Siirry pääsisältöön

Digitaalinen teknologia luokanopettajan työssä

 Digitaalinen teknologia on yhä enenevissä määrin osana yhteiskuntaamme ja digitaaliset taidot ovat nykypäivän yhteiskunnassa selviämisen kannalta olennaisen tärkeitä. Monissa ammateissa on tapahtunut kehitystä viimeisten vuosikymmenien aikana digitaalisempaan suuntaan. Myös opettajan työnkuva on muuttunut ja he tarvitsevat digitaitoja päivittäin työssään, sillä digitaalinen teknologia on kiinteä osa opettajan arkea. Digitalisaatio on globaali trendi, joka on muuttanut ammatteja ja tapoja tehdä työtä. (Eriksson 2019.)

Nykypäivänä digitaalisen teknologian käytön osaaminen on kansalaistaito, joten kouluissa digitalisaatio on hyvin olennainen osa opetusta. Koulujen laitteet ja digitaaliset materiaalit ovat uudistuneet sekä entistä laajempia, sillä nykykoulussa kasvetaan digitaalisuuteen. Digitaalista teknologiaa käytetään nykyään kaikissa oppiaineissa ja kaikilla vuosiluokilla. (Opetushallitus, 2014, 23).

Pro gradu –tutkielmani tavoitteena oli selvittää, miten luokanopettajat ovat kokeneet digitaalisen teknologian opetuskäytön. Tutkimusmenetelmänä käytin teemahaastattelua ja haastattelin yhteensä kymmentä luokanopettajaa. Haastateltavien valintaan minulla oli kolme kriteeriä. Halusin ensinnäkin, että haastateltavien luokanopettajien sukupuolijakauma olisi jokseenkin samantapainen kuin sukupuolijakauma oikeastikin luokanopettajien keskuudessa. Tilastojen mukaan perusopetuksen opettajien sukupuolijakauma oli sen mukainen, että naisia oli 72,8 prosenttia ja miehiä 27, 2 prosenttia (Kumpulainen 2010, 39). Tutkimukseni haastateltavista seitsemän oli naisia ja kolme miehiä. Analyysimenetelmäksi tutkimukseeni valikoitui fenomenografia, koska tutkin luokanopettajien koke-muksia digitaalisen teknologian opetuskäytöstä. (Kakkori & Huttunen 2010, 8.)

Toiseksi halusin, että haastateltavat eivät ole samasta koulusta, vaan vähän eri puolilta Suomea, jotta tulokset olisivat monipuolisempia. Arvelin, että eri paikkakunnilla ja eri kouluissa toimiminen voisi jo itsessään tuoda esiin erilaisia näkökulmia opettajien kokemuksista. Kolmanneksi halusin haastateltaviksi sellaisia henkilöitä, jotka olivat haastatteluhetkellä työelämässä luokanopettajan tehtävässä, jotta vastaukset olisivat ajankohtaisia.

Tutkimuksesta tuli ilmi, että luokanopettajat käyttävät digitaalista teknologiaa päivittäin opetustyössään ja he kokevat sen pääosin opettajan työtä helpottavana asiana. Digiopetusmateriaaleja on tänä päivänä niin paljon saatavilla ja ne ovat hyvin tehtyjä, joten opettajan on helppo ottaa ne mukaan opetukseen. Kuitenkin digitaalinen teknologia aiheuttaa välillä haasteita opetukseen esimerkiksi silloin, kun laitteet eivät toimi tai tulee sähkökatkos. Kevään 2020 etäopetusjakson luokanopettajat kokivat raskaana, koska työmäärä lisääntyi suuresti ja työnkuvakin oli erilainen kuin aiemmin. Digitaalisen teknologian määrä nousi yllättäen ja sekä opettajat että oppilaat joutuivat opettelemaan sen käytön hyvin nopeassa aikataulussa. 

Tuloksista ilmeni, että opettajat kokevat digitaalisen teknologian opetuskäytön pääosin positiivisesti. Haittapuolina kuitenkin opettajat näkevät liian vähäisen koulutuksen digitaalisuuteen, sähkökatkosten tuomat haasteet ja lasten liiallisen ruutuajan. Opettajat kertoivat huomanneensa oppilaiden motivoituvan paremmin sellaisista tehtävistä, jotka teh-dään jonkin digitaalisen laitteen avulla kuin kynän ja paperin avulla. Myös Tossavainen & Löytönen (2019, 135) kertovat samasta ilmiöstä tutkimuksessaan.

Tulevaisuudessa opettajien tulisi saada enemmän täydennyskoulutusta työajallaan digitaalisen teknologian opetuskäyttöön liittyen. Luokanopettajat toivovat, että tulevaisuudessa olisikin kaikille opettajille tarjolla olevaa täydennyskoulutusta koskien digitaalisen teknologian opetuskäyttöä. He myös toivovat, että tämä koulutus tapahtuisi työajalla ja olisi ilmaista, jotta osallistumisprosentti olisi suurempi. 

Tutkimukseni tulokset toivat myös esille luokanopettajien vinkkejä pian valmistuville. He kertoivat, että liikaa ei kannata stressata kaikista erilaisista laitteista ja sovelluksista, vaan ennemminkin ottaa aluksi pari asiaa hyvin haltuun. Tulevaisuudessa digitaalista teknologiaa tulee opettajan työssä todennäköisesti olemaan entistä enemmän, joten siihen positiivisesti ja uteliaan innokkaasti asennoitumisella voi saavuttaa jo hyvinkin paljon. 


Paula Perttula

Lapin yliopisto, kasvatustieteiden tiedekunta

Kirjoitus perustuu kasvatustieteen pro gradu –tutkielmaan: ”Luokanopettajien kokemuksia digitaalisen teknologian opetuskäytöstä”.

