Siirry pääsisältöön

Syömishäiriöiset oppilaat koulussa

Koulun rooli nuorten hyvinvoinnin edistäjänä ja tukijana on tiedostettu jo pitkään. Kouluterveydenhuollolla on tässä suuri rooli, mutta myös opettajilta odotetaan tiettyjä valmiuksia ja taitoja tukea nuorta elämän eri tilanteissa. Jopa neljännes nuorista kärsii mielenterveyshäiriöistä (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2019), joten monet oppilaat tarvitsevat tukea myös koulupäivän aikana selvitäkseen arjen haasteista.

Syömishäiriöt ovat nuorten yleisimpiä mielenterveyshäiriöitä masennuksen ja ahdistuneisuuden ohella (Hietala, Kaltiainen, Metsärinne & Vanhala 2010). Koska syömishäiriöön sairastutaan usein juuri teini-iässä, opettajilla on hyvä mahdollisuus havaita nuoren hyvinvoinnin muutoksia sekä olla myös ennaltaehkäisyn kautta vaikuttamassa nuorten syömishäiriöiden puhkeamiseen (Syömishäiriöliitto 2018). Syömishäiriöön sairastunut tarvitsee valtavasti tukea lähimmäisiltään, sillä syömishäiriöiden hoito toteutetaan tyypillisesti avohoitona (Viljanen 2014). On siis tärkeää, että koulussa pystytään tarjoamaan tukea sairastuneelle nuorelle.

Pro gradu -tutkielmani tarkoituksena oli tuoda esiin peruskoulun opettajien kokemuksia siitä, millaisin eri tavoin he ovat tukeneet oppilasta syömishäiriöön liittyen. Kokonaisvaltaisen käsityksen muodostamiseksi laskin opettajan ennaltaehkäisevän työn osaksi tukemista, sillä sen katsotaan olevan yksi tärkeimmistä syömishäiriöitä ehkäisevistä toiminnoista (Walsh 2016). Määrittelen tukemisen alkavan siis ennaltaehkäisystä, joka konkretisoituu syömishäiriön tunnistamisvaiheessa jatkuen oireilun aikaiseen tukemiseen. Lisäksi selvitin, miten opettajan työyhteisö on ollut opettajan apuna tukemisprosessissa.

Tutkimukseni aineiston keräsin haastattelemalla neljää peruskoulun opettajaa, jotka olivat uransa aikana opettaneet yhtä tai useampaa syömishäiriöön sairastunutta nuorta. Lisäksi neljä muuta peruskoulun opettajaa lähetti minulle aineistoa kirjallisena. Tutkimuksessa oli mukana luokanopettajia, aineenopettajia sekä erityisopettajia.

Tutkimukseni tulokset osoittivat, että opettajien kokemukset olivat erittäin monitahoisia. Jopa saman opettajan kokemat tilanteet vaihtelivat paljon keskenään. Lähtökohtaisesti opettajat toimivat aina parhaaksi katsomallaan tavalla, mutta monet eri tekijät vaikuttivat omalta osaltaan siihen, kuinka oppilaan tukeminen käytännössä onnistui. Onnistuneissa kokemuksissa keskiössä olivat opettajan oma tietoisuus syömishäiriöistä, hyvä ja luotettava opettajaoppilas-suhde sekä avoin kommunikaatio sairastuneen perheen kanssa. Myös työyhteisöltä saatu tuki auttoi opettajaa toimimaan vaikeimmissakin tilanteissa.

Lähes kaikkien opettajien vastauksissa korostui huoltajien kanssa tehdyn yhteistyön merkitys, oli oireilun vaihe sitten mikä tahansa. Monet opettajat toivat esiin kokemuksia, jossa he eivät olleet tietoisia oppilaan syömishäiriöstä, sillä perhe ei ollut halunnut asiasta kertoa. Tällöin opettajan antama tuki ei välttämättä ollut riittävää tai ainakaan opettajalle ei ollut annettu mahdollisuutta huomioida sairautta myös koulussa. Opettajilla oli myös kokemuksia siitä, että sairauden kulusta ei kommunikoitu riittävästi perheen kanssa, mikä omalta osaltaan vaikeutti tuen antamista oppilaalle.

Tutkimukseni antaa opettajille vinkkejä ja toimintatapoja siihen, kuinka oppilaan syömishäiriön eri vaiheissa kannattaisi toimia sekä tietoa siitä, mitkä asiat voivat hankaloittaa tukemista. Tämän tutkimuksen osalta tärkein sanoma opettajille on, että aina kannattaa nostaa huolen aihe esille, jotta mahdolliset jatkotoimenpiteet voidaan aloittaa hetimmiten. Rohkeus puuttua ja toimia tulee kokemuksen ja tietoisuuden kautta, mutta on tärkeää, että esimerkiksi jo vastavalmistuneet opettajatkin uskaltavat tuoda huolensa ilmi.

 

Veera Kiviniemi

Lapin yliopisto, kasvatustieteiden tiedekunta

Kirjoitus perustuu kasvatustieteen pro gradu -tutkielmaan Opettajien kokemuksia syömishäiriöisen nuoren kohtaamisesta.

