Siirry pääsisältöön

Käsityön tulevaisuus

Käsityön opetus on puhuttanut ihmisiä viimeisimmän opetussuunnitelmauudistuksen jälkeen. Se on herättänyt monissa ihmetystä niin kouluissa, sosiaalisessa mediassa kuin kahvipöytäkeskusteluissa. Tällä hetkellä voimassa olevan perusopetuksen opetussuunnitelman 2014 perusteissa käsityö määritellään monimateriaaliseksi, kaikille yhteiseksi käsityöksi. Oppiaineessa käytetään tekstiilityön ja teknisen työn työtapoja, joita ei kuitenkaan tarkemmin perusopetuksen opetussuunnitelmassa eritellä. Olemme huomanneet, että myös monille opettajille on epäselvää, miten monimateriaalista käsityötä pitäisi opettaa ja oppia. Opiskelimme itse monimateriaalisen käsityön sivuaineen yliopisto-opintojemme aikana. Koska olemme itse kiinnostuneita käsityöstä ja sen opettamisesta, halusimme tutkia, mitä tulevat luokanopettajaopiskelijat ajattelevat käsityön sisällöistä seuraavassa opetussuunnitelmassa. Tutkimuskysymyksemme oli: Millaisia käsityksiä luokanopettajaopiskelijoilla on käsityön tulevista sisällöistä?

Tutkimusaineistona käytimme sekundääristä tekstiaineistoa. Se koostui opintotehtävistä, jotka luokanopettajaopiskelijat olivat kirjoittaneet osana käsityön sivuaineopintoja. Tehtävän antona heillä oli laatia käsityön perusopetussuunnitelma vuodelle 2024. Analysoimme aineiston mukaillen fenomenografista aineiston analyysimallia. Fenomenografiselle analyysille ei ole yhtä selkää tapaa, jonka mukaan edetä. Meidän tutkimuksessamme analyysi muodostui neljästä vaiheesta, joiden perusteella muodostuivat kuvauskategoriat.

Opiskelijoiden käsitykset jakaantuivat analyysimme perusteella kuuteen kuvauskategoriaan, jotka muodostavat tutkimuksemme keskeisimmät tulokset. Nimesimme kuvauskategoriat seuraavasti: yhteistyö, teknologia, kestävä kehitys käsityössä, oppilaan oma elämä, kokonainen käsityöprosessi ja kulttuuri. Tutkimuksessamme käsitysten määrällä ei ollut merkitystä, vaan jokainen yksittäinen käsitys oli tutkimuksen kannalta tärkeä.

Tutkimuksemme tulokset osoittivat, että luokanopettajaopiskelijoiden käsitysten mukaan käsityö säilyy tulevaisuudessa kaikille yhteisenä monimateriaalisena oppiaineena. He eivät esittäneet kovin suuria muutoksia oppiaineen sisältöihin.

Analyysimme perusteella kestävä kehitys on tärkeä osa käsityön sisältöjä. Kestävään kehitykseen liittyvät käsitykset jakaantuivat yleisiin kestävän kehityksen mukaisiin periaatteisiin ja työskentelyyn käsityön oppitunneilla.

Tuloksissa meitä yllätti teknologiaan liittyvien käsitysten yksipuolisuus. Opiskelijoiden näkemykset teknologiasta käsityössä nivoutuivat lähinnä teknologian hyödyntämiseen kokonaisen käsityöprosessin dokumentoinnin välineenä. Tulostemme kuvauskategoriat yhteistyö, oppilaan oma elämä ja kulttuuri muodostuivat käsityksistä, jotka olivat hyvin samassa linjassa nykyisin voimassa olevan käsityön perusopetussuunnitelman kanssa. Sekä suomalaiseen että kansainväliseen kulttuuriperintöön tutustuminen näyttäytyy tulevaisuuden käsityön oppiaineen sisällöissä merkityksellisenä luokanopettajaopiskelijoiden käsityksissä.

Käsityöllä on ainutlaatuinen rooli suomalaisessa peruskoulussa, sillä se on edelleen oma oppiaineensa. Useissa muissa maissa käsityön opetus ja sisällöt on yhdistetty muihin oppiaineisiin. Suomessa on tehty myös ehdotus käsityön jakamisesta kahdeksi eri oppiaineeksi, jotka olisivat muotoilu ja teknologiakasvatus. Tutkimuksemme mukaan luokanopettajaopiskelijat säilyttäisivät käsityön kaikille yhteisenä oppiaineena.

Nykyinen kaikille yhteinen monimateriaalinen käsityö on herättänyt huolta käsityön suosion laskusta. Olisi mielenkiintoista tutkia, kuinka opettajien asenteet monimateriaalista käsityötä kohtaan vaikuttavat oppilaiden asenteisiin ja kiinnostukseen käsityöstä. Meitä kiinnostaa myös se, miten kauemmin työelämässä olevien opettajien asenne eroaa nuorempien opettajien asenteesta kaikille yhteistä käsityötä kohtaan. Tutkimukseemme osallistuneet luokanopettajaopiskelijat valmistuvat pian ja siirtyvät työelämään, ja heidän käsityksensä näyttävät puoltavan kaikille yhteistä käsityötä.