Lähteet:

Eriksson, S.-L. 2019. Digitalisaatio opetuksessa. Matematiikan ja Tilastotieteen osasto. Helsingin yliopisto. Saatavilla www-muodossa: https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/320552/erikssonsldigisuomeksi.pdf?sequence=1&isAllowed=y Luettu: 23.3.2021.

Kakkori, L. & Huttunen, L. 2010. Fenomenologia, hermeneutiikka ja fenomenografinen tutkimus. Saatavilla www-muodossa: https://users.utu.fi/rakahu/fenomenografia2011.pdf Luettu: 23.3.2021.

Kumpulainen, T. 2010. Opettajat Suomessa. Opetushallitus. Tampere. Saatavilla www-muodossa: https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/kumpulainen-t.-toim.-opettajat-suomessa-2010.-2011.pdf Luettu: 23.3.2021. 

Opetushallitus 2014. Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet. Saatavilla www-muodossa: https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/perusopetuksen_opetussuunnitelman_perusteet_2014.pdf Luettu: 23.3.2021.

Tossavainen, T. & Löytönen, M. 2019. Sähköistyvä koulu: Oppiminen ja oppimateriaalit muuttuvassa tietoympäristössä. Suomen tietokirjailijat ry. Helsinki. Saatavilla www-muodossa: https://www.suomentietokirjailijat.fi/media/julkaisut/verkkoon_sahkoistyva_koulu_2019_final_.pdf Luettu: 23.3.2021.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

”Ei sille vaan voi mitään, ettei pysty toimimaan niin kuin oletuksena on” Alle kouluikäisen lapsen PDA-piirteiden ilmeneminen ja pedagogiset tukikeinot

Oletko tavannut lasta, joka vastustelee ja välttelee tavanomaisia arkitoimintoja sekä erilaisia pyyntöjä, jopa mukavia? Lapsella on usein jokin selitys tai keino valmiina, miksi ei voi jotakin tehdä. Lapsi saattaa alkaa esimerkiksi nilkuttaa, jotta ei tarvitsisi mennä johonkin. Lapsi voi käyttää sosiaalisia strategioita hyödykseen välttyäkseen itse toimimasta. Kyse voi olla PDA:sta (pathological demand avoidance), joka tarkoittaa äärimmäistä vaatimusten välttelykäyttäytymistä. Ilmiön on tunnistanut ensimmäisenä vuonna 1983 psykologian professori Elizabeth Newson, joka kuvaa PDA:ta tarkemmin Maréchalin ja Davidin kanssa vuonna 2003 tekemässään ensimmäisessä ilmiötä koskevassa tutkimuksessa. Muutkin tutkijat ovat kiinnostuneet aiheesta tehden kansainvälisiä tutkimuksia, joista Kildahl työryhmänsä kanssa (2021) ovat tehneet 13 tutkimusta kattavan kirjallisuuskatsauksen. Suomessa aiheesta on vähäisesti erityispedagogista tutkimustietoa. Tutkimuspolkuni alkoi käytännön ihmettelystä siirtyen...

Ammattikoulusta yliopistoon: poikkeuksellista, ahkeruutta vaativaa mutta mahdollista

  Ammattikoulusta yliopistoon hakeutuminen on ollut mahdollista Suomessa jo lähes kolmen vuosikymmenen ajan, mutta ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat ovat siitä huolimatta edelleen marginaaliryhmä. Poliittisissa tavoitteissa painotetaan koulutustason nostamisen tärkeyttä ja suomalainen koulutusjärjestelmä mahdollistaa muodollisesti yliopistoon hakeutumisen ilman lukiokoulutusta, mutta käytännössä sisäänpääsy yliopistoon on ei-ylioppilaille hyvin vaikeaa ja he kohtaavat näkymättömiä esteitä. Tarkastelin pro gradu -tutkielmassani sitä, millä tavalla media puhuu ammattikoulusta yliopistoon hakeutumisesta. Tutkin diskurssianalyysin avulla kahdeksaa mediassa julkaistua henkilöhaastattelua, joissa ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat kertovat koulutuspoluistaan. Löysin kolme päädiskurssia, jotka korostuivat henkilöhaastatteluissa. Nimesin nämä kolme merkityksellistämisentapaa poikkeuksellisuusdiskurssiksi, ahkeruusdiskurssiksi ja rohkaisudiskurssiksi.   Jokai...

Alanvaihtajana ammattikorkeakouluun

Varttuneemmalla iällä opiskelemaan lähteminen on suuri päätös, etenkin jos lähdetään kouluttautumaan uudelle ammattialalle. Kuinka orientoituminen ja ajatusten suuntaaminen uudelle alalle tapahtuu ja miten aikuisia alanvaihtajia tulisi huomioida ammattikorkeakoulussa? Millaisia merkityksiä alanvaihtajat antavat ilmiölle? On kiinnostavaa pohtia, miksi ihmiset ylipäänsä vaihtavat ammattialaa.  Tutkin pro gradussani alan vaihtamisen syitä. Ne voidaan jaotella tutkielman pohjalta sisäisiin syihin, jotka kumpuavat ihmisestä itsestään ja ulkoisiin syihin, joihin hänen tulee reagoida. Syyt voidaan jaotella kolmeen kategoriaan, joista ensimmäinen on uudistuminen, jolloin yksilö haluaa sisäisesti kehittyä ja kasvaa kohti uutta alaa. Toisena syynä on työnäky, jossa katsotaan menneeseen työelämään ja toisaalta nähdään tulevan alan mahdollisuuksia. Aikuisten käsitys uuden alan työstä suhteessa menneeseen vaikuttaa päätöksiin, joita oman työuran suhteen tehdään. Kolmantena syynä on uusiutuminen...