, koulu- tai opettajalähtöisiä haasteita koira-avusteisen opetuksen toteuttamisessa. Yhteenvetona voin kuitenkin todeta eläinavusteisuuden koulussa olevan opettajien kokemusten mukaan positiivinen asia ja edistävän opettajien työhyvinvointia.

Tutkielmassani toin esiin seikan, että olisi tarpeellista luoda niin sanotut yhteiset pelisäännöt koiran tuomisesta kouluun, jotta kaikkien turvallisuus koulussa olisi taattu. Opetushallitus onkin yhteistyössä Allergia-, iho- ja astmaliitto ry:n, Kennelliitto ry:n ja Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä ry:n sekä koulutuksen järjestäjän edustajan kanssa äskettäin julkaissut koira-avusteisen toiminnan ohjeistuksen oppilaitoksille. Tämä on mielestäni hieno edistysaskel ja toivottavasti selkeyttää toimintaa.

Lisäksi toivon, että jatkossa eläinavusteisuuden hyötyihin kiinnitetään entistä enemmän huomiota ja opitaan hyödyntämään eläinten potentiaali niin opetuksen kun muunkin toiminnan tukena.



Liisa Matikainen


Lapin yliopisto, Kasvatustieteiden tiedekunta

Kirjoitus perustuu kasvatustieteen pro gradu -tutkielmaan ”Koira opetuksen ja opettajan työhyvinvoinnin tukena: Fenomenologinen tutkimus opettajien kokemuksista”


Lähteet:

Beetz, A., Uvnäs-Moberg, K., Julius, H. & Kotrschal, K. 2012. Psychosocial and psychophysiological effects of human-animal interactions: the possible role of oxytocin. Frontiers in Psychology 3(234), 1–15.

Gee, N. R. 2011. Animals in the Classroom. Teoksessa Peggy McCardle, Sandra McCune, James A. Griffin, Layla Esposito & Lisa S. Freund (toim.) Animals in Our Lives: Human-Animal Interaction in Family, Community & Therapeutic Settings. USA: Paul H. Brookes Publishing Co, 117–141.

Gee, N. R., Crist, E. N. & Carr, D. N. 2015. Preschool children require fewer instructional prompts to perform a memory task in the presence of a dog. Anthrozoös, 23(2), 173–184.

Kauhanen, J. 2016. Työhyvinvointi organisaation menestystekijänä: Kehittämisohjelman laatiminen. Helsinki: Kauppakamari.

Pendry, P., Carr, A. M. & Vandagriff, J. L. 2017. Teoksessa Nancy R. Gee, Aubrey H. Fine & Peggy McCardle (toim.) How Animals Help Students Learn: Research and Practice for Educators and Mental-Health Professionals. New York: Taylor & Francis Group, 41–55.

Sandt, D. D. 2020. Effective Implementation of Animal Assisted Education Interventions in the Inclusive Early Childhood Education Classroom. Early childhood education journal, 48(1), 103–115.

Yong, Z. & Yue, Y. 2007. Causes for Burnout among Secondary and Elementary School. Teachers and Preventive Strategies. Chinese Education and Society 40(5), 78–85.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

”Ei sille vaan voi mitään, ettei pysty toimimaan niin kuin oletuksena on” Alle kouluikäisen lapsen PDA-piirteiden ilmeneminen ja pedagogiset tukikeinot

Oletko tavannut lasta, joka vastustelee ja välttelee tavanomaisia arkitoimintoja sekä erilaisia pyyntöjä, jopa mukavia? Lapsella on usein jokin selitys tai keino valmiina, miksi ei voi jotakin tehdä. Lapsi saattaa alkaa esimerkiksi nilkuttaa, jotta ei tarvitsisi mennä johonkin. Lapsi voi käyttää sosiaalisia strategioita hyödykseen välttyäkseen itse toimimasta. Kyse voi olla PDA:sta (pathological demand avoidance), joka tarkoittaa äärimmäistä vaatimusten välttelykäyttäytymistä. Ilmiön on tunnistanut ensimmäisenä vuonna 1983 psykologian professori Elizabeth Newson, joka kuvaa PDA:ta tarkemmin Maréchalin ja Davidin kanssa vuonna 2003 tekemässään ensimmäisessä ilmiötä koskevassa tutkimuksessa. Muutkin tutkijat ovat kiinnostuneet aiheesta tehden kansainvälisiä tutkimuksia, joista Kildahl työryhmänsä kanssa (2021) ovat tehneet 13 tutkimusta kattavan kirjallisuuskatsauksen. Suomessa aiheesta on vähäisesti erityispedagogista tutkimustietoa. Tutkimuspolkuni alkoi käytännön ihmettelystä siirtyen...

Ammattikoulusta yliopistoon: poikkeuksellista, ahkeruutta vaativaa mutta mahdollista

  Ammattikoulusta yliopistoon hakeutuminen on ollut mahdollista Suomessa jo lähes kolmen vuosikymmenen ajan, mutta ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat ovat siitä huolimatta edelleen marginaaliryhmä. Poliittisissa tavoitteissa painotetaan koulutustason nostamisen tärkeyttä ja suomalainen koulutusjärjestelmä mahdollistaa muodollisesti yliopistoon hakeutumisen ilman lukiokoulutusta, mutta käytännössä sisäänpääsy yliopistoon on ei-ylioppilaille hyvin vaikeaa ja he kohtaavat näkymättömiä esteitä. Tarkastelin pro gradu -tutkielmassani sitä, millä tavalla media puhuu ammattikoulusta yliopistoon hakeutumisesta. Tutkin diskurssianalyysin avulla kahdeksaa mediassa julkaistua henkilöhaastattelua, joissa ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat kertovat koulutuspoluistaan. Löysin kolme päädiskurssia, jotka korostuivat henkilöhaastatteluissa. Nimesin nämä kolme merkityksellistämisentapaa poikkeuksellisuusdiskurssiksi, ahkeruusdiskurssiksi ja rohkaisudiskurssiksi.   Jokai...

Alanvaihtajana ammattikorkeakouluun

Varttuneemmalla iällä opiskelemaan lähteminen on suuri päätös, etenkin jos lähdetään kouluttautumaan uudelle ammattialalle. Kuinka orientoituminen ja ajatusten suuntaaminen uudelle alalle tapahtuu ja miten aikuisia alanvaihtajia tulisi huomioida ammattikorkeakoulussa? Millaisia merkityksiä alanvaihtajat antavat ilmiölle? On kiinnostavaa pohtia, miksi ihmiset ylipäänsä vaihtavat ammattialaa.  Tutkin pro gradussani alan vaihtamisen syitä. Ne voidaan jaotella tutkielman pohjalta sisäisiin syihin, jotka kumpuavat ihmisestä itsestään ja ulkoisiin syihin, joihin hänen tulee reagoida. Syyt voidaan jaotella kolmeen kategoriaan, joista ensimmäinen on uudistuminen, jolloin yksilö haluaa sisäisesti kehittyä ja kasvaa kohti uutta alaa. Toisena syynä on työnäky, jossa katsotaan menneeseen työelämään ja toisaalta nähdään tulevan alan mahdollisuuksia. Aikuisten käsitys uuden alan työstä suhteessa menneeseen vaikuttaa päätöksiin, joita oman työuran suhteen tehdään. Kolmantena syynä on uusiutuminen...