Siirry pääsisältöön

Henkilöstöjohtamisen asema varhaiskasvatuksessa

Varhaiskasvatuksen kentällä on koettu useita rakenteellisia muutoksia viime vuosien aikana, mikä on kiinnittänyt varhaiskasvatusta yhä vahvemmin osaksi suomalaista koulutusjärjestelmää. Merkittävin muutos liittyy eduskunnan vuonna 2018 hyväksymään uuteen varhaiskasvatuslakiin, jonka myötä muutokset ovat koskettaneet myös henkilöstöresursseja. Henkilöstön moniammatillisuudella on yhä suurempi rooli päiväkotien toiminnan kontekstissa. Varhaiskasvatuksen opettajan tai varhaiskasvatuksen sosionomin tutkinto, vähintään kasvatustieteen maisterin tutkinto sekä riittävä johtamiskokemus ovat vuodesta 2030 alkaen päiväkodin johtajan kelpoisuutta määrittäviä tekijöitä. Päiväkotikonteksin johtamista ja eritoten henkilöstöjohtamista koskettavaa ajankohtaisuutta luovat myös työnkuvan pirstaloituminen ja yksityisen sektorin toimintatapojen soveltaminen (Opetushallitus 2018.) Lisäksi taloudelliset argumentit ovat yleisen koulutuspolitiikan ohella viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana ulottuneet yhä enemmän myös varhaiskasvatusta koskevaan keskusteluun (Pasanen 2015).

Oma kiinnostukseni varhaiskasvatuksen johtamiseen ja sitä kautta henkilöstöjohtamiseen on syttynyt sekä työkokemuksestani varhaiskasvatuksen opettajana että Lapin yliopistossa suorittamani hallinnon ja johtamisen sivuaineen myötä. Kiinnostusta on lisännyt myös osaltaan se havainto, ettei Lapissa ole suoranaista koulutusta varhaiskasvatuksen opetus- tai johtamistehtäviin.




Pro gradu -tutkielmani tarkoituksena oli selvittää lappilaisten päiväkodin johtajien käsityksiä henkilöstöjohtamisesta sekä sen haasteista päiväkotikontekstissa. Tutkielmassa tuodaan esille henkilöstöjohtamista koskevien erilaisten käsitysten variaatioita ja sitä kautta henkilöstöjohtamisen asemaa päiväkotikontekstissa. Tutkielmani edustaa fenomenografista tutkimusta, sillä tarkastelun kohteena ovat päiväkodin johtajien henkilökohtaiset käsitykset.

Tutkielmani aineiston keräsin haastattelemalla neljää kunnallisen päiväkodin johtajaa. Keräsin tutkimusaineiston syksyllä 2020 etäyhteyksin vallitsevan koronaepidemian vuoksi. Analysoin tutkimusaineistoni fenomenografisen analyysin avulla neljän vaiheen kautta. Tutkimusaineistosta nousi analyysin kautta esiin viisi eri kuvauskategoriaa, joita olivat henkilöstöjohtamisen tausta ja tavoitteet, henkilöstöjohtamisen kokonaisuus ja asema päiväkotikontekstissa, johtajan henkilökohtaiset ominaisuudet, johtamisosaaminen sekä henkilöstöjohtamisen haasteet.

Tutkimustulosten perusteella voitiin katsoa, että päiväkodin johtajat käsittivät päiväkodin henkilöstöjohtamisen hyvin moniulotteisesti ja olivat käsityksissään toisaalta sekä yksimielisiä että eri mieltä keskenään. Ristiriidoista huolimatta päiväkodin johtajat olivat yksimielisiä siitä, että päiväkotikontekstissa tapahtuvan henkilöstöjohtamisen määrittely ei ole yksiselitteistä tai selkeää, että sen asemaa määritellään edelleen pitkälti pedagogiikan kautta, sekä siitä, ettei käsitteelle ole tiettyä vakiintunutta muotoa. Henkilöstöjohtamisen määrittelemistä ja asemaa sekä sen haasteiden osoittamista ohjaavat aina vahvasti päiväkodin konteksti, toimintakulttuuri ja sen rakenteet, sekä vuorovaikutus.



Tiia Paasimaa

Lapin yliopisto, Kasvatustieteiden tiedekunta
Kirjoitus perustuu kasvatustieteen pro gradu -tutkielmaan “No mie näkisin sen sillä lailla, että siinä on kaikki tämä paketti – elikkä kaikki ihmiset, jotka on täällä töissä.” Päiväkodin johtajien käsityksiä henkilöstöjohtamisesta ja sen haasteista päiväkodissa.