Marje Raatikainen ja Miia Rehu

Lapin yliopisto, kasvatustieteiden tiedekunta


Kirjoitus perustuu pro gradu -tutkielmaan ”KÄSITYÖN OPPIAINE TULEVAN OPETUSSUUNNITELMAN AIKAKAUDELLA Luokanopettajaopiskelijoiden käsi- tyksiä käsityön sisällöistä”.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Alanvaihtajana ammattikorkeakouluun

Varttuneemmalla iällä opiskelemaan lähteminen on suuri päätös, etenkin jos lähdetään kouluttautumaan uudelle ammattialalle. Kuinka orientoituminen ja ajatusten suuntaaminen uudelle alalle tapahtuu ja miten aikuisia alanvaihtajia tulisi huomioida ammattikorkeakoulussa? Millaisia merkityksiä alanvaihtajat antavat ilmiölle? On kiinnostavaa pohtia, miksi ihmiset ylipäänsä vaihtavat ammattialaa.  Tutkin pro gradussani alan vaihtamisen syitä. Ne voidaan jaotella tutkielman pohjalta sisäisiin syihin, jotka kumpuavat ihmisestä itsestään ja ulkoisiin syihin, joihin hänen tulee reagoida. Syyt voidaan jaotella kolmeen kategoriaan, joista ensimmäinen on uudistuminen, jolloin yksilö haluaa sisäisesti kehittyä ja kasvaa kohti uutta alaa. Toisena syynä on työnäky, jossa katsotaan menneeseen työelämään ja toisaalta nähdään tulevan alan mahdollisuuksia. Aikuisten käsitys uuden alan työstä suhteessa menneeseen vaikuttaa päätöksiin, joita oman työuran suhteen tehdään. Kolmantena syynä on uusiutuminen...

Aliupseerien jatkuva oppiminen Ilmavoimissa

Puolustusvoimien suorituskyvyn takaa motivoitunut ja osaava henkilöstö (Puolustusvoimien henkilöstöstrategia 2015). Alati muuttuva toimintaympäristö vaatii jatkuvaa osaamisen kehittämistä (Ruohotie 2005), mihin Puolustusvoimat pyrkii vastaamaan panostamalla henkilöstön koulutukseen ja koulutusjärjestelmän kehittämiseen (Puolustusvoimien henkilöstöstrategia 2030+; Puolustusvoimien henkilöstötilinpäätös 2022). Aliupseerien täydennyskoulutus uudistui Puolustusvoimissa vuonna 2020 ja koostuu nykyisellään kolmesta kaikille yhteisestä opintokokonaisuudesta ja niiden välissä suoritettavista täydennyskoulutuksen opintojaksoista (Eironen 2020).  Selvitin pro gradu -tutkielmassani aliupseerien näkemyksiä jatkuvasta oppimisesta Ilmavoimissa. Jatkuvalla oppimisella viitataan yleisimmin työuran aikaiseen osaamisen kehittämiseen ja tässä tutkimuksessa se on määritelty sellaiseksi koko elämän kestäväksi oman osaamisen kehittämiseksi ja uudistamiseksi, jonka tavoitteena on vastata muuttuvan työymp...

Lapsikäsitys 1950-luvulla

Lapsikäsityksellä tarkoitan tutkielmassani lapsen olemusta koskevia olettamuksia eli tietoa siitä, mikä ja millainen lapsi on. Lapsi voidaan käsittää esimerkiksi ei-kehittyneenä aikuisena, herkästi haavoittuvana olentona tai itsenäisenä toimijana. Lapsikäsitys vaikuttaa väistämättä muun muassa kasvatusperiaatteisin. Millaisena olentona lapsen käsitämme, sen mukaista kasvatusta ja koulutusta haluamme hänelle myös antaa. Käsitykset lapsuudesta ja lapsista ovat lisäksi vahvasti sidoksissa aikaan (Darian-Smith & Pascoe 2013, 4). Tutkielmani aihe sijoittuu 1950-luvulle. Vasta vuonna 1952 lähti matkaan viimeinen sotakorvausjuna Neuvostoliittoon (Leino-Kaukiainen & Heikkinen 2011, 21). Suomessa elettiin tuolloin sodanjälkeistä aikaa, mutta ennen varsinaisia suuria hyvinvointivaltion perustana olevia uudistuksia 1960-luvulla. Kasvatustieteeseen liittyvien käsitysten historian tutkiminen on tarpeellista, sillä sen avulla voidaan ymmärtää paremmin sekä menneisyyden kasvatusperiaatteita, ...