 

 

Lähteet:

Hietala, T., Kaltiainen, T., Metsärinne, U. & Vanhala, E. 2010. Nuori ja mieli: koulu mielenterveyden tukena. Helsinki: Tammi.

Syömishäiriöliitto. 2018. Kohtaamisopas. Turku: Syömishäiriöliitto – SYLI.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos. 2019. Nuorten mielenterveyshäiriöt. Saatavilla www-muodossa: https://thl.fi/fi/web/mielenterveys/mielenterveyshairiot/nuortenmielenterveyshairiot.

Viljanen, T. 2014. Syömishäiriöt: Mistä on kyse? Turku: Syömishäiriöliitto - SYLI.

Walsh, B. T. 2016. Handbook of assessment and treatment of eating disorders. Arlington, Virginia: American Psychiatric Association Publishing.

 

  


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

”Ei sille vaan voi mitään, ettei pysty toimimaan niin kuin oletuksena on” Alle kouluikäisen lapsen PDA-piirteiden ilmeneminen ja pedagogiset tukikeinot

Oletko tavannut lasta, joka vastustelee ja välttelee tavanomaisia arkitoimintoja sekä erilaisia pyyntöjä, jopa mukavia? Lapsella on usein jokin selitys tai keino valmiina, miksi ei voi jotakin tehdä. Lapsi saattaa alkaa esimerkiksi nilkuttaa, jotta ei tarvitsisi mennä johonkin. Lapsi voi käyttää sosiaalisia strategioita hyödykseen välttyäkseen itse toimimasta. Kyse voi olla PDA:sta (pathological demand avoidance), joka tarkoittaa äärimmäistä vaatimusten välttelykäyttäytymistä. Ilmiön on tunnistanut ensimmäisenä vuonna 1983 psykologian professori Elizabeth Newson, joka kuvaa PDA:ta tarkemmin Maréchalin ja Davidin kanssa vuonna 2003 tekemässään ensimmäisessä ilmiötä koskevassa tutkimuksessa. Muutkin tutkijat ovat kiinnostuneet aiheesta tehden kansainvälisiä tutkimuksia, joista Kildahl työryhmänsä kanssa (2021) ovat tehneet 13 tutkimusta kattavan kirjallisuuskatsauksen. Suomessa aiheesta on vähäisesti erityispedagogista tutkimustietoa. Tutkimuspolkuni alkoi käytännön ihmettelystä siirtyen...

Ammattikoulusta yliopistoon: poikkeuksellista, ahkeruutta vaativaa mutta mahdollista

  Ammattikoulusta yliopistoon hakeutuminen on ollut mahdollista Suomessa jo lähes kolmen vuosikymmenen ajan, mutta ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat ovat siitä huolimatta edelleen marginaaliryhmä. Poliittisissa tavoitteissa painotetaan koulutustason nostamisen tärkeyttä ja suomalainen koulutusjärjestelmä mahdollistaa muodollisesti yliopistoon hakeutumisen ilman lukiokoulutusta, mutta käytännössä sisäänpääsy yliopistoon on ei-ylioppilaille hyvin vaikeaa ja he kohtaavat näkymättömiä esteitä. Tarkastelin pro gradu -tutkielmassani sitä, millä tavalla media puhuu ammattikoulusta yliopistoon hakeutumisesta. Tutkin diskurssianalyysin avulla kahdeksaa mediassa julkaistua henkilöhaastattelua, joissa ei-ylioppilastaustaiset yliopisto-opiskelijat kertovat koulutuspoluistaan. Löysin kolme päädiskurssia, jotka korostuivat henkilöhaastatteluissa. Nimesin nämä kolme merkityksellistämisentapaa poikkeuksellisuusdiskurssiksi, ahkeruusdiskurssiksi ja rohkaisudiskurssiksi.   Jokai...

Alanvaihtajana ammattikorkeakouluun

Varttuneemmalla iällä opiskelemaan lähteminen on suuri päätös, etenkin jos lähdetään kouluttautumaan uudelle ammattialalle. Kuinka orientoituminen ja ajatusten suuntaaminen uudelle alalle tapahtuu ja miten aikuisia alanvaihtajia tulisi huomioida ammattikorkeakoulussa? Millaisia merkityksiä alanvaihtajat antavat ilmiölle? On kiinnostavaa pohtia, miksi ihmiset ylipäänsä vaihtavat ammattialaa.  Tutkin pro gradussani alan vaihtamisen syitä. Ne voidaan jaotella tutkielman pohjalta sisäisiin syihin, jotka kumpuavat ihmisestä itsestään ja ulkoisiin syihin, joihin hänen tulee reagoida. Syyt voidaan jaotella kolmeen kategoriaan, joista ensimmäinen on uudistuminen, jolloin yksilö haluaa sisäisesti kehittyä ja kasvaa kohti uutta alaa. Toisena syynä on työnäky, jossa katsotaan menneeseen työelämään ja toisaalta nähdään tulevan alan mahdollisuuksia. Aikuisten käsitys uuden alan työstä suhteessa menneeseen vaikuttaa päätöksiin, joita oman työuran suhteen tehdään. Kolmantena syynä on uusiutuminen...