Kuvat: Pixabay.com
Lähteet:
Opetushallitus (2018). Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet . Helsinki: PunaMusta Oy.
Pasanen, H. (2015). Kyky koulutuksen taloudessa. Teoksessa: Brunila, K.,
Onnismaa, J. & Pasanen, H. (toim.) Koko elämä töihin . Koulutus
tietokykykapitalismissa, 58–80. Tampere: Vastapaino.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

”Ei sille vaan voi mitään, ettei pysty toimimaan niin kuin oletuksena on” Alle kouluikäisen lapsen PDA-piirteiden ilmeneminen ja pedagogiset tukikeinot

Oletko tavannut lasta, joka vastustelee ja välttelee tavanomaisia arkitoimintoja sekä erilaisia pyyntöjä, jopa mukavia? Lapsella on usein jokin selitys tai keino valmiina, miksi ei voi jotakin tehdä. Lapsi saattaa alkaa esimerkiksi nilkuttaa, jotta ei tarvitsisi mennä johonkin. Lapsi voi käyttää sosiaalisia strategioita hyödykseen välttyäkseen itse toimimasta. Kyse voi olla PDA:sta (pathological demand avoidance), joka tarkoittaa äärimmäistä vaatimusten välttelykäyttäytymistä. Ilmiön on tunnistanut ensimmäisenä vuonna 1983 psykologian professori Elizabeth Newson, joka kuvaa PDA:ta tarkemmin Maréchalin ja Davidin kanssa vuonna 2003 tekemässään ensimmäisessä ilmiötä koskevassa tutkimuksessa. Muutkin tutkijat ovat kiinnostuneet aiheesta tehden kansainvälisiä tutkimuksia, joista Kildahl työryhmänsä kanssa (2021) ovat tehneet 13 tutkimusta kattavan kirjallisuuskatsauksen. Suomessa aiheesta on vähäisesti erityispedagogista tutkimustietoa. Tutkimuspolkuni alkoi käytännön ihmettelystä siirtyen...

Ammattikoulusta yliopistoon: poikkeuksellista, ahkeruutta vaativaa mutta mahdollista

  Ammattikoulusta yliopistoon hakeutuminen on ollut mahdollista Suomessa jo lähes kolmen vuosikymmenen ajan, mutta ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat ovat siitä huolimatta edelleen marginaaliryhmä. Poliittisissa tavoitteissa painotetaan koulutustason nostamisen tärkeyttä ja suomalainen koulutusjärjestelmä mahdollistaa muodollisesti yliopistoon hakeutumisen ilman lukiokoulutusta, mutta käytännössä sisäänpääsy yliopistoon on ei-ylioppilaille hyvin vaikeaa ja he kohtaavat näkymättömiä esteitä. Tarkastelin pro gradu -tutkielmassani sitä, millä tavalla media puhuu ammattikoulusta yliopistoon hakeutumisesta. Tutkin diskurssianalyysin avulla kahdeksaa mediassa julkaistua henkilöhaastattelua, joissa ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat kertovat koulutuspoluistaan. Löysin kolme päädiskurssia, jotka korostuivat henkilöhaastatteluissa. Nimesin nämä kolme merkityksellistämisentapaa poikkeuksellisuusdiskurssiksi, ahkeruusdiskurssiksi ja rohkaisudiskurssiksi.   Jokai...

Alanvaihtajana ammattikorkeakouluun

Varttuneemmalla iällä opiskelemaan lähteminen on suuri päätös, etenkin jos lähdetään kouluttautumaan uudelle ammattialalle. Kuinka orientoituminen ja ajatusten suuntaaminen uudelle alalle tapahtuu ja miten aikuisia alanvaihtajia tulisi huomioida ammattikorkeakoulussa? Millaisia merkityksiä alanvaihtajat antavat ilmiölle? On kiinnostavaa pohtia, miksi ihmiset ylipäänsä vaihtavat ammattialaa.  Tutkin pro gradussani alan vaihtamisen syitä. Ne voidaan jaotella tutkielman pohjalta sisäisiin syihin, jotka kumpuavat ihmisestä itsestään ja ulkoisiin syihin, joihin hänen tulee reagoida. Syyt voidaan jaotella kolmeen kategoriaan, joista ensimmäinen on uudistuminen, jolloin yksilö haluaa sisäisesti kehittyä ja kasvaa kohti uutta alaa. Toisena syynä on työnäky, jossa katsotaan menneeseen työelämään ja toisaalta nähdään tulevan alan mahdollisuuksia. Aikuisten käsitys uuden alan työstä suhteessa menneeseen vaikuttaa päätöksiin, joita oman työuran suhteen tehdään. Kolmantena syynä on uusiutuminen...